Planctus, θρήνοι της Παναγίας

Ensemble«Planctus, θρήνοι της Παναγίας»
Μια κατανυκτική αναδρομή
στην υμνογραφία της μεσαιωνικής Δύσης με όργανα εποχής
Σάββατο του Λαζάρου 4 Απριλίου, 8:30 μ.μ.
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Με το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio
Διευθύνει ο Δημήτρης ΚούντουραςΤραγουδούν
Θεοδώρα Μπάκα
Φανή Αντωνέλου
Με ελληνικούς υπέρτιτλους
Ο Κύκλος Adagio-Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα ανοίγει το Σάββατο 4 Απριλίου (ώρα έναρξης 20:30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος με ένα κατανυκτικό μουσικό ταξίδι στην Ευρώπη του Μεσαίωνα που φέρει τον τίτλο Planctus: θρήνοι της Παναγίας (με ελληνικούς υπέρτιτλους). Ερμηνεύει το σύνολο Ex Silentio σε όργανα της εποχής με τον Δημήτρη Κούντουρα στη μουσική διεύθυνση. Τα φωνητικά μέρη αποδίδουν οι τραγουδίστριες Θεοδώρα Μπάκα και Φανή Αντωνέλου. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Θύμιος Ατζακάς (ούτι), Ανδρέας Λινός και Ηλέκτρα Μηλιάδου (βιέλα), Νίκος Βαρελάς (κρουστά) και Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτο με ράμφος).
Ύμνοι για την Παναγία…
… από το «Κόκκινο βιβλίο» της Μονής Μονσεράτ της Καταλονίας, από παλαιούς κώδικες (Buranus, του Λονδίνου) αλλά και κοσμικοί θρήνοι, καθώς και έργα γνωστών γάλλων συνθετών διαμορφώνουν το πρόγραμμα πολυφωνικής και μονοφωνικής μουσικής από τον μακρινό και γοητευτικό κόσμο της μεσαιωνικής Δύσης που παρουσιάζει το Σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio στο Μέγαρο, το Σάββατο του Λαζάρου 4/4. Το οδοιπορικό στη θρησκευτική μουσική εκτείνεται χρονικά από τον 10ο έως τον 15ο αιώνα και περιλαμβάνει σταθμούς στην Καταλονία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αγγλία αλλά και στην παράδοση των σούφι (ισλαμιστών ασκητών). Θα ακουστούν, μεταξύ άλλων, ύμνοι, κανόνες, χοροί, αντίφωνα, θρήνοι και άλλες συνθέσεις –φωνητικές ή ενόργανες– που εμπνεύστηκαν ανώνυμοι ή επώνυμοι δημιουργοί, όπως οι γάλλοι συνθέτες Γκιγιώμ Ντυ Φαι (1397-1474) και Γκιγιώμ ντε Μασώ (1300-1377) ή ο ισπανός μονάρχης Αλφόνσος Ι΄ ο Σοφός (1221-1284), ο οποίος ήταν λόγιος, αστρονόμος, ποιητής και συνθέτης. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ευνοήθηκε σημαντικά η μουσική παραγωγή μέσω παραγγελιών σε άλλους συνθέτες ή σύνθεσης αυθεντικών έργων από τον ίδιο. Σε αυτόν οφείλεται άλλωστε η συλλογή Ωδαί εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον (Cantigas de Santa Maria), μια από τις εκτενέστερες συλλογές μονοφωνικών ασμάτων του Μεσαίωνα στην καθομιλουμένη γλώσσα που σώθηκε ως τις μέρες μας με μουσική σημειογραφία της εποχής. Οι 420 ωδές αναφέρονται σε θαύματα που αποδίδονται στην Παναγία.

Το Σύνολο παλαιάς μουσικής Εx Silentio
… δημιουργήθηκε το 2001 και ειδικεύεται στην παλαιά μουσική και την ιστορική ερμηνεία. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Συνόλου έχει ο φλαουτίστας Δημήτρης Κούντουρας. Το Ex Silentio έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως η Σαβίνα Γιαννάτου (τραγούδι), ο Mάικλ Τσανς (κόντρα τενόρος) και η Φανή Αντωνέλου (υψίφωνος). Τακτικοί συνεργάτες του είναι επίσης η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα και ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανός. Το Σύνολο έχει συμπράξει με καταξιωμένους σκηνοθέτες και σκηνογράφους σε παραγωγές μουσικού θεάτρου και σύγχρονου χορού, όπως ο Κωνσταντίνος Ρήγος (ΟΚΤΑΝΑ), η Λίλα Ζαφειροπούλου (ΕΛΔΩΡ) και η Λένα Κιτσοπούλου. Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και σε σειρές μουσικής δωματίου σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων, στο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής του Μπάρι, στο μιλανέζικο Φεστιβάλ Marco Fodella, στη σειρά Musica Antiqua da Camera της Χάγης, στο θερινό Φεστιβάλ Alte Musik in Sankt Ruprecht της Βιέννης, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ του Ρεθύμνου, στο Φεστιβάλ Guitar Plus, στις Ημέρες Μουσικής της Ρόδου και αλλού. Έχει ηχογραφήσει κοσμική μουσική του 15ου αιώνα και μεσαιωνική μουσική από τη Μεσόγειο για γνωστές γερμανικές δισκογραφικές εταιρείες. Μέλη του συνόλου διδάσκουν στη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα «Μουσικό χωριό» του Πηλίου.

Τιμές εισιτηρίων: 12,00 € (Ζώνη Β΄) • 20,00 € (Ζώνη Α΄)
Ειδικές τιμές: 5,00 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) • 8,00 € (65+, πολύτεκνοι)

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333, www.megaron.gr

You may also like...