ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
IΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
11 Ιανουαρίου 2015, 20:30
Αφιέρωμα στο εμβληματικό έργο του Pierre Boulez:
Le Marteau sans Maître
Την ημέρα που τρία εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν στην Γαλλία για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της ανεκτικότητας, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έλαβε χώρα η εναρκτήρια εκδήλωση του εορτασμού των ενενήντα χρόνων από την γέννηση του πρωτοποριακού Γάλλου συνθέτη Pierre Boulez, η οποία αφιερώθηκε στην μνήμη των θυμάτων των δολοφονικών επιθέσεων στο Παρίσι. Η εκδήλωση, που εντάσσεται στον Κύκλο Σύγχρονης Μουσικής στην Αθήνα, συνδιοργανώθηκε από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας και το Ωδείο Αθηνών και περιλάμβανε την πανελλήνια πρώτη παρουσίαση του έργου του Pierre Boulez “Le Marteau sans Maître”, από το Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων, σε Μουσική Διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου και σολίστ την μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου.
Μετά το εναρκτήριο καλωσόρισμα της διευθύντριας παραγωγής του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Στέλλας Αγγελέτου, η οποία επεσήμανε ότι είναι τιμή για το Ίδρυμα Κακογιάννης η φιλοξενία μιας τέτοιας εκδήλωσης που αποτελεί μια απάντηση απέναντι στη βία, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Εκ μέρους του Γάλλου πρέσβη, ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Olivier Descotes, ευχαρίστησε τους Έλληνες για τη συμπαράστασή τους και την ένδειξη αλληλεγγύης απέναντι στους Γάλλους πολίτες.
Ο αρχιμουσικός Νίκος Τσούχλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών, με την ευκαιρία της πανελλήνιας πρώτης παρουσίασης του “Marteau sans maître”, μίλησε για το εμβληματικό αυτό έργο αλλά και για τη συμβολή του συνθέτη, μαέστρου και θεωρητικού της μουσικής Pierre Boulez στη σύγχρονη μουσική δημιουργία.
Την πανελλήνια αυτή πρώτη παρουσίαση του έργου ανέλαβε το Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων (γνωστό μέχρι σήμερα ως Σύνολο του Εαρινού Φεστιβάλ Παξών), με τους: Ναυσικά Τσάρα (φλάουτο), Ηλία Σδούκο (βιόλα), Νίκο Ζάρκο (κιθάρα), Θεόδωρο Μιλκώφ (κρουστά), Κωνσταντίνο Μποτίνη (κρουστά), Μαρίνο Τρανουδάκη (κρουστά), υπό την καθοδήγηση του διευθυντή του Ωδείου Αθηνών Νίκου Αθηναίου και με τη συμμετοχή της έμπειρης μεσοφώνου στο έργο αυτό (καθώς το έχει παρουσιάσει σε πολλές συναυλίες στην Ευρώπη) Αγγελικής Καθαρίου.
Η βραδιά έκλεισε με την προβολή του μοναδικού ντοκιμαντέρ για τη χορογραφία του Maurice Béjart για το “Marteau sans maître”του Boulez, η οποία έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο της Σκάλας του Μιλάνου το 1974, ένα ντοκιμαντέρ που προλόγισε ο χορευτής και χορογράφος, τέως συνδιευθυντής των “Μπαλέτων του 20ού αιώνα” του Béjart, Daniel Lommel, ο οποίος και είχε χορέψει στην παράσταση αυτή.
Συντονισμός – επιμέλεια Νάντα Γερουλάνου και καλλιτεχνική οργάνωση Στέφανος Νάσος.
*************
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα: www.mcf.gr
Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
MS ACCOUNTING SERVICES S.A. SINCE 1963 IN GREECE
Dogkas Wines
Konstantinos
Playground Productions
Χορηγοί Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
ΤΑ ΝΕΑ METROPOLIS Το Ποντίκι
Αθήνα 9,84 BHMA FM 99.5 Ως 3
Ε-go.gr, Ελculture.gr Clickatlife.gr
Culturenow.gr The TOC.gr Monopoli.gr
Mediasoup.gr In2life.gr Camera Stylo online
Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 08:00 – 22:00. Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00 έως 01:00. Από τις 01:01πμ θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.
Γραφείο Τύπου ΙΜΚ: Χαρά Πετρούνια
6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr