Sadler’s Wells – Russell Maliphant Company Απόκρυψη | Αποκάλυψη Conceal | Reveal

RussellΣάββατο 19 και Κυριακή 20 Μαρτίου, 20:00
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
«Δύο σώματα που χορεύουν, σπάνια δείχνουν τόσο όμορφα όσο στις χορογραφίες του Russell Maliphant»
The Guardian
Ο Russell Maliphant [Ράσσελ Μάλιφαντ], ο φημισμένος χορευτής και συνεργαζόμενος χορογράφος του κορυφαίου διεθνώς χορευτικού οργανισμού Sadler’s Wells, επιστρέφει στην Ελλάδα, με αφορμή το νέο του έργο με τίτλο Απόκρυψη | Αποκάλυψη (Conceal | Reveal), το οποίο δημιούργησε για να γιορτάσει φέτος τα 20 χρόνια από την ίδρυση της ομάδας του αλλά και της κοινής πορείας του με τον διάσημο σχεδιαστή φωτισμού Michael Hulls [Μάικλ Χαλς]. Η παράσταση ανεβαίνει στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη στις 19 και 20 Μαρτίου στις 8 το βράδυ και αποτελεί φόρο τιμής στη μοναδική γλώσσα που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στο φως και την κίνηση, και σε αυτή την ιδιαίτερη μορφή επικοινωνίας που ανέπτυξαν οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες μεταξύ τους, τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
Ο Μάλιφαντ δηλώνει: «Για μένα η κίνηση και η άρθρωση έχουν μια απόλυτα λογική σχέση με τη ροή, τη βαρύτητα, τη δυναμική, τη φόρμα, τον ρυθμό και τον χώρο. Αυτά τα στοιχεία συνδέονται όχι μόνο με το σώμα, αλλά και με την κατεύθυνση και την ένταση του φωτός. Τόσο ο Μάικλ όσο κι εγώ θεωρούμε ότι το φως και η κίνηση αλληλεπιδρούν με μοναδικό τρόπο. Δουλεύουμε κάθε μας χορογραφία με βάση αυτό το δεδομένο, γι’ αυτό και τον έχω αποκαλέσει πολλές φορές “συν-χορογράφο”».
Ο Ράσσελ Μάλιφαντ αποτελεί το hot είδωλο της τελευταίας δεκαετίας στην παγκόσμια χορευτική σκηνή και έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις, με τις χορογραφίες του να ενθουσιάζουν κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο. Έχει συνεργαστεί ως πρώτος χορευτής και χορογράφος με το Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου, το Batsheva Ensemble, το Μπαλέτο της Λωρραίνης και το Μπαλέτο της Όπερας της Λυόν. Επίσης, έχει συμπράξει με διακεκριμένους καλλιτέχνες (Ρομπέρ Λεπάζ, Άνταμ Κούπερ, Άγκνες Όουκς), ενώ επί μία δεκαετία υπήρξε βασικός χορογράφος της Συλβί Γκιλλέμ. Καινοτόμος δημιουργός, άνοιξε νέους δρόμους στον σύγχρονο χορό και επινόησε το δικό του χορογραφικό λεξιλόγιο, μέσα από το πάντρεμα στοιχείων και τεχνικών του κλασικού μπαλέτου με τη γιόγκα, την καποέιρα και το τάι-τσι. Θεωρείται ο χορογράφος-σύμβολο της μεταμοντέρνας βρετανικής σκηνής.
Για τις δύο εμφανίσεις του στην Ελλάδα, ο Μάλιφαντ δημιούργησε μια νέα παράσταση που βασίζεται σε νέες αλλά και παλαιότερες «κλασικές» χορογραφίες του, όπως το διάσημο Broken Fall σε  μουσική Μπάρρυ Άνταμσον, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε από τη Συλβί Γκιλλέμ και την ομάδα BalletBoyz και απέσπασε το βραβείο Olivier ως η καλύτερη νέα χορογραφία του 2004.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη τη νέα χορογραφία Piece No. 43, ένα μοναδικό κουιντέτο διάσημων χορευτών που αποτελεί τη συνδετική γέφυρα ανάμεσα στην κλασική και τη σύγχρονη κίνηση. Η χορογραφία διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η δυναμική αρχιτεκτονική του φωτισμού μπορεί να πλαισιώσει την κίνηση του σώματος και να τροφοδοτήσει τη σχέση τους, μέσα από τον ρυθμό αλλά και μέσα από το συναίσθημα και την ενέργεια που εκπέμπει η μουσική.
