Syros Jazz Festival

Το Syros Jazz Festival δημιουργήθηκε από την αγάπη των Συριανών Βαγγέλη Αραγιάννη και Γιάννη Ρούσσου για την Jazz μουσική. Ξεκίνησε το 2013, αλλά οι συντελεστές του είχαν διοργανώσει πολλές σημαντικές συναυλίες τα προηγούμενα χρόνια, αρχίζοντας από το 2016. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές ήταν το 2010 η παρουσία δυο μεγάλων αμερικανών καλλιτεχνών του βοκαλίστα Miles Griffith και του ντράμερ Clarence Penn. Το Φεστιβάλ φιλοξενεί κάθε χρόνο σημαντικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός από συναυλίες, περιλαμβάνει σεμινάρια αυτοσχεδιασμού και προβολές ταινιών με θέμα την jazz, στο Θέατρο Απόλλων, καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ αποτελούν τον επίλογο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τον μήνα Οκτώβριο, το οποίο αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού στο νησί.

Παρά τις αντιξοότητες της περιόδου, το Syros Jazz Festival επιστρέφει φέτος για όγδοη συνεχόμενη χρονιά. Χρέος όλων μας είναι εξάλλου να στηρίξουμε τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, που πλήττονται περισσότερο ίσως από όλους αυτόν τον καιρό, λαμβάνοντας παράλληλα με υπευθυνότητα όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πλούσιο και ενδιαφέρον το φετινό μας πρόγραμμα, περιλαμβάνει συναυλίες, εκπαιδευτικά σεμινάρια – εργαστήρια και εκθέσεις και διαρκεί από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου. Η σκηνή των συναυλιών μετακομίζει λόγω των συνθηκών από τον φυσικό  χώρο του φεστιβάλ, το Θέατρο Απόλλων, στον ανοιχτό χώρο εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων. και στο αίθριο του Κτιρίου Κορνηλάκη στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.

Αναλυτικότερα:

Συναυλίες (Χώρος Εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων) με ώρα έναρξης στις 20:30

18/9 – Tania Giannouli Trio

Οι συναυλίες του φεστιβάλ ξεκινούν με το ιδιαίτερο τρίο της σπουδαίας πιανίστριας Τάνιας Γιαννούλη που συμπληρώνεται από τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο στην τρομπέτα και τον Κυριάκο Ταπάκη στο ούτι.

19/9 – Soul Peanuts featuring Jennie Kapadai – Terry Vakirtzoglou Qualia Quintet

Ένα από τα καλύτερα σύνολα της νέας γενιάς, το τρίο Soul Peanuts (με τον Έρικ Παναγόπουλο στην κιθάρα, τον Ραφαήλ Μελετέα στο χάμμοντ και τον Γιάννη Παπαδούλη στα ντραμς), θα έχει μαζί του τη Τζένη Καπάδαη στα φωνητικά και τον Κωνσταντίνο Σαπούνη στην τρομπέτα.

Το ίδιο βράδυ θα εμφανιστεί η βοκαλίστα Τέρη Βακιρτζόγλου, με ένα πρόγραμμα που θα βασίζεται στο πρώτο της άλμπουμ, παρέα με τον Κωστή Χριστοδούλου στα πλήκτρα, τον Θοδωρή Κότσυφα στην κιθάρα, τον Κώστα Κωνσταντίνου στο μπάσο και τον Σωτήρη Ντούβα στα ντραμς.

2/10 – Yiorgos Fakanas Group featuring Guthrie Govan

Το φεστιβάλ θα κλείσει το γκρουπ του μπασίστα Γιώργου Φακανά, ενός από τους πιο γνωστούς και πετυχημένους Έλληνες μουσικούς της τζαζ, με προσκεκλημένο τον διάσημο Βρετανό κιθαρίστα Guthrie Govan. Το γκρουπ συμπληρώνουν ο Δημήτρης Σεβδαλής (πλήκτρα) και ο Μένιος Πασιαλής (ντραμς).

Εκπαιδευτικά σεμινάρια – εργαστήρια (Αίθριο κτιρίου Κορνηλάκη στο Βιομηχανικό Μουσείο)

18/9 – Εκπαιδευτικό μουσικό σεμινάριο – workshop, με τίτλο “Creative Practi-Sing” με την Τέρη Βακιρτζόγλου.

20/9 – Βιωματικό εργαστήριο μουσικοθεραπείας: «Εξερευνώντας την επικοινωνία μέσω της μουσικής» με τους εξειδικευμένους μουσικοθεραπευτές Δημήτρη Κουκουράκη και Χριστίνα Καλλιώδη.

Η συμμετοχή στα δύο σεμινάρια-εργαστήρια θα γίνει για περιορισμένο αριθμό ενδιαφερομένων με σειρά προτεραιότητας μετά από σχετική ανακοίνωση.

20/9 – Διαδραστική performance με τη Γεωργία Ματσούκα, τον Απόστολο Καλτσά και τον Σόλη Μπαρκή.

Παράλληλη εκδήλωση (καφέ Plastico)

10/9 – 2/10 – έκθεση με τίτλο «Η μουσική τζαζ μέσα από τα ελληνικά κόμικς – μια φρέσκια ματιά». Συμμετέχουν πολλοί γνωστοί Έλληνες κομίστες. Παρουσιάζονται επίσης digital prints πρωτοετών φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε δύο ενότητες – έργα σχεδιασμένα στον υπολογιστή και τυπωμένα ψηφιακά και σχέδια κυρίως με μολύβι και ψηφιακή επεξεργασία και εκτύπωση.

Διοργάνωση: ΑΜΚΕ ReSolution / Δήμος Σύρου – Ερμούπολης

Υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες στο https://syrosjazzfestival.gr Θέατρο “Απόλλων”

Ημερομηνία: Από Τετάρτη 25, έως και Κυριακή 29 Αυγούστου Ώρα έναρξης: 20.30

Είσοδος ελεύθερη, με υποχρεωτική έκδοση ατομικού δελτίου εισόδου από τα ταμεία του Θεάτρου “Απόλλων”

You may also like...