To 18o Φεστιβάλ Ντοκιμανταίρ Θε/σνίκης ταξιδεύει στην Ξάνθη

feTO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 4 Απριλίου 2016 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

ΖΩΝΗ Α 18.00 – 21.15

  • 18:00-18:45   Long Dive Μακροβούτι. / Ιρίνα Μπόικο(43′)

«Ο άνθρωπος είναι ένα άπειρο… είναι ένας δρόμος», λέει ο Βρεζ Κιρακοσιάν, ο ήρωας του ντοκιμαντέρ αυτού. Ανάπηρος από παιδί λόγω ατυχήματος, μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια της Αρμενίας με τον πατέρα στην φυλακή. Στα τέσσερά του έμαθε μόνος του να διαβάζει και να γράφει, λίγο αργότερα να ζωγραφίζει. Στα 18 του άρχισε να γράφει το πρώτο του βιβλίο. Στα 20 πούλησε τον πρώτο του πίνακα. Στα 29 του γνώρισε μια κοπέλα μέσω διαδικτύου. Στα 30 απέκτησε οικογένεια. «Τι είναι το παρόν ενός ανθρώπου», λέει. «Είναι η μάχη. Η μάχη των παθών του. Η μάχη που η εξέλιξή της είναι άγνωστη και εξαρτάται μόνο απ’ τον άνθρωπο».

18:45-19:55 LUDLOW, Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα. / Λεωνίδας Βαρδαρός (70′)

Ο Πόλεμος του άνθρακα του Κολοράντο είναι η πιο βίαιη και αιματηρή σελίδα του εργατικού κινήματος της Αμερικής. Σε αυτήν τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Ρόκφελερ και του συνδικάτου των ανθρακωρύχων, σημαντικό ρόλο έπαιξαν 500 Έλληνες που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του αντάρτικου στρατού που έφτιαξε το συνδικάτο για να εκδικηθεί τη Σφαγή του Λάντλοου – τις δολοφονίες 20 γυναικόπαιδων και του ηγέτη των Ελλήνων Λούι Τίκα στις 20 Απριλίου του 1914. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την άγνωστη ιστορία αυτής της σύγκρουσης, φωτίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων, μέσα από μαρτυρίες απογόνων τους στο Κολοράντο, συνεντεύξεις με Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς ιστορικούς και σπάνιο αρχειακό υλικό (βίντεο-συνεντεύξεις επιζώντων απεργών, φωτογραφίες, άρθρα εφημερίδων, κείμενα ντοκουμέντα και τραγούδια).

20:00-21:05 Λευκά βήματα. / Mιχαήλ Βιτωράκης, Σωτήρης Κάππος (61′)

Τα γυρίσματα έγιναν στη Ρουάντα και στο Μπουρούντι τον Αύγουστο του 2014. Η ταινία Λευκά βήματα δεν πραγματοποιήθηκε για να αναδείξει τη φτώχεια και τις κακουχίες που συναντάμε στις Αφρικανικές χώρες (αυτές είναι δεδομένες), ούτε για να πείσει τον κόσμο να βοηθήσει τον λαό της Αφρικής. Αντιθέτως, τονίζει το κατά πόσο έχει επηρεαστεί ο λαός των χωρών αυτών από τον δυτικό κόσμο μέσα από τις αφηγήσεις των ντόπιων, αλλά και των εθελοντών που βρέθηκαν εκεί για να βοηθήσουν. Η ταινία κάνει μια ανάδρομη στη γενοκτονία του 1994 μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και απόψεις, αναδεικνύει τα καθημερινά προβλήματα του κόσμου στην εύρεση νερού, τροφής και τρόπων επιβίωσης, και αναλύει μέσα από συνεντεύξεις τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης.

ΖΩΝΗ Β 21.15 –

  • 21:15-22:25 Ρωµιοί αρχιτέκτονες της Πόλης. /Γρηγόρης Οικονοµίδης (68′)

Το ντοκιµαντέρ έχει αντικείµενο την ανάδειξη της συνεισφοράς των ρωµιών αρχιτεκτόνων στη διαµόρφωση του αστικού τοπίου της Κωνσταντινούπολης κατά το 19ο αιώνα και μέχρι τα µέσα του 20ού. Παρά το ότι η επαγγελµατική τους δράση ήταν άγνωστη στη σηµερινή Τουρκία, έχουν αφήσει έντονο το στίγµα τους στο δοµηµένο περιβάλλον, εισάγοντας νέους αρχιτεκτονικούς ρυθµούς και µορφολογικά πρότυπα, συµβάλλοντας έτσι καθοριστικά στον εξευρωπαϊσµό της Πόλης. Πρόκειται για κτίρια διαφορετικών χρήσεων όπως πολυκατοικίες, επαύλεις, καταστήµατα, σχολεία, εκκλησίες, αθλητικοί σύλλογοι, τράπεζες, ξενοδοχεία. Καταγράφονται περί τα 40 από τα σηµαντικότερα κτίρια που ήταν δυνατόν να ταυτοποιηθούν ως έργα των Ρωµιών αρχιτεκτόνων. Εξέχοντες ιστορικοί, αρχιτέκτονες, ερευνητές και ακαδηµαϊκοί από την Ελλάδα και την Πόλη, φωτίζουν το έργο δεκάδων ρωµιών αρχιτεκτόνων που έδρασαν στην Πόλη, στα προάστια και στα Πριγκηπόννησα. Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται σηµαντικό ιστορικό αρχειακό υλικό, όπως φωτογραφίες της εποχής, προσωπογραφίες και κατάλογοι αρχιτεκτόνων, έγγραφα και σχέδια.

22:30-23:30 Deconstructing Interruption. / Στέλιος Μωραϊτίδης (60′)

Στην ταινία Interruption εκτυλίσσεται μία κατάσταση ομηρίας χωρίς οι όμηροι να το γνωρίζουν. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης προσπάθησε να δημιουργήσει μία συνθήκη όπου η ζωή μιμείται την τέχνη, δουλεύοντας με αυτοσχεδιασμούς και δημιουργώντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο γύρισμα γυρίζοντας το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας στον ολοκληρωτικά κλειστό αλλά και εκτεθειμένο χώρο μίας σκηνής θεάτρου. Το ντοκυμαντέρ καταγράφει το γύρισμα της ταινίας εξερευνώντας παράλληλα τον πολυεπίπεδο κόσμο του Interruption, όπου ο θεατρικός μύθος μπλέκεται με την πραγματικότητα βάζοντας το θεατή στη θέση του πρωταγωνιστή και του παθητικού καταναλωτή του θεάματος ταυτόχρονα.

 έως και το Σάββατο 9 Απριλίου 2016

[18.00] στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Το Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης & οι παραγωγοί των ταινιών μας δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ένα μεγάλο μέρος του.Για όσους από εμάς είναι δύσκολο να βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη, σ’ αυτή την γιορτή των ντοκιμαντέρ, η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει 34 ταινίες δίνοντας μας τη δυνατότητα να δούμε όσες περισσότερες μπορεί ο καθένας και ζώντας μέρος αυτής της γιορτής.

 Πληροφορίες : Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ Ξάνθης

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης – Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Αντίκα 7   67132 Ξάνθη   Τηλ. 25410 25421 fexanthis@gmail.com   www.fex.org.gr

You may also like...