Συμπόσιο Ελληνικών Μουσικών Γιορτών

Η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής συνδιοργανώνει με τον Βύρωνα Φιδετζή το μουσικολογικό συμπόσιο που πλαισιώνει τις συναυλίες των 14ων Ελληνικών Μουσικών Γιορτών με τίτλο «Ο Μανώλης Καλομοίρης και η Ελληνική Εθνική Σχολή Μουσικής».Η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής συνδιοργανώνει με τον Βύρωνα Φιδετζή το μουσικολογικό συμπόσιο που πλαισιώνει τις συναυλίες των 14ων Ελληνικών Μουσικών Γιορτών με τίτλο «Ο Μανώλης Καλομοίρης και η Ελληνική Εθνική Σχολή Μουσικής».
Η Εθνική Σχολή μουσικής δημιουργήθηκε ως η Ελληνική εκδοχή ενός πανευρωπαϊκού πολιτιστικού κινήματος. Διατηρώντας την πολιτιστική σύνδεση με τα Ευρωπαϊκά τεκταινόμενα αναπτύσσεται σε ένα κοινωνικό περιβάλλον με σημαντικές ιδιαιτερότητες και αποκλίσεις, που αναζητεί μια ταυτότητά μεταξύ Ανατολής και Δύσεως. Ηγετική μορφή της υπήρξε ο Καλομοίρης, αποκτά ένθερμους οπαδούς αλλά και φανατικούς εχθρούς. Η θεματική του συμποσίου εγείρει σημαντικά ζητήματα στην μουσικολογική έρευνα αλλά και στην καλλιτεχνική πράξη.
Το συμπόσιο αφιερώνεται στη μνήμη μιας πρωτοπόρου της Ελληνικής Μουσικολογικής έρευνας, της Ολυμπίας Φράγκου-Ψυχοπαίδη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ
Παρασκευή 1 ΙουνίουΚαλωσόρισμα – Χαιρετισμοί: 17.00
1η Συνεδρία: 17.30- 19.30 (πρ. Βύρων Φιδετζής)
· Θανάσης ΤρικούπηςΝεοελληνική Μουσική και Εθνική Σχολή: θεώρηση της ιστορικής πορείας
· Φίλιππος ΤσαλαχούρηςΗ συνάντηση Καλομοίρη – Χατζιδάκι στα αναλόγια της Ορχήστρας των Χρωμάτων
· Μυρτώ Οικονομίδου Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς. Ένα άγνωστο έργο του Μανώλη Καλομοίρη
· Αναστασία ΣιώψηΔιαφοροποιήσεις της έννοιας του ‘εθνικού’ στην πορεία της νεοελληνικής έντεχνης μουσικής προς τη δόμηση ‘εθνικής σχολής’
Σάββατο 2 Ιουνίου2η Συνεδρία: 10.30-12.30 (πρ. Νίκος Μαλιάρας)
· Μαρία ΜόσχουΕθνικές σχολές – Ελληνική Εθνική Σχολή Μουσικής – Μανώλης Καλομοίρης
· Άννα-Μαρία ΡεντζεπέρηΟι απόψεις του Μανώλη Καλομοίρη για την Ελληνική Εθνική Μουσική Σχολή όπως αποτυπώνονται στα τραγούδια του για φωνή και πιάνο
· Χάρης ΞανθουδάκηςΟ Μανώλης Καλομοίρης και ο «εξελληνισμός» της μουσικής διδασκαλίας
· Γιώργος ΣακαλλιέροςΤο Συμφωνικό Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα (1935) του Μανώλη Καλομοίρη: η μεγάλη οργανική μορφή ως αφορμή και μέσον απεικόνισης όψεων του «εθνικού»
Διάλειμμα για καφέ
3η Συνεδρία: 13.00 – 15.00 (πρ. Στεφανία Μεράκου)
· Αλέξανδρος Χαρκιολάκης«Η Ζωή μου και η Τέχνη μου»: Εθνική πραγματικότητα ή εθνική αφήγηση;
· Βάλια ΒράκαΣτον απόηχο της Εθνικής Μουσικής Σχολής. Το Αρχείο του Γεωργίου Πονηρίδη στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»
· Χρήστος ΚολοβόςΟ Κωνσταντίνος Κυδωνιάτης (1908-1996) και η Εθνική μας Σχολή
· Λαμπρογιάννης ΠεφάνηςΗ χρήση των τρόπων της βυζαντινής και δημοτικής μουσικής στο έργο του Πέτρου Πετρίδη. Η κλίμακα του πρώτου ήχου σε επιλεγμένα παραδείγματα.
Πολυχώρος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής ΑθηνώνΕίσοδος Ελεύθερη  ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕΠληροφορίες για το Δελτίο αυτό: Μαριάννα Αναστασίου, 210 7282 771

 

You may also like...