Ο Keisho Ohno, μουσικός Tsugaru shamisen (παραδοσιακό έγχορδο μουσικό όργανο από τη Β.Δ. Ιαπωνία), επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του.
Ο καλλιτέχνης, που εκπροσωπεί την μουσική σχολή Chikuzan-bushi Honryū από δεκατεσσάρων ετών, δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο και έχει αποκτήσει πολυάριθμους οπαδούς λόγω του πρωτοποριακού στυλ ερμηνείας και της υψηλής τεχνικής παιξίματος.
Απολαύστε αυτή τη μοναδική βραδιά υπό τους ήχους του παραδοσιακούTsugaru shamisen.
Ημ/νία: Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016 & ώρα 21:00
Χώρος: Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα)
Εισιτήρια: 10€, 5€ (φοιτητές)
Πληροφορίες: Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, Τηλ. 210-3611206, www.thf.gr
Οργάνωση: Πρεσβεία της Ιαπωνίας Ελληνο-Ιαπωνικός Σύνδεσμος / Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη
Τι είναι το shamisen
Πρόκειται για ένα τρίχορδο παραδοσιακό μουσικό όργανο που παίζεται με πλήκτρο.
Ιστορικά στοιχεία
Το shamisen, πριν από 400 χρόνια περίπου, έφτασε στην Ιαπωνία από την Κίνα μέσω των νησιών Okinawa (N. Ιαπωνία). Από εκεί, με διαφορετική μορφή πλέον, έγινε γνωστό στην Osaka (Δ. Ιαπωνία), στην πόλη Edo (σημερινό Tokyo) και σε όλη την υπόλοιπη χώρα. Ένα είδος του, το Τsugaru shamisen, αναφέρεται τόσο στο μουσικό όργανο όσο και στη μουσική που παράγει, διαμορφώθηκε στην περιοχή Tsugaru (δυτικά του Ν. Aomori-Β.Α. Ιαπωνία). Το shamisen παραδοσιακά συνοδεύει τα λαϊκά τραγούδια της περιοχής, ενώ σήμερα παίζεται και σόλο.
Οι κατηγορίες του shamisen
Το shamisen, ανάλογα με το μέγεθος του σώματος (dō) και το πάχος του λαιμού (sao), χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: το hoso-zao (λεπτός λαιμός), το naka-zao (μεσαίου πάχους λαιμός) και το futo-zao (παχύς λαιμός). Οι καλλιτέχνες συνήθως επιλέγουν το είδος του οργάνου ανάλογα με το ύφος του ήχου που παράγει, αλλά για Τsugaru shamisen παίζουν αποκλειστικά με futo-zao (παχύς λαιμός).
Τα χαρακτηριστικά του οργάνου και του παιξίματος
Στο κύριο σώμα του οργάνου, τέσσερις κολλημένες λωρίδες ξύλου σχηματίζουν το ηχείο, το οποίο είναι καλυμμένο με δέρμα ζώου. Από το λαιμό, που είναι σταθερά προσαρμοσμένος στο ηχείο, περνούν τρεις χορδές κατασκευασμένες από μετάξι. Το όργανο παίζεται με ένα πλήκτρο που έχει το σχήμα φύλλου γκίνγκο. Ένα shamisen μπορεί να αποσυναρμολογηθεί σε τρία κομμάτια για εύκολη μεταφορά και αποθήκευση.
Το παίξιμο μοιάζει αρκετά με αυτό ενός κρουστού οργάνου, λόγω του τρόπου με τον οποίο το πλήκτρο χτυπά τις χορδές. Χαρακτηριστικό της μουσικής shamisen είναι το γρήγορο tempo και ο πλούτος των ηχητικών φθόγγων.
Keisho OHNO
Μουσικός Tsugaru shamisen
«Διατήρησε την παραδοσιακή μουσική έστω κι αν συγχρόνως πρέπει να την “καταστρέψεις»
Γεννημένος στην πόλη Νiigata (Δ. Ιαπωνία) άρχισε να παίζει Tsugaru shamisen σε ηλικία 8 ετών.
Στα 14 του, ο master Takahashi Chikuzan, ιδρυτής της σχολής Chikuzan-bushi Honryū, αναγνώρισε το ταλέντο του στην τεχνική παιξίματος και τον έχρισε άξιο διάδοχο του.
Το 2006 συμμετείχε στο μεγαλύτερο live μουσικό γεγονός (SXSW) των Η.Π.Α., παίζοντας shamisen για πρώτη φορά στα χρονικά της διοργάνωσης και στη συνέχεια πραγματοποίησε περιοδεία σε όλη την Αμερική με τεράστια επιτυχία.
Το 2007 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο “Shami Spirits” και τo 2008, το δεύτερο με τίτλο “Samurai”. Τον ίδιο χρόνο πραγματοποίησε περιοδεία στην Ευρώπη.
Το 2011 ξεκινά δισκογραφική δουλειά στην Ευρώπη με το άλμπουμ “Kamome”.
Το 2013 κυκλοφόρησε στη Γαλλία το δεύτερο άλμπουμ του με τίτλο “Spark” και ταυτόχρονα μία ακόμα συλλογή με παραδοσιακά κομμάτια με τίτλο “Kei”.
O Ohno, προκαλώντας πάντα με τη φιλόδοξη πρωτοποριακή ερμηνεία του και την υψηλού επιπέδου μουσική τεχνική, σήμερα έχει κερδίσει μια σταθερή καλλιτεχνική θέση στην Ευρώπη.
Εμπνέεται από ποικιλόχρωμη μουσική και το μότο του είναι «διατήρησε την παραδοσιακή μουσική έστω κι αν πρέπει συγχρόνως να την “καταστρέψεις”».