Stray Art Festival

5η Περιπλανώμενη Γιορτή της Τέχνης του Δρόμου

Η 5η Περιπλανώμενη Γιορτή της Τέχνης του Δρόμου, γνωστή σε όλους ως Stray Art Festival, επιστρέφει στις γειτονιές της Σύρου στις 10, 11 και 12 Σεπτεμβρίου του 2021. Σε μία κομβική χρονική συγκυρία όπου συμπληρώνονται 200 έτη από την Ελλη­νική Επανάσταση και ενώ η ανθρωπότητα συνεχίζει να μάχεται ενάντια στην πανδημία, η κεντρική θεματική του Stray Art Festival αφορά την διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος και την αρμονική συνύπαρξη με τους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη. Το στίγμα αυτής της θεματικής θα δοθεί με τοιχογραφίες – graffiti, ζωντανή μουσική, performances και άλλα δρώμενα σχετικά με την κουλτούρα του δρόμου.

Στο συγκρότημα των Λυκείων, στην περιοχή του Μάννα, θα χτυπήσει φέτος η «καρδιά» του Stray Art Festival, που επιστρέφει στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός» για να μυήσει ακόμη περισσότερο το κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων στην κουλτούρα της τέχνης του δρόμου και παράλληλα να αναδείξει στοιχεία της νησιωτικής μας παράδοσης.

Η ομάδα «Σπινθήρας» σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία “Ούριος Άνεμος”, διοργανώνουν ένα ακόμη τριήμερο περιπλανώμενο Φεστιβάλ, αφιερωμένο στις τέχνες του δρόμου, με κύριο άξονα τις τοιχογραφίες, πλαισιωμένο από δρώμενα πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Το 5ο Stray Art Festival, το οποίο προγραμματίζεται τον προσεχή Σεπτέμβριο, πρόκειται να κοσμήσει με τοιχογραφίες τους εξωτερικούς τοίχους στα Λύκεια Σύρου στο Μάννα. Σημειώνεται ότι το επιτυχημένο φεστιβάλ που κάθε χρόνο έχει και διαφορετικό τόπο δράσης, είχε περάσει το 2019 από το συγκρότημα των Γυμνασίων στον Ξηρόκαμπο, αφήνοντας ως «κληρονομιά» εξαιρετικά καλλιτεχνικά έργα που απέσπασαν ιδιαιτέρως κολακευτικά σχόλια και αγαπήθηκαν από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Για την ασφαλέστερη διεξαγωγή του φεστιβάλ σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα, το πλάνο της οργανωτικής ομάδας είναι το φεστιβάλ να λάβει χώρα αποκλειστικά και μόνο σε εξωτερικούς χώρους και πάντοτε με την χρήση του κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού (γάντια, μάσκες, ασφαλή απόσταση). Ως γνωστόν, το Stray Art Festival εκτός από τις τοιχογραφίες περιλαμβάνει μουσικές και άλλες εκδηλώσεις παραστάσιμου υλικού (συναυλίες, parties, θέατρο, performances κ.ά.). Η δημιουργία των τοιχογραφιών κρίνεται ασφαλής καθ’ ότι συμμορφώνεται με τους κανονισμούς, εφόσον οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν ούτως ή άλλως μάσκες και γάντια και, επιπλέον, το κοινό δεν συνωστίζεται για να παρακολουθήσει την δημιουργία των έργων τους.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες εκδηλώσεις, στο απευκταίο σενάριο όπου ο ιός Covid-19 συνεχίζει να υπάρχει, η οργανωτική ομάδα εξετάζει το ενδεχόμενο παρουσίασης μικρής κλίμακας ζωντανών μουσικών και θεατρικών παραστάσεων από καλλιτέχνες μόνιμους κάτοικους Σύρου, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη μεταφοράς και στέγασης καλλιτεχνών από την υπόλοιπη Ελλάδα στην Σύρο και να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο χρήσης τραπεζοκαθισμάτων στους ανοικτούς χώρους, ούτως ώστε να υπάρχει σαφής οριοθέτηση στο χώρο όπου θα παρουσιαστούν οι εκδηλώσεις και έτσι να διατηρηθεί ασφαλής απόσταση μεταξύ των επισκεπτών του φεστιβάλ.

Στην ευκταία περίπτωση άρσης των μέτρων, ή στην περίπτωση που επιτραπεί η διεξαγωγή παραστατικών εκδηλώσεων με τον τρόπο που συνέβαινε στις πρότερες συνθήκες, η ομάδα Σπινθήρας θα λειτουργήσει ανάλογα και θα επιχειρήσει να παρουσιάσει στο κοινό ένα ολοκληρωμένο Stray Art Festival, με αντίστοιχη ποιότητα και ποσότητα καλλιτεχνών και δρώμενων όπως αυτή που έχει προσφέρει στο κοινό του τα προηγούμενα χρόνια.

