Zz Jazz Quartet στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqΤονωτικές ενέσεις με ρυθμούς της τζαζ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Το Zz Jazz Quartet δίνει νέα πνοή σε θρυλικές συνθέσεις (Δευτέρα 21 Μαρτίου, 21:00, κτήριο Μ2, μπαρ) Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016 Σε ασυνήθιστες και πρωτότυπες διαδρομές θρυλικών έργων της τζαζ προσκαλεί το κοινό της Θεσσαλονίκης το Zz Jazz Quartet, το οποίο θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής την προσεχή Δευτέρα 21 Μαρτίου, στις 9 μ.μ. Συμμετέχοντας στην ενότητα εκδηλώσεων «Jazz στο Μέγαρο», το τετραμελές σχήμα θα παρουσιάσει στο χώρο του μπαρ του κτηρίου Μ2 συνθέσεις του Μάιλ Ντέιβις (Miles Davis), του Ντίζι Γκιλέσπι (Dizzy Gillespie), του Φρέντι Χάμπαρντ (Freddy Hubbard), του Ντιουκ Έλινγκτον (Duke Ellington) και άλλων διάσημων μορφών της τζαζ, οι οποίες έχουν διασκευαστεί από τον ιδρυτή του, Χρήστο Αναστασιάδη, μουσικό και τρομπετίστα. Με ύφος επιθετικό, το κουαρτέτο επιχειρεί να προσδώσει νέα, διαφορετική πνοή σε κλασικά μουσικά θέματα, όπως «Μια Νύχτα στην Τυνησία» (A Night in Tunisia) και «Όλα τα Μπλουζ» (All Blues), που αποτελούν σηματωρούς στην ιστορία της τζαζ. Παράλληλα, το σχήμα παρουσιάζει αυθεντικές συνθέσεις του ίδιου του ιδρυτή του, οι οποίες διακρίνονται για τον περιγραφικό χαρακτήρα τους («Ανάμνηση» / Remerberance, «Άτλας» / Atlas κ.ά.).

Αυτοσχεδιασμοί και ρυθμός «Όσοι θα έρθουν στη συναυλία, θα ακούσουν κάτι διαφορετικό. Έχουμε προσαρμόσει γνωστά έργα της τζαζ στους ήχους της σημερινής εποχής, όπως εμείς τους αντιλαμβανόμαστε, και τα παρουσιάζουμε σε πιο groovy ή funky εκτέλεση, δηλαδή με πιο ευχάριστο και σύγχρονο στιλ. Η μουσική μας είναι αυτοσχεδιαστική και ρυθμική, έχει πολλά στοιχεία “μαύρου” παιξίματος και αντλεί σημαντικές επιρροές από τη μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης, του Σικάγο και της Βοστόνης, αλλά και της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ, του Λος Άντζελες και του Μαϊάμι», λέει ο Χρήστος Αναστασιάδης, εξερχόμενος για λίγο από το στούντιο, όπου προετοιμάζεται εντατικά με τους συνεργάτες του.
Τα μέλη του Zz Jazz Quartet εντάσσουν τη μουσική τους στην κατηγορία του bebop, είδος της τζαζ με γρήγορο ρυθμό και ταχείες εναλλαγές, ενώ στις εμφανίσεις τους η τρομπέτα κατέχει πάντα κυρίαρχο ρόλο.

«Χρειάζεται λίγο φως» «Η εποχή μας είναι σκοτεινή και χρειάζεται λίγο φως, λίγη δύναμη. Με τη συναυλία μας θέλουμε να διεγείρουμε, να τονώσουμε ψυχολογικά τους θεατές που θα μας προτιμήσουν. Το πλέον σημαντικό είναι το κοινό να χαρεί και να σταθεί στα πόδια του. Αυτό, όπως πιστεύουμε, μπορεί να γίνει με τον ενθουσιασμό που μεταδίδει το φανταχτερό παίξιμό μας», σημειώνει ο επικεφαλής του σχήματος.
Σκοπός του Zz Music Project, όπως αποκαλείται το σύνολο των συνθέσεων που θα παρουσιαστούν, είναι, μεταξύ άλλων, η αφύπνιση των εσωτερικών διλημμάτων του κοινού, ώστε ο καθένας να αντικρίσει κατάματα τα συναισθήματα και τις ιδέες που συγκρατεί στον εσωτερικό κόσμο του.

