“Tempo Forte Italia-Ελλάδα 2019”, στους χώρους του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

ONORIO BRAVI

RAVENNA FANTASICA

Την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019 και ώρα 17.00 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας  “Tempo Forte Italia-Ελλάδα 2019”, στους χώρους του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης του ιταλού εικαστικού Onorio Bravi με τίτλο  Ravenna fantastica! που επιμελείται η αρχιτέκτων Marisa Zattini.

Μια εκδήλωση που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη  Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ραβέννας.

Πρόκειται για ένα κύκλο έργων που δημιουργήθηκαν το 2015 αφιερωμένο στην πόλη της Ραβέννας και άλλων επιλεγμένων έργων, συνολικά πάνω από εκατό έργα. Ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε τα έργα του διαβάζοντας τα ποιήματα του  Nevio Spadoni που γράφτηκαν σε τοπικό ιδίωμα της Εμίλια Ρομάνια, αφιερωμένα στις σπουδαιότερες τοποθεσίες και προσωπικότητες της πόλης.

Ο καλλιτέχνης μας προσφέρει μια «Ραβέννα του πνεύματος», μια πόλη σπάνιας ενέργειας και αρμονίας που σήμερα συναντά την Αθήνα, αδελφή πόλη λόγω μνήμης και ιστορίας.

 Σε αυτά τα έργα αντιλαμβάνεται κανείς την αίσθηση του παρελθόντος, μιας ηρωϊκής εποχής που δρά ακόμη στο παρόν μέσα από αόρατους πυρήνες, εν ονόματι της κλασικότητας του μεγαλειώδους. Ο Onorio Bravi διαχειρίζεται με επιδεξιότητα κάθε μέσον έκφρασης: από την ξυλογραφία στο γκράφιτυ, από την ζωγραφική στο σχέδιο.

Η νοσταλγία εμπεριέχεται σε κάθε του έργο και δημιουργείται ένας χώρος σαγήνης. Ο καλλιτέχνης διασχίζει και μας αποκαλύπτει κρυμένες ομορφιές ανακαλώντας μέσα του αρχαίες αναμνήσεις…

Για παράδειγμα, τα χρώματά του δίνουν μια αίσθηση του ανεπανόρθωτου λόγω της ίδιας τους της ομορφιάς. Είναι η επιστροφή της μνήμης από ένα παρελθόν που εννοείται ως εξύψωση και στοχασμός. Η μορφή π.χ. του Δάντη είναι σαν λείψανο, φάσμα σε προβολή, σκιά στοργής για νέα φανταστικά ταξίδια.

Πρόκειται για μια έκθεση που μας επιτρέπει να γνωρίσουμε σε βάθος μια από τις εκφράσεις της σύγχρονης ιταλικής τέχνης.

Ο κατάλογος που θα εκδοθεί από τον IL VICOLO Editore περιλαμβάνει όλα τα έργα που αφορούν στο αφιέρωμα και τα κείμενα των θεσμών που υπογράφουν οι Luigi Marras, Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα, η Anna Mondavio, Διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, η Elsa Signorino, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ραβέννας. Στον ίδιο κατάλογο περιέχονται τα κείμενα κριτικής της Marisa Zattini και του Marco Di Capua, τα ποιήματα του Nevio Spadoni και ένα δοκίμιο του Alberto Giorgio Cassani. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιουλίου 2019.

 O Οnorio Bravi γεννήθηκε στο Portico di Romagna (FC) στις 2 Ιουλίου του 1955. Σήμερα ζει και εργάζεται στο San Zaccaria (RA). Διπλωματούχος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Ραβέννας με ειδικότητα στη ζωγραφική. Ευθύς εξ αρχής τα ενδιαφέροντα του αγγίξαν πολυάριθμα πεδία: ζωγραφική, γλυπτική, σκηνογραφία, ψηφιδωτό και χαρακτική: ειδικά σε αυτή την τελευταία έχει επιδοθεί με ιδιαίτερη επιμονή.

Έργα γραφιστικής του φυλάσσονται στο Repertorio Degli Incisori Italiani (Αρχείο Ιταλών Χαρακτών) – Gabinetto Stampe Antiche e Moderne (Ατελιέ Παλιών και Σύγχρονων Χαρακτικών) “Le Cappuccine” του Bagnacavallo (RA) και στη Εθνική Βιβλιοθήκη της Μαδρίτης, αίθουσα Goya. Έχει προσκληθεί και συμμετείχε σε πολλά αφιερώματα από τα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα και τα έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές της Ιταλίας και του εξωτερικού.  Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες ατομικές του εκθέσεις, όλες με την επιμέλεια της Marisa Zattini, αξίζει να αναφέρουμε  την έκθεση “Un seminatore di emozioni”, – που διοργανώθηκε το 2013 στο Bagnacavallo (Museo Civico delle Cappuccine) και διαδοχικά περιόδευσε στην πόλη του Bertinoro (Rocca Vescovile) και το 2014 στην Cesena (Galleria Comunale d’Arte). Την έκθεση με τίτλο Tarocchi & Tarocchiallegorie fantastiche που διοργανώθηκε το 2016 στην  Faenza εντός της Δημοτικής Πινακοθήκης και περιόδευσε στην πόλη Cattolica εντός της Δημοτικής Πινακοθήκης Santa Croce. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί ατομική του έκθεση  με τίτλο Visioni και επιμέλεια του αρχιτέκτονα Franco Bertoni στη πόλη Brisighella (στο Μουσείο Ugonia) της Ιταλίας.

Η έκθεση εντάσσεται  στο  «Εαρινό Πρόγραμμα»  της πολιτιστικής πρωτοβουλίας Tempo Forte Ιtalia – Ελλάδα 2019. Το Tempo Forte Ιtalia – Ελλάδα 2019 αποτελεί μια πρωτοβουλία που διοργανώνει η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, σε συνεργασία με ελληνικούς και ιταλικούς θεσμούς, ιδρύματα, καλλιτέχνες και λάτρεις του πολιτισμού με σκοπό να μεταφέρει «περισσότερη Ιταλία στην Ελλάδα και περισσότερη Ελλάδα στην Ιταλία».

 

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΙΤΑΛΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ – ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 4 ΙΟΥΝΙΟΥ – 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

ΩΡΑΡΙΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15.00 – 19.00

ΣΑΒΒΑΤΟ  11.00 – 13.00

You may also like...