Το Φεστιβάλ συνεχίζεται! Εκθέσεις 04 & 05.10
04.10
Δευτέρα 4 Οκτωβρίου
«Ruins Reversed» (Οpen Call)
Εύα Σταματίου
Με την υποστήριξη: Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος
Διάρκεια: 04 Οκτωβρίου-07 Νοεμβρίου 2021
Χώρος: esp+ gallery / ΙΕΚ ESP
ΔΕ | ΤΡ | ΤΕ | ΠΕ | ΠΑ > 10:00-17:00
*Τη Δευτέρα 04 Οκτωβρίου ο χώρος θα είναι ανοιχτός 10:00-21:00 με δωρεάν είσοδο για το κοινό.
Η συλλογή εικόνων της Εύας Σταματίου εμβαθύνει στους οριακούς εκείνους χώρους της πόλης, από τους οποίους ο περιπατητής ασυναίσθητα αποστρέφει το βλέμμα. Διαβάζει το σύγχρονο αθηναϊκό τοπίο ως πεδίο αυξημένης αυτοκαταστροφής, εντός του οποίου αλλεπάλληλες διαδικασίες κατάρρευσης και ανέγερσης διαδοχικά και παράλληλα λαμβάνουν χώρα. Ο κατακερματισμένος αστικός ιστός, τα αστικά κενά και οι ερειπωμένες τοπολογίες, που προβάλλονται στην έκθεση, αποτελούν ένα μεταβαλλόμενο πεδίο έρευνας και αναστοχασμού, που εντός του εσωκλείει το ετερογενές, το ρηξικέλευθο, το μη κανονικό.
Η συμμετοχή της Εύας Σταματίου στη Thessaloniki PhotoΒiennale 2021 προέκυψε μέσα από την πρακτική της ανοιχτής πρόσκλησης που πραγματοποίησε και φέτος η διοργάνωση, δίνοντας βήμα σε αναδυόμενους καλλιτέχνες, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη νεανική ή λιγότερο προβεβλημένη καλλιτεχνική δημιουργία. Η φετινή πρωτοβουλία φέρει και την υποστήριξη της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της σημαντικής δικής της πρωτοβουλίας MATAROA project, που έχει ως στόχο την ανάδειξη και προώθηση της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας (www.mataroa.gr).
Περισσότερα, εδώ https://bit.ly/3ioVWse
Βασίλης Παντελίδης, Άτιτλο, από τη σειρά μονόλογοι, 2018– εν εξελίξει
04.10
«μονόλογοι» (Open Call)
Βασίλης Παντελίδης
Με την υποστήριξη: Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.
Διάρκεια: 04 Οκτωβρίου-05 Δεκεμβρίου 2021
Χώρος: Stereosis
ΔΕ | ΤΡ | ΤΕ | ΠΕ | ΠΑ > 11:00-22:00
*Τη Δευτέρα 04 Οκτωβρίου ο χώρος θα είναι ανοιχτός 11:00-22:00 με δωρεάν είσοδο για το κοινό.
Η εν εξελίξει φωτογραφική εργασία υπό τον τίτλο μονόλογοι / monologues αποτελείται από μια σειρά εννοιολογικών αυτοπορτραίτων. Πρόκειται για μια συρραφή ετερόκλητων επεισοδίων που ανιχνεύουν την ανθρώπινη κατάσταση, αποτέλεσμα ζύμωσης μεταξύ του τραγικού και του κωμικού της ζωής. Η έκθεση υποδηλώνει έναν τόπο υπαρξιακών αναζητήσεων, μεταφυσικής ανθρώπινης αγωνίας, μετεωρισμού μεταξύ αλήθειας και ψέματος της ύπαρξης, του τυχαίου και της αβεβαιότητας της ζωής, που διανθίζονται με σαρκασμό και ειρωνεία.
Η συμμετοχή του Βασίλη Παντελίδη προέκυψε στη Thessaloniki PhotoΒiennale 2021 μέσα από την πρακτική της ανοιχτής πρόσκλησης που πραγματοποίησε και φέτος η διοργάνωση, δίνοντας βήμα σε αναδυόμενους καλλιτέχνες, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη νεανική ή λιγότερο προβεβλημένη καλλιτεχνική δημιουργία. Η φετινή πρωτοβουλία φέρει και την υποστήριξη της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της σημαντικής δικής της πρωτοβουλίας MATAROA project, που έχει ως στόχο την ανάδειξη και προώθηση της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας (www.mataroa.gr).
Περισσότερα, εδώ https://bit.ly/3mg8uTR
Προετοιμασία του γεωμετρικού αμφορέα, των χρόνων γύρω στο 760-750 π.Χ., από το Δίπυλο της Αθήνας και άλλων αγγείων προς απόκρυψη.
1940-1941. Φωτογραφικό Αρχείο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
5.10
«Η κατάχωση και προστασία των αρχαίων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»
Επιμέλεια: Μαρία Λαγογιάννη-Γεωργαράκου, Μαρία Χιδίρογλου
Συνδιοργάνωση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Διάρκεια: 05 Οκτωβρίου 2021-19 Ιανουαρίου 2022
Χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
ΔΕ | ΤΡ | ΤΕ | ΠΕ | ΠΑ | ΣΑ | ΚΥ > 08:00-20:00
*Την Τρίτη 05 Οκτωβρίου η είσοδος στην έκθεση θα είναι δωρεάν.
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στη Thessaloniki Photobiennale 2021 με μια έκθεση ψηφιοποιημένου αρχειακού φωτογραφικού υλικού από το πλούσιο Φωτογραφικό Αρχείο του μουσείου, με όψεις από το έργο της διαφύλαξης των αρχαιοτήτων των συλλογών του στις παραμονές της Κατοχής της Αθήνας, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η έκθεση απαθανατίζει επίσης τις εργασίες αποκάλυψης των αρχαίων από τις κρυψώνες τους, τη συντήρηση και την επανέκθεσή τους στις αίθουσες τον Μάρτιο του 1946. Τα έργα της αρχαίας ελληνικής τέχνης που αποτυπώθηκαν σε φωτογραφίες της έκθεσης διαφυλάχτηκαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εκτίθενται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το αναλογικό φωτογραφικό υλικό του Αρχείου του μουσείου, που παρουσιάζεται ψηφιοποιημένο, προσφέρει στοιχεία νεότερης ιστορικής μαρτυρίας.
Περισσότερα, εδώ https://bit.ly/3ikKcGX
Επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα www.photobiennale-greece.gr, ακολουθούμε την διοργάνωση στα social media και οργανώνουμε τις επισκέψεις μας!
FB: @ThessalonikiPhotoBiennale @MOMusPhotography @MOMusMuseums
INSTA: @thessaloniki_photobiennale @momus_museums
YT: PhotoBiennale Greece, MOMus Museums
HASHTAGS: #ThessalonikiPhotobiennale #ThessPhB21 #PhotobiennaleGR
Η είσοδος στους χώρους προϋποθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης SARS-Cov-2 (έως 6 μήνες από τη διάγνωση), είτε Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19, είτε αρνητικό εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν τη επίσκεψη. Οι επισκέπτες καλούνται να φέρουν αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, για τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στους χώρους.
MOMus
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