Στο δρόμο της αποφασιστικότητας «Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κλειστεί στον εαυτό τους. Περπατούν σκυφτοί στο δρόμο και σπάνια ο ένας μιλάει στον άλλο. Διακατέχονται από αμφιθυμία. Διστάζουν να αποφασίσουν. Εμείς, όμως, ως μουσικοί έχουν συμφωνήσει να τολμήσουμε. Αποφασίζουμε να προσεγγίσουμε ένα μουσικό θέμα και το κάνουμε. Αναλαμβάνουμε τον κίνδυνο και δείχνουμε στους θεατές έναν άλλο δρόμο, αυτόν της αποφασιστικότητας. Το παίξιμό μας προκαλεί έξαρση της διάθεσης και είναι απελευθερωμένο. Ακριβώς το ίδιο συναίσθημα, αυτό της απελευθέρωσης, θέλουμε να μεταφέρουμε και στο κοινό που θα μας ακούσει», αναφέρει ο Χρήστος Αναστασιάδης.

«Η τζαζ είναι ελευθερία»
Ο ίδιος υπενθυμίζει την περίφημη φράση του Τελόνιους Μονκ (Thelonious Monk), σύμφωνα με την οποία «η τζαζ είναι ελευθερία» και εξηγεί: «Ο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να πει αυτό που θέλει με τον τρόπο που επιθυμεί. Βεβαίως, υπάρχουν κανόνες, για να ακουστεί κάτι με ωραίο τρόπο, αλλά κι αυτοί συχνά καταργούνται».

Η ταυτότητα του κουαρτέτου

Το Zz Jazz Quartet ιδρύθηκε το 2014 στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Χρήστου Αναστασιάδη, ο οποίος, έπειτα από αρκετές συνεργασίες με πολλά καταξιωμένα σχήματα, όπως τους Aroma Caribe, Seven of a King και Aperito, κατέληξε να επιλέξει παλαιούς φίλους και ταλαντούχους νέους μουσικούς, για να συνεχίσει την πορεία του. Εκτός του ιδρυτή του, που παίζει τρομπέτα και φλούγκελχορν (φλικόρνο, πνευστό όργανο παρόμοιο της τρομπέτας), στο σχήμα συμμετέχουν ο Κώστας Αντωνόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα), ο Νίκος Πανταζόγλου (ηλεκτρικό μπάσο) και ο Γιώργος Μπαϊράμης (ντραμς). Το μουσικό σύνολο έχει ήδη κάνει αρκετές εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ενώ προετοιμάζει νέες μουσικές εκπλήξεις.

Ο Σύλλογος «Φίλοι της Τζαζ & Δημιουργικής Μουσικής»

Η συναυλία της προσεχούς Δευτέρας 21 Μαρτίου διοργανώνεται σε συνεργασία με το Σύλλογο «Φίλοι της Τζαζ & Δημιουργικής Μουσικής». Ο εν λόγω σύλλογος ιδρύθηκε το 2001 στη Θεσσαλονίκη και διατηρεί δυναμική παρουσία στα μουσικά δρώμενα της πόλης, συμμετέχοντας σε σημαντικές διοργανώσεις και αναλαμβάνοντας ποιοτικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ και σεμινάρια. Είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και βασίζεται στον εθελοντισμό και τη συμμετοχή των μελών του.

JΑΖΖ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ: Zz Jazz Quartet
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μαθητικά – φοιτητικά – κάτοχοι κάρτας ανεργίας)
Πληροφορίες ‒ εισιτήρια στα εκδοτήρια της πλατείας Αριστοτέλους, στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής, στο 2310.895938-9 και στο http://www.tch.gr

You may also like...