Thessaloniki Food Festival

ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ-THESSALONIKIFOODFESTIVAL ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις στα πιάτα «τέχνης και πολιτισμού» που προτείνει το Thessaloniki Food Festival του Δήμου Θεσσαλονίκης μέσα από την πρωτότυπη δράση Yummy Museum, αποτέλεσαν το θέμα της κοινής συνέντευξης Τύπου των τεσσάρων μουσείων της Θεσσαλονίκης και του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών που δόθηκε σήμερα, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013, στον χώρο του καφέ-ρεστωράν του Τελλογλείου, συνδέοντας την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης με τη γευστική της παράδοση.     
Παρόλο που η δράση ξεκίνησε μόλις την περασμένη Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, όπως επισημάνθηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι των  μουσείων παρουσία του Εντεταλμένου Συμβούλου για θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρου Πέγκα, τα δείγματα  είναι θετικά  και παρατηρείται ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από τους επισκέπτες των μουσείων να γευτούν, μετά τις ξεναγήσεις τους, τα πιάτα  που εμπνεύστηκαν οι σεφ των μουσείων γι αυτό το σκοπό.
Παρόντες επίσης στην συνέντευξη Τύπου, η Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ο Χρήστος Γκατζόλης Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Αρχαιολογικού Μουσείου, η Στέλλα Αναστασάκη, Ιστορικός Τέχνης εκ μέρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ο Παναγιώτης Μπίκας και η Σοφία Τσώχου, Επιμελητές των εκθέσεων του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τέχνης καθώς και ο Γρηγόρης Χέλμης, σεφ του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και ο Γιώργος Παλισσίδης, σεφ του Τελλόγλειου και εκπρόσωπος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος.
«Το “Thessaloniki Food Festival” βρίσκεται στην τρίτη χρονιά του και παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είμαστε αποφασισμένοι να το καθιερώσουμε ως θεσμό που θα μείνει στην Θεσσαλονίκη. Για το σκοπό αυτό  προσπαθούμε, με κάθε τρόπο, να το βγάλουμε προς τα έξω για να γίνει γνωστό στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια, με δράσεις που προγραμματίζουμε το 2014, να ταξιδέψει και στο εξωτερικό» δήλωσε, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας και πρόσθεσε: «Κάθε μουσείο είναι κιβωτός πολιτισμού και τέχνης και με τα προγράμματα όπως το “Sleep Over”, το “Yummy Museum” και τον “Χάρτη των Μουσείων” που εξέδωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης,  προσπαθούμε να  αναδείξουμε, περισσότερο, τα μουσεία της πόλης στηρίζοντας και συνεργώντας με αυτά προκειμένου να αναπτύξουμε την επισκεψιμότητά  τους τόσο από τους δημότες και πολίτες της Θεσσαλονίκης όσο και από τους επισκέπτες της.»
Αναλυτικά οι προτάσεις των Μουσείων και τα πιάτα τέχνης που προσφέρονται είναι:

  • ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: έλκει την πρότασή του από την

Ρωσική Πρωτοπορία κι από την “Γυναίκα που πίνει”. Πρόκειται για ένα έργο του  Σολομόν Νικρίτιν, ενός Ουκρανού ζωγράφου(1898-1965), ο οποίος θεωρείται εκπρόσωπος της νεώτερης γενιάς της ρωσικής πρωτοπορίας,  εκ των ιδρυτών του κινήματος του «προβολισμού».Αξιοσημείωτη εξέλιξη στην καλλιτεχνική δραστηριότητα του είναι η σειρά των γκρίζων ή μονοχρωματικών πινάκων της περιόδου 1927-1928, συνήθως μεγάλων διαστάσεων καμβάδες που παριστάνουν στιγμιότυπα από τη ζωή των ανθρώπων. Οι εικόνες αυτές παραπέμπουν άμεσα στον ασπρόμαυρο κινηματογράφο και έχουν δημιουργηθεί με τη λογική κινηματογραφικών «φιξ-καρέ». Η «Γυναίκα που Πίνει» (λάδι σε μουσαμά, 176 х 176 εκ), ανήκει σ’ αυτήν την σειρά. Πρόκειται για μια μοναχική φιγούρα που υψώνει ένα ποτήρι βότκας χωρίς να διακρίνεται σε ποιούς απευθύνεται, γεγονός που τοποθετεί τον θεατή στην θέση του συνδαιτυμόνα. Ο πίνακας ανήκει στη συλλογή Κωστάκη και παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου στην Μονή Λαζαριστών.
Το μενού-αξίας 10 ευρώ-που προτείνει το Κ.Μ.Σ.Τ. είναι: Καπνιστή ρέγγα στη σχάρα, κροκέτες βραστής πατάτας με ξινολάχανο και αγγουράκι τουρσί, παραλλαγή στην σκορδαλιά με μαύρο ψωμί και κρέμα Smetana (Συνοδεύεται απο σφηνάκι Vodka)

