Ζωγραφική έκθεση της Ελένης Πίταρη Μαϊολέττι στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε μια μοναδική έκθεση της μεγάλης Ελληνίδας ζωγράφου Ελένης Πίταρη Μαϊολέττι που παρουσιάζει πλήρες έργο από διάφορες περιόδους της δημιουργίας της και από πολλές ιδιωτικές συλλογές.
Στίς 25 Ιουνίου 2018, ώρα 19.00 εως 20.30, η ζωγράφος θα μιλήσει για το έργο της.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Ιουνίου 2018 και θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 11.00-17.00 και Σάββατο 11.00-13.30.
Επιμέλεια έκθεσης: Giorgio και Alessandra Μaioletti και Μαρία Καραμητσοπούλου.
Ο Sergio Miniussi γράφει μεταξύ άλλων για το έργο της Ελένης Πίταρη Μαϊολέττι:
Στη ζωγραφική της Ελένης Πίταρη Μαϊολέττι η Ελλάδα έχει την ακτινοβολία του Βυζαντίου, δίχως να μοιράζεται ούτε μια σπιθαμή φωτός με την πέτρα της δωρικότητας και την εκκεντρικότητα του κορινθιακού: εδώ το χρώμα ξεπηδά – λόγω παράδοσης και μοντέρνας συμβίωσης – από τη σεμνή και τόσο χαρισματική ευφυΐα των μικρών και μεγάλων δασκάλων των εικόνων, από εκείνους τους χώρους που, χάρη στην ποίηση, κρύβουν εντός τους μια ευρύτερη διάσταση, σαρκική και αγνή συνάμα, άλλοτε βασανιστική και άλλοτε ευτυχισμένη, τα αναπόφευκτα αντίθετα των μεγάλων πολιτισμών. Κοιτάζω τα έργα ζωγραφικής της Eλένης Πίταρη Μαϊολέττι όπως τα ζωηρά όνειρα εκείνου που εξερευνά με λυρικότητα τις προγονικές φαντασίες του, επιχειρώντας μια ζωγραφική επεξήγησή τους, ένα μέσο για να κατορθώσει και να πετύχει μια προσωπική σαφήνεια της τέχνης. Αυτοί οι πίνακες δεν εξαπατούν ούτε ανταλλάσσουν την ομορφιά τους με το κοινό: επιζητούν τον διάλογο, μια «φυσική» συνομιλία, ακριβώς επειδή το χρώμα είναι ειλικρινές, παθιασμένο και σταθερό.

Η ζωγράφος έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις στην Αθήνα σε διάφορες γκαλερί, μεταξύ των οποίων: Κούρος, Νέες Μορφές, Ώρα και στην Ιταλία στις γκαλερί La Salita και La Medusa στη Ρώμη και στη Δημοτική Πινακοθήκη του Todi κ.α.
Έχει συμμετάσχει επίσης σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων: τρεις Πανελλήνιες Μπιενάλε, στην Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη, στη Χ.Α.Ν.Θ. (YMCA) Θεσσαλονίκης, στην έκθεση με θέμα :«Δεκαπέντε Έλληνες καλλιτέχνες στην Ιταλία» στο Μιλάνο και στην Galleria Canova στη Ρώμη.
Έχει τιμηθεί με αρκετά βραβεία μεταξύ των οποίων το «Βραβείο Antonello da Messina».
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Πατησίων 47 – 10433 – Aθήνα
Tηλ: +30 210 5242646, fax: +30 210 5242714
www.iicatene.esteri.it
www.facebook.com/IICAtene – www.twitter.com/IICAtene

You may also like...