Street Art Festival Thessaloniki

129779-293555 (1)Τέταρτος χρόνος Street Art Festival ή SAF για τους μυημένους, ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε το 2013 στο Στρατόπεδο Κόδρα και συνεχίζεται από το 2014 σε χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Μια πρωτοβουλία από 3 νέους ανθρώπους με τρέλα για τη μουσική, τον χορό, τα graffiti και οτιδήποτε τους κεντρίζει το ενδιαφέρον στην παγκόσμια σκηνή της street αrt, με σχεδόν Do It Yourself χαρακτήρα, που έφτασε φέτος να φιγουράρει σε ένα από τα καλύτερα γεγονότα της Ευρώπης. Αυτό που άρχισε οικογενειακά και «χύμα» και κατάφερε να συγκεντρώσει 3.000 κόσμο στην πρώτη του χρονιά, συνεχίζει ακμαίο αλλά και πηγαίνει μπροστά, κρατώντας αυτό το ωραίο χύμα που ορίζεται και από τον χαρακτήρα και την ψυχή των παιδιών.
Αν θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια σύγκριση του SAF με άλλα φεστιβάλ, τότε έχουμε να αντιπαραθέσουμε, εκτός από το 2ήμερο μουσικό πρόγραμμα, τη συμμετοχή 100 χορευτών και χορογράφων, 50 graffiti artists παγκόσμιας κλίμακας και 100 καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στην παράλληλη έκθεση Poster Bike Art. Στις 3 ημέρες διάρκειας του SAF διοργανώνονται σεμινάρια με συνολική διάρκεια 30 ωρών, με θέματα που ξεκινούν από τα κόμικς και φτάνουν ως τo 3D graffiti και την τέχνη του χορού, σύγχρονου ή και street.
Επίσης τo Street Art Festival Thessaloniki για πρώτη φορά φέτος διοργάνωσε σε συνεργασία με τη λογοτεχνική ιστοσελίδα 120 λέξεις έναν online λογοτεχνικό διαγωνισμό (1-30 Απριλίου) με τίτλο «Βρώμικες Ιστορίες της Πόλης», που ήταν η δημιουργία μιας flash fiction ιστορίας 120 λέξεων έχοντας αφετηρία το αστικό τοπίο μιας βιομηχανικής πόλης. Πρωτοφανής συμμετοχή,30 νικητές και μια έκθεση που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του SAF και επιμελείται η Βέρα Καρτάλου.
Το SAF αποτελεί το αριθμητικά μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός στην Ελλάδα και σίγουρα στη Θεσσαλονίκη, καταλαμβάνοντας και ζωντανεύοντας έναν καθαρά αστικό επαγγελματικό χώρο, ικανοποιώντας και την αρχική σκέψη των διοργανωτών για δημιουργία εκδηλώσεων σε ανεκμετάλλευτα μέρη της πόλης, αποτελώντας έτσι και έμπνευση για δημιουργικότητα στον κεντρικό ιστό της Θεσσαλονίκης.
«Θέλουμε κάθε χρόνο να φιλοξενούμε έστω έναν περισσότερο καλλιτέχνη από ό,τι την προηγούμενη χρονιά, με διαφορετική δουλειά και κάτι νέο να δείξει». Μια εναλλακτική πρόταση στο ίδιο το SAF, αυτή ήταν η απάντηση στην ερώτησή μου για τον σκοπό και το μέλλον του φεστιβάλ, κάτι που φαίνεται ότι επιτυγχάνεται, μιας και τo 2015 το SAF επιλέχθηκε ως καινοτόμο project νεολαίας από το Γερμανικό Πολιτιστικό Ίδρυμα Robert Bosch Stiftung.
9, 10 και 11 Ιουνίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το Street Art Festival θα φιλοξενήσει τους Ελβετούς Epic Popers Kadebostany, τους Βέλγους NuJazzers Boogie Belgique, τον μάστορα των ντεκς Andy Smith, τους Βρετανούς αγαπημένους του Dj Premier «The Four Owls», τους οld school «Onyx» και τους ντόπιους χιπ χόπερς «Mικρό Κλέφτη», «Ζήνων» και Dj Mondi. Και βέβαια οι συναυλίες θα ανοίξουν με warm up parties και τη συνέχεια θα αναλάβουν νέοι καλλιτέχνες που θα επιλεγούν από το Music Open Call του SAF. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε την παρουσία του Sisco Gomez, χορογράφου των Kylie Minogue, Will.Iam και των Sugarbabes, και ενός από τους πιο αναγνωρισμένος Ευρωπαίους graffiti artists Bond με εντυπωσιακά lettering.
Ιούνιος στην πόλη και SAF, πού θα βρεις καλύτερα;
Φωτογραφίες: Μάριος Ντέλιας
SAF Team: Αλέξανδρος Μαραντέλος, Κώστας Γουναρόπουλος, Αλέξανδρος Κοντόπουλος, Στέλιος Κληματζδάς, Αλκιβιάδης Ζαχαρίου, Κωνσταντίνος Παυλίδης, Σοφία Βολάκη, Νάντια Παπαευθυμίου, Κατερίνα Βουγιούκα

 

You may also like...