The Whammies Play Steve Lacy στην ΣΤΕΓΗ.

main_507339884_640Η τζαζ και ο αυτοσχεδιασμός σε έναν ελεύθερο χορό.
Έξι μουσικοί ξαναδιαβάζουν γνωστές και άγνωστες παρτιτούρες του δασκάλου του τζαζ αυτοσχεδιασμού Steve Lacy.Οι θρυλικές μελωδίες του Steve Lacy ξαναζωντανεύουν μέσα από τους αυτοσχεδιασμούς των The Whammies.Όλα ξεκίνησαν το 1983, όταν έφηβος ακόμα, ο Ολλανδός σαξοφωνίστας Γιόριτ Ντάικστρα είδε τον –για πολλούς, κορυφαίο δάσκαλο του τζαζ αυτοσχεδιασμού– Στηβ Λέησυ να παίζει με τον συμπατριώτη του ντράμερ Χαν Μπέννινκ. Έπαιζαν επανεφευρίσκοντας την άμεση δημιουργία μέσα από γραμμές ελεύθερες όσο και δομημένες. Καταγοητευμένος από τη μελωδική κομψότητα, αποφάσισε πως αυτό ήταν το μόνο που ήθελε να κάνει. Το βιβλίο Findings του Λέησυ έγινε η Βίβλος του. Όταν ο Λέησυ εγκαταστάθηκε στη Βοστόνη, ο Ντάικστρα έγινε μαθητής του. Τον θυμάται να του εξηγεί πώς από οτιδήποτε μπορεί να παραχθεί μουσική, παρακινώντας τον μάλιστα: «Πάμε να τζαμάρουμε στη λιμνούλα με τις πάπιες…» Στη Βοστόνη, στο ίδιο ωδείο, βρισκόταν ήδη ο Παντελής Καραγεώργης με ιδιαίτερη εμπειρία στη μουσική των Thelonious Monk και Lennie Tristano και έχοντας κάνει δικές του διασκευές σε ολόκληρο το έργο του πρώτου! Ήταν φυσικό οι Ντάικστρα και Καραγεώργης να επικοινωνήσουν γόνιμα, καθώς ο Λέησυ αναφερόταν συχνότατα στον Μονκ και υπήρξε μάλιστα μέλος της μπάντας του!  Ακολούθησε πολύχρονη διεξοδική έρευνα. Το 2012, οι δύο συνεργάτες, με τη συνδρομή του βετεράνου Μπέννινκ, συνίδρυσαν τους Whammies, έχοντας ένα αρχείο 500 συνθέσεων. Με το σχήμα αυτό ανέπτυξαν τεχνικές «στιγμιαίων ενορχηστρώσεων», προσεγγίζοντας τα κομμάτια με έμφαση στην αυτοσχεδιαστική ελευθερία, αλλά και με σεβασμό στα πρωτότυπα, ξαναζωντανεύοντας έργα γνωστά, άγνωστα ή και ουδέποτε ηχογραφημένα! Μικρή Σκηνή Ώρα έναρξης: 21:00Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=leYIftYGr4s Jorrit Dijkstra: άλτο σαξόφωνο, Lyricon Παντελής Καραγεώργης: πιάνο Jeb Bishop: τρομπόνι Mary Oliver: βιολί, βιόλα Jason Roebke: μπάσο Han Bennink: ντραμς Διαβάστε περισσότερα:
• Ο Στηβ Λέησυ (πραγματικό όνομα: Steven Norman Lackritz, 1934-2004) θεωρείται βασικός θεμελιωτής του σύγχρονου αυτοσχεδιασμού, αλλά και μιας ειδικής σχέσης μεταξύ της και του ποιητικού λόγου. Πολλές συνθέσεις του σχετίζονται με στίχους του Ιταλού ντανταϊστή Giulia Νiccolai.• Το σύνολο των Whammies απαρτίζεται από μουσικούς που ζουν σε τρεις διαφορετικές πόλεις (Βοστόνη, Σικάγο, Άμστερνταμ). Κυκλοφορούν άλμπουμ στην Driff Records και πραγματοποιούν περιοδείες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
• Ο Παντελής Καραγιώργης γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1985 πήγε στη Βοστόνη πραγματοποιώντας σημαντικές σπουδές (Dave Holland, George Russell, Jimmy Giuffre, Paul Bley). Η δισκογραφία του περιλαμβάνει κυκλοφορίες με προσωπικά σχήματα (τρίο, κουιντέτο) και ξεχωριστούς μουσικούς, όπως οι Joe και Mat Maneri, Curt Newton κ.ά.
• Η βιολονίστα Όλιβερ υπήρξε συνεργάτης του Μπέννινκ, ενώ ο τρομπονίστας Μπίσοπ του Peter Brötzmann. Κοντραμπάσο παίζει σήμερα ο Νέητ ΜακΜπράιντ· μαζί με τον Μπέννινκ, αποτελούν τη ρυθμική «μηχανή» των Whammies. Τιμούν το υλικό προσεγγίζοντάς το έτσι ώστε ο τρόπος του Λέησυ να είναι αναγνωρίσιμος και πάντοτε σε πρώτο επίπεδο.
• Το σχήμα επικεντρώνεται σε πειραματικά κομμάτια της δεκαετίας του ‘70, πυκνογραμμένα, αντιστικτικά, πρόσφορα σε αυτοσχεδιασμούς. Ανάμεσά τους είναι και κάποια ακυκλοφόρητα, όπως ένα προς τιμήν του Sun Ra. ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Πέμπτη 30 Απριλίου 2015 Συζήτηση μετά την συναυλία με τους The Whammies Τιμές εισιτηρίων: 18 € | Μειωμ. 10 € | Άνεργοι 5 € Περισσότερες πληροφορίες στο www.sgt.gr
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση | Συγγρού 107

You may also like...