To Κουαρτέτο Diotima στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ

ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ DIOTIMA

«ΤΑ ΝΕΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ»: Έργα Béla Bartók και Αλέξανδρου Μαρκέα

28 Μαρτίου 2019 | Μικρή Σκηνή | 21:00

Οι δύο συνθέτες παντρεύουν την παραδοσιακή με τη λόγια μουσική, τους ήχους του τόπου καταγωγής τους με την ανάσα της εποχής τους. Στα έργα της συναυλίας, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, «θυμούνται» επίσης έργα του Μπετόβεν.

Τα έξι κουαρτέτα εγχόρδων του Μπέλα Μπάρτοκ, από τα οποία θα ακούσουμε τα δύο πρώτα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στις 28 Μαρτίου από το Κουαρτέτο Diotima, συγκεντρώνουν τους πιο χαρακτηριστικούς μουσικούς νεωτερισμούς από το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Ταυτόχρονα, έχουν σημαντικά κοινά χαρακτηριστικά με τα τελευταία –κυρίως– κουαρτέτα του Μπετόβεν: το μουσικό τους υλικό παράγεται με παραδειγματική οικονομία από λίγα μουσικά «κύτταρα», οι φόρμες τους σχηματίζονται με έναν οργανικό αλλά και ελεύθερο τρόπο, ενώ οδηγούν τον ακροατή σε μια έντονη συγκέντρωση κι έναν βαθιά εσωτερικό κόσμο.

Ο Αλέξανδρος Μαρκέας σχετίζεται με διαφορετικό τρόπο με τον Μπετόβεν: παραφράζει με χιούμορ, ενίοτε σκοτεινό, τον τίτλο της δημοφιλέστατης σκηνικής μουσικής του, «Τα ερείπια των Αθηνών» (1811), όπου η θεά Αθηνά συνυπάρχει με χαρακτήρες της οθωμανικής Αθήνας. Ποιος είναι για τον Έλληνα συνθέτη ο ήχος των «νέων ερειπίων» της πόλης του, ποιες μνήμες φέρνουν στην επιφάνεια, πώς συνυπάρχουν με αυτά που μας περιστοιχίζουν εδώ και αιώνες;

Κουαρτέτο DIOTIMA

Βιολί Yun-Peng Zhao

Βιολί Constance Ronzatti

Βιόλα Franck Chevalier

Βιολοντζέλο Pierre MORLET

Πρόγραμμα

Béla Bartók: Κουαρτέτο αρ. 2 (1917)
Αλέξανδρος Μαρκέας: «Τα νέα ερείπια των Αθηνών» (2018) σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση
Béla Bartók: Κουαρτέτο αρ. 1 (1909)

Διαβάστε περισσότερα

«Η μουσική είναι για μένα ένα θαυμάσιο μέσο εξερεύνησης της ετερότητας. Οι κινητήριες δυνάμεις της δουλειάς μου και οι βάσεις μιας μουσικής την οποία βιώνω σαν μια κατεξοχήν πολιτική τέχνη, είναι η κατανόηση του κόσμου μας μέσα από τα τραγούδια και τους ήχους του, η ευαισθητοποίηση στις αντιθέσεις του και την τραχύτητά του και η αποκωδικοποίηση της ίδιας μας της σκέψης μέσα από τη σύλληψη του ηχητικού φαινομένου. Πρόθεσή μου είναι να προσπαθώ να υπογραμμίσω τους δεσμούς που ενώνουν αντιθετικές κατηγορίες του μουσικού πεδίου: τις λόγιες και τις παραδοσιακές μουσικές, την προφορική μετάδοση και τη γραφή, τον αυτοσχεδιασμό και την ερμηνεία. Προσπαθώ να ενώνω διαφορετικούς χρόνους και χώρους για να καταλήξω σε μια μουσική της επικαιρότητάς μας, πολυσχιδή και γεμάτη αντιθέσεις.» – Αλέξανδρος Μαρκέας, από το πρόγραμμα 2015-2016 της Εθνικής Ορχήστρας της Λωρραίνης.

Στα πιο πρόσφατα έργα του συνθέτη είναι έκδηλη μια θεματολογία που σχετίζεται με την επικαιρότητα και την Ελλάδα, όπως στα “Une autre Odysée” (Μια άλλη Οδύσσεια, 2016), “Citoyenne insolente” (Αυθάδης πολίτης, 2014), “Τrois fois Hellas” (Τρεις φορές Ελλάς, 2013) κ.ά. Το κουαρτέτο του προγράμματος είναι παραγγελία του Festival des Arts de Monte Carlo και εντάσσεται επίσης σε αυτή τη θεματική.

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

28 Μαρτίου 2019 | Μικρή Σκηνή | 21:00

Εισιτήρια

Κανονικό: 7, 12 €

Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 10 €

Παρέα 10+ άτομα: 9 €

Κάτοικος γειτονιάς: 7 €

ΑμεΑ, Ανεργίας: 5 € | Συνοδός ΑμεA: 7, 10 €

Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr

https://www.onassis.org/el/whats-on/diotima-quartet

You may also like...