“QED” ή «Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν» του Πήτερ Παρνέλ

QEDΔευτέρα 23 Νοεμβρίου έως Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20:30
“QED” ή «Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν»του Πήτερ Παρνέλ
Σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βαρδάκης .Με τον Γιώργο Κοτανίδη και την Δώρα Σαμψώνα
Ο Γιώργος Κοτανίδης ανεβάζει μία από τις πιο επιτυχημένες
παραστάσεις των τελευταίων δέκα χρόνων, “αποχαιρετώντας” το ρόλο-σταθμό της καριέρας του, σε μία ξεχωριστή γιορτή της Φυσικής με διακεκριμένους Έλληνες Φυσικούς να συνομιλούν πριν και μετά την παράσταση με το κοινό

Μία από τις πιο συζητημένες θεατρικές στιγμές της τελευταίας δεκαετίας, η “αναμέτρηση” του Γιώργου Κοτανίδη με το Νομπελίστα φυσικό Ρίτσαρντ Φάυνμαν, στο έργο του Peter Parnell «Q.E.D» ή «Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν» ζωντανεύει ξανά, στη σκηνή του Θεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, από τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου έως την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015, και κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 20:30.
Ο Γιώργος Κοτανίδης “αποχαιρετά” το ρόλο που, χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς, ως ο καλύτερος και πιο σύνθετος της καριέρας του, με κάθε μία από τις 8 παραστάσεις του να αναδεικνύεται σε μια ξεχωριστή γιορτή της Φυσικής.
Από τις 23 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, πριν και μετά την παράσταση, το κοινό θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει ξεχωριστές ομιλίες αλλά και να συνομιλήσει με κάποιους από τους πιο σημαντικούς Έλληνες φυσικούς που θα ανέβουν στη σκηνή του Θεάτρου για να μας ταξιδέψουν στον κόσμο της Ύλης και του Σύμπαντος. Μιλούν οι: Στράτος Θεοδοσίου, Διονύσης Σιμόπουλος, Ξενοφών Μουσάς και Raul Perez, Βασίλης Χαρμανδάρης, Γιώργος Γραμματικάκης, Μανόλης Δρης, Παναγιώτης Νιάρχος, Γιώργος Τριμπέρης.
Το έργο…
Ο Ρίτσαρντ Φάυνμαν ετοιμάζει στο γραφείο του διάλεξη με τίτλο «Όλα όσα γνωρίζουμε». Μας εξηγεί μερικά από τα μυστήρια του σύμπαντος και του ατόμου και μας μιλάει για όσα έζησε και όσα ονειρεύεται, αποκαλύπτοντας συναρπαστικά περιστατικά από τη ζωή του.
Ο Φάυνμαν δεν είναι ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος. Είναι ένας Νομπελίστας Φυσικός που βραβεύτηκε για την Κβαντική Ηλεκτρο-Δυναμική (QED), ένας χαρισματικός λέκτορας, ιδιοφυής επιστήμονας αλλά και κλόουν, που καταφέρνει να κρατάει καθηλωμένο το ακροατήριό του κάθε φορά που δίνει διάλεξη. Είναι ένας από τους φυσικούς που, στα 25 του χρόνια, δούλεψε για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας. Είναι παθιασμένος ντράμερ, ερασιτέχνης ηθοποιός, δημιουργικός ζωγράφος, ονειροπόλος ταξιδιώτης, αθεράπευτος γυναικάς, ένας υπερδραστήριος άνθρωπος. Συγκρούεται με το κατεστημένο στο όνομα της αλήθειας και αντιμάχεται τη σοβαροφάνεια με ειρωνεία και χιούμορ.
Η φοιτήτριά του, Μύριαμ Φηλντ, τον πολιορκεί και προσπαθεί να του αποσπάσει μυστικά γύρω από τη φυσική επιστήμη και το σύμπαν. Κάποια στιγμή θα της αποκαλύψει ότι: «Μια ζωή χόρευα και ερωτοτροπούσα με τη Φύση, αλλά δε σ’ αφήνει να ανασηκώσεις το πέπλο της».
Στη διάρκεια της ίδιας νύχτας, έρχεται αντιμέτωπος με ερωτήματα για τη ζωή και το θάνατο καθώς πρέπει να πάρει μια σημαντική απόφαση: θα παραδοθεί στον καρκίνο που τον ξαναχτυπά ή θα υποστεί ακόμα μία εγχείρηση με 50% πιθανότητες επιτυχίας; Μια μάχη ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα, ανάμεσα στο Θεό και τη Φύση, ανάμεσα στο ψέμα και την αλήθεια.
Κι όταν το συναίσθημα τον κυριεύσει, η επαφή με την Φηλντ, τη φοιτήτριά του θα του υπενθυμίσει τη χαρά της ζωής και θα αποφασίσει να δώσει τη μάχη.