Η παράσταση ολοκληρώνεται με το σόλο Both, and που σηματοδοτεί την επιστροφή στη σκηνή, ύστερα από 10 χρόνια απουσίας, της ελληνικής καταγωγής Dana Fouras, πρώην χορεύτριας του Βασιλικού Μπαλέτου του Λονδίνου και συζύγου του Μάλιφαντ. Η Fouras έχει χορέψει μερικές από τις πιο σημαντικές  χορογραφίες του, όπως το Sheer και το Two, και έχει συνεργαστεί μαζί του σε πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Το νέο σόλο βασίζεται σε μουσική του πρωτοποριακού συνθέτη Mukul, ενώ τα κοστούμια υπογράφει η διάσημη σχεδιάστρια Stevie Stewart [Στήβι Στιούαρτ].
Πρόγραμμα & συντελεστές
Broken Fall
Μουσική: Barry Adamson
Χορογραφία: Russell Maliphant
Φωτισμοί: Michael Hulls
Χορεύουν: Carys Staton, Adam Kirkham, Nathan Young Both, and
Μουσική: Mukul
Χορογραφία: Russell Maliphant
Κοστούμια: Stevie Stewart
Φωτισμοί: Michael Hulls
Χορεύει: Dana Fouras
Piece No. 43
Μουσική: Mukul
Χορογραφία: Russell Maliphant
Φωτισμοί: Michael Hulls
Χορεύουν: Dana Fouras, Adam Kirkham, Carys Staton, Yu Hsien Wu, Nathan Young
Κριτικές στον διεθνή Τύπο
«Ένας μεγάλος σύγχρονος χορογράφος με ένα εντυπωσιακά ομοιογενές ύφος που νιώθεις ότι βγαίνει αβίαστα» – The Guardian
«Η παράσταση αυτή σε απορροφά απόλυτα» – Daily Telegraph
«Οι φωτισμοί του Michael Hulls δεν είναι απλώς στοιχείο της παράστασης. Προκαλούν τη διάθεση, κατευθύνουν το μάτι και ορίζουν τον χώρο» – Financial Times
«Μερικές από τις πιο όμορφες εικόνες και καινοτόμες ιδέες που έχω δει στον χορό τα τελευταία χρόνια» – Daily Express
Βιογραφικά σημειώματα
Sadler’s Wells
Το Sadler’s Wells είναι παγκόσμιος ηγέτης στον σύγχρονο χορό, με αποστολή την παραγωγή και παρουσίαση των καλύτερων νέων χορευτικών παραγωγών στο Λονδίνο αλλά και σε όλο τον κόσμο. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Alistair Spalding, το πρόγραμμα του θεάτρου φιλοξενεί κάθε σεζόν όλα τα είδη χορού: από τον σύγχρονο στο φλαμένκο, από το bollywood στο κλασικό μπαλέτο και από τη σάλσα στους χορούς του δρόμου. Από το 2005 έχει ανεβάσει πάνω από 90 νέες παραγωγές, πολλές από τις οποίες έχουν βραβευτεί, και έχει παρουσιάσει μεγάλες παραστάσεις χορού ανά τον κόσμο. Η έδρα του βρίσκεται στο Ίσλινγκτον του Βόρειου Λονδίνου, στο περίφημο κτίριο του Richard Sadler [Ρίτσαρντ Σάντλερ] που χτίστηκε το 1683 και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία του βρετανικού θεάτρου, καθώς εκεί στεγάστηκαν παλαιότερα το Βασιλικό Μπαλέτο και η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου.