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: επέλεξε μενού από ένα

Μακεδονικό Συμπόσιο που απεικονίζεται στη ζωφόρο του Μακεδονικού Τάφου στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης και χρονολογείται ανάμεσα στο 325 με 300 π.Χ.  Το συμπόσιο εκτυλίσσεται τη νύχτα στον υπαίθριο χώρο της πολυτελούς οικίας ενός υψηλόβαθμου στρατιωτικού, πιθανότατα ενός εταίρου της βασιλικής αυλής. Πρόκειται για τη στιγμή που μετά το δείπνον  ξεκινά ο πότος, το καθαυτό συμπόσιο. Στη συνάθροιση παίρνουν μέρος  ώριμοι και νεότεροι άνδρες, σύντροφοι του οικοδεσπότη, ενώ καταφθάνουν και άλλοι προσκεκλημένοι. Η λέξη συμπόσιον σήμαινε απλώς «πίνουμε μαζί». Οι γυναίκες του σπιτιού δεν εμφανίζονταν στα συμπόσια, όμως συχνά συμμετείχαν άλλες γυναίκες ειδικά μισθωμένες για την περίσταση, που διασκέδαζαν τους καλεσμένους με μουσική, χορό και τα γυναικεία τους θέλγητρα.  Η ψυχαγωγία, το κρασί και η μουσική συνοδεύονταν τις περισσότερες φορές και από σοβαρές συζητήσεις, όπως αυτή που περιγράφεται στο περίφημο «Συμπόσιο» του Πλάτωνα.

Η γευστική πρόταση-5 ευρώ- του ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ είναι: κρασί κόκκινο ξινόμαυρο, καρύδια, ρόδι, σταφύλι, ξερά σύκα και παξιμάδια.

  • ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: η αφορμή για να αποκαλυφθούν και οι διατροφικές συνήθειες των Βυζαντινών πολλές απ τις οποίες, μάλλον, έχουμε αντιγράψει κατά γεύση.

“.…παιδί ‘σαι συ χαβιαροφάγου, σκουμπριπαλαμιδόπαστου και αντζουγοπαστοφάγου”. Σύμφωνα με τα Πτωχοπροδρομικά, ένα κείμενο του 12ου αι., αυτή ήταν η απάντηση του πατέρα προς τον γιο του όταν αυτός του ζήτησε να αγοράσει ένα  σησαμάτον φρατούτζικον, (μικρό στρογγυλό φραντζολάκι με σουσάμι) μαζί με βερτζίκιον (βραστό λουκάνικο) και γαρνιρισμένο με μια πικάντικη σάλτσα από μαύρο πιπέρι και σινάπι (μουστάρδα). Το λιτό αυτό γεύμα συνοδευόταν από κονδίτη, ένα ποτό μαύρου χρώματος, που το ονόμαζαν και πιπεράτο για την ιδιαίτερη και αφρώδη γεύση του (μαύρη μπύρα). Οι Βυζαντινοί έτρωγαν το «άριστον», το πρώτο φαγητό της ημέρας γύρω στο μεσημέρι. Ακολουθούσε το γεύμα και το βράδυ, πριν βασιλέψει ο ήλιος, το δείπνο. Τα λαχανικά ήταν  από τα σημαντικότερα συμπληρώματα στα γεύματά τους ενώ λάτρευαν τα γλυκίσματα, καθώς το μέλι που υπήρχε σε αφθονία .Τα ονόμαζαν «μελιτηρά», «μελιτώματα» ή «μελίπηκτα».

