Urban Design Fiction Hackathon στο πλαίσιο της έκθεσης Adhocracy [Αθήνα] Adhocracy: Από την κατασκευή αντικειμένων στη δημιουργία των κοινών

Adhocracy04Αντέχετε να λάβετε μέρος σε έναν 36ωρο μαραθώνιο σχεδιασμού και δημιουργίας αντικειμένων και εφαρμογών;
Πώς θα μπορούσαμε να φανταστούμε τη μελλοντική πόλη, τα δίκτυα συνεργασίας και παραγωγής; Το Urban Design Fiction Hackathon, που θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο της έκθεσης Adhocracy, είναι ένας 36ωρος μαραθώνιος σχεδιασμού και δημιουργίας αντικειμένων και εφαρμογών με σκοπό την προώθηση της δημιουργικότητας μέσα από τη χρήση ανοιχτού λογισμικού και hardware. Κατά τη διάρκεια του Hackathon, τέσσερις διακεκριμένοι designers, εικαστικοί και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εξειδικευμένοι στα πεδία της ψηφιακής παραγωγής (digital fabrication), του ανοιχτού hardware, του δημιουργικού προγραμματισμού και των ηλεκτρονικών υφασμάτων (e-textiles, wearable technology) θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους και θα καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες στο σχεδιασμό πρωτοτύπων που συνδυάζουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση ιδιοκατασκευών με την τεχνολογία.
Στη μετα-ψηφιακή εποχή όπου η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και τα όρια μεταξύ των φυσικών και των ψηφιακών αντικειμένων είναι ρευστά, η σχέση μας με το αστικό τοπίο βρίσκεται σε συνεχή εναλλαγή. Τεχνολογίες όπως το physical computing, το Ίντερνετ των Πραγμάτων και η wearable technology επαναπροσδιορίζουν τις δυνατότητες αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και τους γύρω μας. Σε αυτό το πλαίσιο, τι είδους αφηγήσεις προκύπτουν από την δημιουργία αντικειμένων; Πώς θα μπορούσαμε να φανταστούμε τη μελλοντική πόλη, τα δίκτυα συνεργασίας και παραγωγής;
Μέσα από μια ανοιχτή πρόσκληση, 24 συμμετέχοντες θα κληθούν να δουλέψουν σε τέσσερις διεπιστημονικές ομάδες και να δημιουργήσουν συνεργατικά έργα με σκοπό την επινόηση νέων ιδεών γύρω από το θέμα του αστικού τοπίου και των τοπικών δικτύων συνεργασίας. To Hackathon έχει ως στόχο, μέσα από τις μεθοδολογίες του Φτιάξ’ το μόνος σου (DIY – Do It Yourself) και Φτιάξ’ το με άλλους (DIWO – Do It With Others), να προωθήσει την εμπειρική επαφή των συμμετεχόντων με το σχεδιαστικό προϊόν και τη διαδικασία διαλόγου και δικτύωσης, πυροδοτώντας τη δημιουργία νέων έργων.
Το πρώτο Urban Design Fiction Hackathon θα διεξαχθεί από το Σάββατο 16 Μαΐου στις 10:00 π.μ. έως την Κυριακή 17 Μαΐου στις 10:00 μ.μ. στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στο χώρο της έκθεσης Adhocracy.
Tη Δευτέρα 18 Μαΐου, στις 7:00 μ.μ., θα γίνει παρουσίαση των αντικειμένων που παράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Hackathon και θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία των μεντόρων.
Video Hackathon https://www.youtube.com/watch?v=SUCCZlKz4Xw
Mέντορες:
Ebru Kurbak http://ebrukurbak.net/
Petros Moris http://petrosmoris.com/
Lorenzo Romagnoli http://cargocollective.com/lorenzoromagnoli
Danja Vasiliev http://k0a1a.net/
Επιμέλεια & Διεύθυνση Παραγωγής: Αφροδίτη Ψαρρά
Συντονισμός: Μαρία Βαρελά
Ανοιχτή πρόκληση συμμετοχής
Συμμετοχές έως 12 Μαΐου 2015
Αν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στο “Urban Desing Fiction” Hackathon που θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 16 Μαϊου στις 10 π.μ. έως την Κυριακή 17 Μαΐου στις 10 μ.μ. στο χώρο της έκθεσης Adhocracy στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, μπορείτε να στείλετε έως 12/5 email στο hackathon@sgt.gr συμπληρώνοντας τα παρακάτω στοιχεία συμμετοχής:
-Ονοματεπώνυμο
-Email
-Τηλέφωνο
-Μίνι βιογραφικό (150 λέξεις)
-Γνώσεις σχεδιαστικών εργαλείων
-Γνώσεις χειροτεχνίας
-Γνώσεις ηλεκτρονικών/hardware/prototyping
-Γνώσεις προγραμματισμού
-Γιατί ενδιαφέρεσαι να συμμετάσχεις στο Urban Desing Fiction Hackathon;
Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος. Οι συμμετέχοντες θα επιλεχθούν με σειρά προτεραιότητας και θα χωριστούν σε τέσσερις διεπιστημονικές ομάδες εργασίας βάσει του γνωσιακού τους αντικειμένου.