Χρώμα, διασκέδαση και ευαισθητοποίηση

Το «Stray Art Festival» προσαρμόζει την κουλτούρα του δρόμου στα δεδομένα του νησιού και αναδεικνύει εκείνα τα στοιχεία της παράδοσης, τα οποία ωθούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες να βγουν στις γειτονιές, να ανταμώσουν και να διασκεδάσουν όλοι μαζί.

Προσφέρει στους επισκέπτες, την ευκαιρία γνωριμίας και αλληλεπίδρασης με την κουλτούρα του δρόμου και την γνωριμία με καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Επιπλέον, προβάλλει τη Σύρο μέσω άρθρων, αφιερωμάτων και συνεντεύξεων τόσο στον ηλεκτρονικό όσο και στον έντυπο τύπο. Ακόμη, μέσω των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζεται μη προβολή της Σύρου και του ίδιου του Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έτσι, το Stray Art Festival έρχεται για πέμπτη χρονιά στη Σύρο και έχει σκοπό να συνδυάσει τις διαφορετικές μορφές έκφρασης του δημόσιου χώρου στο αστικό περιβάλλον. Με κύριο άξονα τις τοιχογραφίες, πλαισιωμένο από δρώμενα πολιτιστικού ενδιαφέροντος, το φεστιβάλ ευελπιστεί να ενισχύσει την γνώμη ότι η Τέχνη του Δρόμου ταιριάζει πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε με την ελληνική κουλτούρα και την καθημερινότητα ενός νησιού.

Το φετινό θέμα του φεστιβάλ είναι «Πράσινη Επανάσταση» και οι καλλιτέχνες θα εμπνευστούν τα έργα τους από τα ζώα και το περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως κάθε χρόνο, αρκετά από τα έργα που θα δημιουργηθούν θα έχουν «άρωμα» Σύρου.

Σκοπός της ομάδας «Σπινθήρας» και του «Ούριου Ανέμου» είναι η διοργάνωση ενός φεστιβάλ μακριά από το αστικό κέντρο της Ερμούπολης, που θα αξιοποιεί κι άλλες γειτονιές του νησιού. Επιθυμία τους είναι να ενισχύσουν την άποψη ότι υπάρχουν και άλλες γωνιές της Σύρου που μπορούν να οικειοποιηθούν και να ενσωματώσουν την κουλτούρα του Δρόμου, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποστασιοποίηση από τις ξενόφερτες επιρροές που έχουμε συνειρμικά συνηθίσει. Όραμά τους είναι να δημιουργήσουν ευκαιρίες ανάπτυξης θεσμών πολιτισμού και εναλλακτικού τουρισμού στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Η αυξανόμενη παρουσία και αναγνωρισιμότητα έργων τέχνης του δρόμου στις πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και η ανάδειξη καλλιτεχνών με ολοένα και πιο σύνθετους και ευρηματικούς κώδικες, συνθέτουν ένα πολύπλευρο και ενδιαφέρον πεδίο, το οποίο θέλουν να εντάξουμ στη καθημερινότητα της Σύρου και το οποίο παραμένει ακόμη ελκυστικό σε θιασώτες και επαγγελματίες της τέχνης, της ψυχαγωγίας και του τουρισμού.

Το Φεστιβάλ αποτελεί μία θετική πινελιά στην εικόνα του νησιού και ένα καλαίσθητο θέαμα και στους επισκέπτες του, το οποίο συνδυάζει τη Τέχνη του Δρόμου με το ελληνικό στοιχείο, το μοντέρνο με το παραδοσιακό, το παλιό με το καινούριο. Στα δικά μας δεδομένα υπάρχει έντονα η νοοτροπία αλλά και η ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση στο δρόμο, η οποία ωθεί στην αναδιαμόρφωση και ανάπτυξη του τόπου μας.

Σημειώνεται πως το αίτημα για την άδεια χρήσης των εξωτερικών τοίχων των σχολικών μονάδων του Λυκειακού συγκροτήματος, στο πλαίσιο του Stray Art Festival 2021, τον Σεπτέμβριο του 2021, εγκρίθηκε από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγγραφη συναίνεση των Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων που θα οριστούν ως αρμόδιοι να υποδείξουν τους εξωτερικούς τοίχους που θεωρούν κατάλληλους για τη δημιουργία των έργων.

You may also like...