Ο Ρίτσαρντ Φάυνμαν, βραβευμένος με το Νόμπελ Φυσικής το 1965 για τη δουλειά του πάνω στην κβαντική ηλεκτροδυναμική | Quantum Electro-Dynamics (από τα αρχικά της οποίας προκύπτει ο τίτλος του έργου “QED”), ήταν μια πολυσχιδής, μαγευτική προσωπικότητα που άγγιξε πολλούς τομείς της επιστημονικής δημιουργίας, της τέχνης και της κοινωνίας. Ένας άνθρωπος που στάθηκε γενναίος απέναντι στη ζωή, στην επιστήμη, την τέχνη και τις γυναίκες. Γενναίος απέναντι στην εξουσία και απέναντι στον θάνατο.
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ – ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
“QED” ή «Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν»
του Πήτερ Παρνέλ
Μετάφραση: Γιάννης Μήλιος & Γιώργος Κοτανίδης
Σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βαρδάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη
Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης
Μουσική Επιμέλεια: Θάνος Αμοργινός
Παραγωγή: Ομάδα Σαλτιμπάγκοι
Με τον Γιώργο Κοτανίδη και την Δώρα Σαμψώνα
To πρόγραμμα των ομιλητών/ομιλιών που συνοδεύουν την παράσταση αναλυτικά:
23/11/2015 – Στράτος Θεοδοσίου, Καθηγητής Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών/Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Φυσικών – “Αναζήτηση ευφυούς ζωής στο σύμπαν, διαστημικές αποστολές”
24/11/2015 – Διονύσης Σιμόπουλος, Επίτιμος Διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου : “Ο Άνθρωπος και το Σύμπαν”
30/11/2015 – Ξενοφών Μουσάς, Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής Πανεπιστήμιου Αθηνών. Μαζί του ο Μεξικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σονόρα Raul Perez : “Πως ο άνθρωπος ανακάλυψε ότι υπάρχουν νόμοι της φύσης και πως οδηγήθηκε στα στοιχειώδη σωμάτια”.
1/12/2015 – Βασίλης Χαρμανδάρης, Διευθυντής Ινστιτούτου Αστρονομίας Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών: “Universe, from the bright past to the dark future”. “Το σύμπαν από το φωτεινό παρελθόν στο σκοτεινό μέλλον”
7/12/2015 – Γιώργος Γραμματικάκης, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, τέως Πρύτανης, νυν Ευρωβουλευτής: “Ο Γιώργος Γραμματικάκης συνομιλεί με το φως και με τον χορογράφο του φωtός.”
8/12/2015 – Μανόλης Δρης, Ομότιμος καθηγητής Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου : “Η εξέλιξη της Δομής της ‘Υλης και της Κβαντικής Φυσικής”
14/12/2015 – Παναγιώτης Νιάρχος, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών : “Αναζητώντας μια άλλη Γη στο Σύμπαν”
15/12/2015 – Γιώργος Τριμπέρης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών : “Βασική έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και κοινωνική συνείδηση”.
Με την αρωγή της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
Δευτέρα 23 Νοεμβρίου έως Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20:30
“QED” ή
«Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν»
Αίθουσα: Θέατρο
Τιμές εισιτηρίων: 12€ (την ημέρα της παράστασης στα ταμεία του ΙΜΚ)
10€, Προπώληση
8€, Μαθητικό /Φοιτητικό / Νεανικό (έως 26 χρονών)/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου) / Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ) / Κάτοχοι Κάρτας Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών/Κάτοχοι Κάρτας Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Ακαδημίας Αθηνών/Μέλη ΟΛΜΕ / ΟΙΕΛΕ / ΑμΕΑ / Άνω των 65
7€, Ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) /Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ)
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα: www.mcf.gr
Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr
Εισιτήρια προπωλούνται στα Εκδοτήρια Ticket Services Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου)
Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα Forthnet
Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 08:00 – 22:00. Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00 έως 01:00. Από τις 01:01πμ θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.

You may also like...