Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις

Μια εγκατάσταση της Ινώς Βαρβαρίτη και του Γιάννη Δελαγραμμάτικα

13 Οκτωβρίου 2022 – 12 Ιανουαρίου 2023

Goethe-Institut Athen

Ομήρου 14–16, 10672 Αθήνα

Με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων λειτουργίας του, το Goethe-Institut Athen επικεντρώνεται στο αναλογικό πολιτιστικό του αρχείο και παρουσιάζει την εγκατάσταση Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις της Ινώς Βαρβαρίτη και του Γιάννη Δελαγραμμάτικα.

Σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης του αρχείου του, το Goethe-Institut Athen προσκάλεσε τους δύο νέους σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες να «κοιτάξουν» μες στα αρχεία του και τους ανέθεσε να αναπτύξουν ένα έργο, το οποίο, μέσα από ιστορικά τεκμήρια, χαρτογραφεί την πολιτιστική ζωή και ταυτόχρονα αποτυπώνει την κοινωνική πραγματικότητα των τελευταίων 70 ετών στην Αθήνα, αλλά και πέρα από αυτήν. Μέσα από την τοποειδική αυτή έκθεση το Ινστιτούτο στοχεύει να ρίξει φως στις πιθανές συνδέσεις του αρχείου, όπως και στις «διασταυρώσεις» του ίδιου του Goethe-InstitutAthen, με την κοινωνία σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Φωτογραφίες, προγράμματα, προσκλήσεις, φυλλάδια, εκδόσεις, κατάλογοι από πολιτιστικές δράσεις που (συν)διοργάνωσε ή/και υποστήριξε το Ινστιτούτο καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του στην Αθήνα, τροφοδοτούν και δομούν αποσπασματικά το αφήγημα των δύο καλλιτεχνών. Mέσα από κείμενα και επιλεγμένο αρχειακό υλικό από την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα του Goethe-Institut κατά τις τελευταίες επτά δεκαετίες στην πόλη, οι δυο εικαστικοί επιχειρούν «να διερευνήσουν τις σημασιολογικές δυνατότητες και τους αφηγηματικούς μετασχηματισμούς του πολιτιστικού αρχείου του οργανισμού», όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι, και στήνουν μια σειρά από αρχειακά επεισόδια.

Αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς επιτόπιας έρευνας στα πολιτιστικά τεκμήρια του Goethe-Institut Athen, η εγκατάσταση της Βαρβαρίτη και του Δελαγραμμάτικα αποτελεί μια σύνθεση από δεκαεννέα θεματικές ενότητες που εστιάζουν «σημειακά» σε συγκεκριμένες δράσεις και εκδηλώσεις από το 1950 και μετά. Γεγονότα και ιστορίες που πιθανά συγκλίνουν, ξεδιπλώνουν σημαντικές οικουμενικές πτυχές της πολιτικής, πολιτισμικής και κοινωνικής μας ιστορίας. Οι δύο καλλιτέχνες θέτουν υποδόρια καίρια ερωτήματα που αφορούν όλους μας, ενώ παράλληλα μας υπενθυμίζουν τη σημασία της στάσης και του αναστοχασμού σε μια «διαδρομή» με πολλαπλές κατευθύνσεις και ποικίλους προορισμούς. Η εγκατάσταση φιλοξενείται σε διαφορετικούς χώρους του κτιρίου όπου στεγάζεται σήμερα το Ινστιτούτο, στην οδό Ομήρου 14–16, και ανοίγει για το κοινό στις 13 Οκτωβρίου.

Οι δυο καλλιτέχνες προσκαλούν τους επισκέπτες να γίνουν ενεργοί συμμέτοχοι στο εγχείρημά τους και να συλλέξουν υλικό που αποτελεί μέρος της εγκατάστασης, διαμορφώνοντας έτσι το δικό τους προσωπικό αρχείο. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης οι θεατές (κάθε ηλικίας) θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομαδικές ξεναγήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους καλλιτέχνες – ως το κλείσιμο της έκθεσης στις 12 Ιανουαρίου.

Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 70 χρόνων του Goethe-Institut Athen.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη, καλλιτεχνική έρευνα: Ινώ Βαρβαρίτη, Γιάννης Δελαγραμμάτικας

Σχεδιασμός έκθεσης: Γιαννίκος Βασιλούλης, Εύη Σουγκάρα

Γλωσσική επιμέλεια (ελληνικά): Απόστολος Βασιλόπουλος, Βασίλης Δουβίτσας

Μεταφράσεις (ελληνικά–γερμανικά): Δρ. Έλενα Παλλαντζά

Γλωσσική επιμέλεια (γερμανικά): Δρ. RonaldDüker

Πρωτοβουλία, οργάνωση, παραγωγή: Goethe-InstitutAthen

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 – Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

Δευτέρα–Πέμπτη: 08:00–22:00

Παρασκευή: 08:00–17:00

Σάββατο: 08:00–14:00

Κλειστά: Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου και τα Σάββατα 12, 19 και 26 Νοεμβρίου 2022

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Ημερομηνίες: 13, 20 Οκτωβρίου, 3, 8, 10, 22 Νοεμβρίου, 1, 15, 22 Δεκεμβρίου 2022

Ώρα: 18:00

Διάρκεια: 30′

Γλώσσα: ελληνικά, αγγλικά

Δήλωση συμμετοχής στο: prog-athen@goethe.de

(παρακαλούμε για την αποστολή της επιθυμητής ημερομηνίας, του αριθμού των ατόμων που θα παραστούν, όπως και των στοιχείων επικοινωνίας σας)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

www.goethe.de/athen

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Η Ινώ Βαρβαρίτη είναι εικαστικός. Σπούδασε Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2002) και στη συνέχεια Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (2009). Το 2014 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MA “ArtinContext” του Πανεπιστημίου των Τεχνών του Βερολίνου (UdK) με την υποστήριξη της Υποτροφίας Βικάτου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 2012 βραβεύτηκε με το Έπαθλο Βασίλης Ι. Βαλαμπούς από το Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου. Είναι μέλος της εικαστικής ομάδας CampusNovel (2011) και της ερευνητικής ομάδας phantominvestigations σε συνεργασία με τον Γιάννη Δελαγραμμάτικα (2018). Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις, εργαστήρια, εικαστικές έρευνες, διαλέξεις και προγράμματα φιλοξενίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ο Γιάννης Δελαγραμμάτικας είναι εικαστικός και ερευνητής. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2005) και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (2012). Στο πλαίσιο του προγράμματος ευρωπαϊκών ανταλλαγών παρακολούθησε μαθήματα στην ΑRTESIS Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αμβέρσας στο τμήμα insitu3 (2010). Το 2016 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο πρόγραμμα MA “ArtinContext” στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου (UdK) με την υποστήριξη της Υποτροφίας Βικάτου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 2018 βραβεύτηκε με την υποτροφία του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος της ARTWORKS. Είναι ιδρυτικό μέλος της εικαστικής ομάδας CampusNovel (2011) και της ερευνητικής ομάδας phantominvestigations σε συνεργασία με την Ινώ Βαρβαρίτη (2018). Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις, εργαστήρια, εικαστικές έρευνες, διαλέξεις και προγράμματα φιλοξενίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

You may also like...