SPIRE PROJECT 2021

Διαδικτυακή απονομή του Βραβείου Inspire Prize 2021 στην εικαστικό Στεφανία Στρούζα

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021, 18:00

‍Στην ελληνίδα εικαστικό Στεφανία Στρούζα έχει τη χαρά να απονείμει το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών το Βραβείο Inspire 2021 για το πρότζεκτ της με τίτλο «She of the Jade Skirt». Το βραβείο Inspire, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονέμεται στο πλαίσιο του Inspire Project σε εικαστικό, ανεξαρτήτως ηλικίας ή εθνικότητας, για εργασία που έχει ήδη παραχθεί κατά τη διάρκεια εργαστηρίου ή residency ανά τον κόσμο και διακρίνεται για τη σύλληψη, την πρωτοτυπία, τον προβληματισμό και την συνάφειά της με τον χώρο στον οποίο έχει παρουσιαστεί και με τον οποίο δυνητικά συνδιαλέγεται.

Η υποψηφιότητα της Στεφανίας Στρούζα προκρίθηκε έναντι των υπολοίπων λόγω του γεγονότος ότι πληρούσε επακριβώς τις συνθήκες παραγωγής που προβλέπει το Βραβείο Inspire, καθώς και για το λόγο ότι το έργο το οποίο υπέβαλε εμφάνιζε, πέρα από καλλιτεχνική αρτιότητα και αποδεδειγμένη έρευνα, στενή συνάφεια με τον τόπο παραγωγής του.

Το πρότζεκτ «She of the Jade Skirt» («Εκείνη με την σμαραγδένια φούστα») της Στεφανίας Στρούζα αποτελείται από γλυπτικά έργα καθώς και μια σειρά από μονοτυπίες και επιτοίχια ανάγλυφα. Τα έργα εξελίχθηκαν κατά την διάρκεια του προγράμματος artist-in-residence στην Πόλη του Μεξικού με την υποστήριξη του Austrian Cultural Forum (Μάρτιος-Ιούνιος 2018) και παρουσιάστηκαν ως ένα συνεκτικό σώμα δουλειάς στο πλαίσιο του studio residency στο MANA   Contemporary στις ΗΠΑ (Οκτώβριος 2018-Μάρτιος 2019). Εξετάζοντας την εξέλιξη της Πόλης του Μεξικού σε σχέση με το νερό, το «She of the Jade Skirt» διαμορφώνει μια αφήγηση που ξεκινά από το ιδιαίτερο γεγονός ότι η προκολομβιανή πόλη, που ιδρύθηκε πάνω σε ένα εκτεταμένο σύστημα λιμνών, τώρα βυθίζεται σταδιακά. Ο τίτλος αναφέρεται στην Chalchiuhtlicue, τη γυναικεία θεότητα των ποταμών και του τοκετού, η οποία στην κοσμολογία των Αζτέκων αντιπροσώπευε το νερό ως ζωτική πηγή αλλά και ως απειλή υπό μορφή πλημμυρών. Τα γλυπτά αντλούν μορφολογικές αναφορές από προκολομβιανούς χάρτες καθώς και από την ίδια την αρχιτεκτονική πραγματικότητα της πρωτεύουσας. Αντιστοίχως, οι υλικότητες των έργων φέρουν περιβαντολλογικούς συμβολισμούς «αποτυπώνοντας» τις σταδιακές διακυμάνσεις και μεταμορφώσεις του τοπίου από το υγρό στο ξηρό και από το φυσικό στο ανθρωπογενές. Το «She of the Jade Skirt» συσχετιζόμενο με μια ευρύτερη οικοφεμινιστική προσέγγιση, δομεί μια φαντασιακή και υλική συνθήκη που αφορά την σχέση υδάτων, αστικής υπερανάπτυξης και κλιματικής αλλαγής.

Η παρουσίαση της εργασίας της Στεφανίας Στρούζα και η γνωριμία της δημιουργού με το κοινό του MOMus-Πειραματικoύ Κέντρου Τεχνών θα γίνει σε ειδική εκδήλωση απονομής του Inspire Prize 2021 που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 18:00 με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.

Η εκδήλωση θα είναι προσβάσιμη από τον σύνδεσμο zoom

https://bit.ly/2Xw6DBT 

Meeting ID: 833 8276 1492 / Passcode: 254190

To Inspire Project συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Περισσότερα, εδώ https://bit.ly/2Xnan91

 

You may also like...