Russell Maliphant
Βασικός συνεργάτης του Sadler’s Wells, ο Ράσσελ Μάλιφαντ σπούδασε χορό στη Σχολή του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet Schoοl), ενώ έχει μελετήσει επίσης ανατομία, φυσιολογία και εμβιομηχανική. Στη συνέχεια, μεταπήδησε στο Sadler’s Wells Ballet Company. Αργότερα ακολούθησε ανεξάρτητη πορεία ως χορογράφος. Ως χορευτής έχει συνεργαστεί με ομάδες όπως οι DV8 Physical Theatre, Michael Clark & Company και με καλλιτέχνες όπως οι Laurie Booth και Rosemary Butcher. Το 1992 χορογράφησε  το πρώτο του σόλο και τέσσερα χρόνια μετά δημιούργησε τη δική του ομάδα (Russell Maliphant Company). Συνεργάζεται σταθερά με τον σχεδιαστή φωτισμών Μάικλ Χαλς. Έχει συμπράξει με καλλιτέχνες διεθνούς φήμης (Συλβί Γκιλλέμ, Ρομπέρ Λεπάζ) καθώς και με την ομάδα TheBalletBoyz, το Μπαλέτο της Όπερας της Λυόν, το CobosMika, το Batsheva Ensemble και το Μπαλέτο της Λωρραίνης.
Έχει τιμηθεί με τις εξής διακρίσεις: Time Out Live Award, South Bank Show Dance Award, Olivier, Circle National Dance Award κ.ά.
Τα σπουδαιότερα έργα του είναι τα εξής: Sheer, Choice, Broken Fall, PUSH, No Shadow, Eonnagata, The Rodin Project, Erebus, Fallen, Second Breath.
Το 2011 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Πλύμουθ.
Michael Hulls
Μελέτησε χορό και θέατρο στο Dartington College. Το 1992 κέρδισε υποτροφία από το  Arts Council για να παρακολουθήσει εργαστήρια φωτισμού χορού στη Νέα Υόρκη με την Τζέννιφερ Τίπτον. Τα τελευταία 20 χρόνια δουλεύει αποκλειστικά για παραστάσεις χορού και ειδικότερα με τον χορογράφο Ράσσελ Μάλιφαντ. Οι συνεργασίες του με τον Μάλιφαντ έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές καθώς και πολλά βραβεία και διακρίσεις. Το 2009 ο Χαλς έγινε ο πρώτος βασικός συνεργάτης του Sadler’s Wells που δεν είναι χορογράφος. Έχει εδραιωθεί διεθνώς ως ο «χορογράφος του φωτισμού».
Dana Fouras
Η ελληνικής καταγωγής Dana Fouras σπούδασε κλασικό χορό στην Αυστραλία και στη Σχολή του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet Schoοl). Έχει κερδίσει δύο φορές το Βραβείο Adeline Genée (1984, 1985) και το Βραβείο της Λωζάννης (1986). To 1988 έγινε πρώτη χορεύτρια του Royal Ballet, όπου χόρεψε σημαντικούς ρόλους, ενώ το 1994 αποφάσισε να αποχωρήσει για να ακολουθήσει σόλο καριέρα. Έκτοτε συνεργάστηκε με κορυφαίους χορευτές όπως ο Ιρέκ Μουχαμέντοφ, ο Τζόναθαν Μπάρροους και ο Ράσσελ Μάλιφαντ. Η συνεργασία της με τον τελευταίο στη χορογραφία Sheer τιμήθηκε με το Time Out Live Award.
Συνδιοργάνωση
Λάβρυς – ΟΜΜΑ
Τιμές εισιτηρίων 25 € ● 35 € ● 45 € ● 55 € ,Παιδιά, μαθητές, φοιτητές: 20 € ● 28 € ● 36 € ● 44 €
Άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι: 19 € (Γ΄ Ζώνη)
Πληροφορίες για το κοινό 210 72.82.333
www.megaron.gr

 

You may also like...