Τη Δευτέρα 18 Μαΐου, στις 7 μ.μ., θα γίνει δημόσια παρουσίαση των project που παράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Hackathon. Προτεραιότητα θα δοθεί σε άτομα που θα επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους για όλη τη διάρκεια του τριημέρου.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν τους υπολογιστές τους. Ο χώρος του εργαστηρίου θα είναι εξοπλισμένος με εργαλεία και υλικά προς χρήση. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να φέρει και να μοιραστεί τα δικά του δημιουργικά εργαλεία, είναι ευπρόσδεκτα.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν όλο το βράδυ και, αν επιθυμούν να ξεκουραστούν, θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί στρώματα.
Στο χώρο του Souzy Tros, θα υπάρχει υποδομή για καφέ και τσάι, καθώς και φούρνος μικροκυμάτων.
Για την έκθεση Adhocracy Προχωρώντας πέρα από την ιδέα του «Φτιάξ’ το μόνος σου» (Do-It-Yourself) και τη μόδα των αυτοσχέδιων πολεοδομικών πρακτικών (Tactical Urbanism), η έκθεση Adhocracy στη Στέγη αναδεικνύει τα επιτεύγματα δημιουργών που καθοδηγούνται από τη βούληση να αλλάξουν το σύστημα, αλλάζοντας τον τρόπο που οι ίδιοι φτιάχνουν πράγματα. Περιλαμβάνει παραδείγματα κατασκευαστών που το έργο τους υιοθετεί το σχεδιασμό ανοιχτού κώδικα και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ιδέα των κοινών σε σχέση με την παραγωγή. Ο χώρος παραγωγής επεκτείνεται από το εργαστήριο στο δρόμο και στην ίδια την πόλη. Η διαδικασία του σχεδιασμού και ο τρόπος με τον οποίο ορίζουμε ένα προϊόν επηρεάζεται όχι μόνο από τις συνθήκες εργασίες, αλλά και από την ανάπτυξη νέων, εναλλακτικών παιδαγωγικών μεθόδων. Καθώς δίνεται έμφαση στη διαδικασία παρά στο τελικό αντικείμενο, γίνεται δυνατή η υπονόμευση του οικονομικού συστήματος που βασίζεται στον καταναλωτισμό. Η έκθεση Adhocracy στην Αθήνα δεν θα αποκαλύψει μόνο τους σύγχρονους, εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής και τις κοινωνικοοικονομικές πραγματικότητες του σχεδιασμού, αλλά αποσκοπεί επίσης στην κοινοποίηση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων και μεθοδολογιών, καθώς και στη γόνιμη ανταλλαγή κοσμοαντιλήψεων και κριτικής κατανόησης της εργασίας, των προϊόντων και της εκπαίδευσης.
Η έκθεση Adhocracy στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση αποτελεί εξέλιξη της έρευνας που ξεκίνησε για την 1η Biennale Design της Κωνσταντινούπολης, το 2012, με επιμελητή τον Joseph Grima και συνεργάτες επιμελητές την Ethel Baraona Pohl, τον Elian Stefa και την Pelin Tan. Η έκθεση έχει επίσης παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη (New Museum, 2013) και το Λονδίνο (LimeWharf, 2013).
Στην ελληνική εκδοχή της έκθεσης υπάρχουν και νέα έργα μετά από ανοιχτή πρόσκληση της Στέγης για τη διαδικασία επιλογής έργων (με 173 υποβολές συμμετοχής από όλο τον κόσμο).
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Ίδρυμα Ωνάση
Χρήστος Ι. Καρράς
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
dpr-barcelona (Ethel Baraona Pohl, César Reyes Nájera) και Pelin Tan
ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
Πάνος Δραγώνας
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ
Κωνσταντίνα Σουλιώτη
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΕΠΙΒΛΕΨΗ
Πάνος Δραγώνας και Βαρβάρα Χριστοπούλου

You may also like...