Το μενού-10 ευρώ- είναι: Χορτόσουπα, φάβα με οσομπούκο (κότσι μοσχαρίσιο με καραμελωμένα καρύδια), ποτήρι κόκκινο κρασί.

  • ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: Γευστική πρόταση

εμπνευσμένη από το έργο “Σινιάλα” του Τάκι που εκτίθεται αυτήν περίοδο στους χώρους του.

O Tάκις είναι ο δημιουργός της νέας προσέγγισης της μουσικότητας του ήχου, που στηρίζεται στην απογύμνωση και στην λειτουργική προέλευση της επαναληπτικής κατασκευής της μουσικής μορφής. Από τη δεκαετία του ’80 η κλίμακα των έργων του μεγάλωσε και το ενδιαφέρον του στράφηκε στην οργάνωση εκτενών εγκαταστάσεων και γλυπτών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ενδεικτικά είναι η εγκατάσταση ενός πραγματικού δάσους από πολυάριθμα “Σινιάλα” στην πλατεία Defence του Παρισιού (1984-7), η πρωτότυπη φωταγώγηση της Aψίδας του Θριάμβου, η μετατροπή του Yδραγωγείου της Ville de Beauvais σε μουσικό πύργο μ’ ένα δίκτυο κάθετων μεταλλικών χορδών το 1992 και η διαμόρφωση σταθμού μετρό στην Tουλούζη το 1993.

Το Μ.Μ.Σ.Τ. προτείνει λευκό ή κόκκινο κρασί με συνοδευτικό πιάτο γεύσεων εμπνευσμένο από τα “Σινιάλα” του ΤΑΚΙ με κόστος 4 ευρώ.

  • ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ: εμπνέεται για δύο διαφορετικά μενού

από τις δύο συλλογές που αυτήν την περίοδο φιλοξενεί.

-Μενού “Μάκβεθ” από τα χρυσοκέντητα κοστούμια που σχεδίασε ο Γιάννης Μετζικώφγια την παράσταση«Μάκβεθ» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (1997) και εκτίθεται στην έκθεση του Ιδρύματος «Wagner-Verdi: 200 χρόνια».Ο «Μάκβεθ» είναι η πρώτη μελοποίηση του Βέρντι βασισμένη σε έργο του Σαίξπηρ.

-Μενού σε “Λευκό και Μαύρο” εμπνευσμένο από τα μέρη που έζησε

και δημιούργησε η Βάσω Κατράκη. Το μενού «Σε Λευκό και Μαύρο», παίρνει γεύση από τον «λευκό θησαυρό» της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου.

-την αφρίνα όπως την ονομάζουν- και το αυγοτάραχο, ένα ακόμη ιδιαίτερο

προϊόν των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Το έργο «Ψαράδες» εκτίθεται στην έκθεση «Βάσω Κατράκη: Σε Λευκό και Μαύρο» που φιλοξενείται στο Τελλόγλειο. Αποτελεί ένα από τα αγαπημένα θέματα της χαράκτριας.

              Μενού «Μάκβεθ» με τιμή στα 11 ευρώ.

• Σαλάτα πράσινη με κράνα, γκότζι μπέρι και πέστο καρύδι

• Κύβοι γαλοπούλας με σως μαύρης μπύρας, παντζάρι πουρέ και σπανάκι σωτέ

• Γλυκό, μαλακό μπισκότο με κρέμα κακάο, λευκό πέπλο και βύσσινο γλυκό

• Ζεστό κόκκινο κρασί με γαρύφαλλο και μανταρίνι

Μενού «Σε Λευκό και Μαύρο» με τιμή στα 6 ευρώ.

• Club sandwich με κοτόπουλο και ταλαγάνι

• Πατάτες σκαφάκι με τρίμμα αυγοτάραχου

• Σως μαγιονέζα με ελιά καλαμών

• Σαλάτα τοματίνια με αλάτι αφρίνα Μεσολογγίου και χέλι

• Δροσερή μανταρινάδα με πινελιές από τσάι βουνού

 Φωτογραφία από τη Συνέντευξη Τύπου στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης:

 photo

You may also like...