Piano Plus Festival

Το Θερινό Ινστιτούτο Πιάνου

Η καρδιά του πιάνου χτυπά στην Ξάνθη!

Σας καλωσορίζουμε στο ανανεωμένο και διευρυμένο Θερινό Ινστιτούτο Πιάνου 2022, μια ουσιαστική εξέλιξη της Θερινής Ακαδημίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου! Πρόκειται για μια ακαδημαϊκή πρωτοβουλία με υψηλούς εκπαιδευτικούς στόχους, που τόσο στο παρόν όσο και στο παρελθόν εξασφαλίζουν την αλληλεπίδραση και έμπνευση νέων καλλιτεχνών. Σήμερα το Διεθνές Θερινό Ινστιτούτο Πιάνου είναι χώρος δημιουργίας των αποφοίτων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών που με υπευθυνότητα και στρατηγική διασφαλίζουν μια παράδοση, συνεχίζοντας το έργο της Σχολής, που δεν ήταν άλλο από το να δημιουργηθεί μια ομάδα καλλιτεχνών με όραμα και ενθουσιασμό για την τέχνη και τον άνθρωπο.

Φέτος το Ινστιτούτο ανοίγει τα φτερά του για να αγκαλιάσει το κοινό της όμορφης και ιστορικής πόλης της Ξάνθης, με συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αμερικής και φυσικά δεκάδες συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο! Μοναδικά ονόματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες  πλαισιώνουν φέτος τη μεγάλη μουσική διοργάνωση! Συναυλίες, master classes, workshops, διαλέξεις, εκδρομές και πολλά άλλα θα χαράξουν βαθιά στις μνήμες όλων τη μουσική αυτή εβδομάδα στα μαγευτικά τοπία της Θράκης!

​Όπως κάθε χρόνο, συμμετέχοντες μαθητές και φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να διδαχτούν και να ανταλλάξουν μουσικές ιδέες με κορυφαίους καλλιτέχνες που φιλοξενεί το Θερινό Ινστιτούτο. Το κοινό θα απολαύσει επτά μοναδικά ρεσιτάλ πιάνου και master classes από διακεκριμένους πιανίστες αλλά και νέους, εκκολαπτόμενους καλλιτέχνες που έρχονται κάθε χρόνο για να διευρύνουν τις μουσικές τους γνώσεις.

​Ανυπομονούμε να σας δούμε όλους στη μεγάλη φετινή διοργάνωση είτε ως ακροατήριο, είτε ως ενεργούς μουσικούς που θα προσφέρουν το δικό τους μοναδικό μουσικό στίγμα!

Ανδρέας Ξενόπουλος, D.M.A.

Συντονιστής Θερινού Ινστιτούτου Πιάνου

Πρόεδρος Piano Plus Festival

Το Διεθνές Θερινό Ινστιτούτο Πιάνου σας καλωσορίζει φέτος στην Ξάνθη. Σε συνεργασία με την Φιλοπρόοδο Ένωση Ξάνθης, την Περιφέρεια και τον Δήμο Ξάνθης, το Piano Plus Festival θα επιχειρήσει φέτος ένα νέο ξεκίνημα, μια καινούργια αρχή, στην φιλόξενη πόλη της Θράκης.

Μετρώντας συνολικά εννέα έτη παρουσίας στην διοργάνωση υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικών εκδηλώσεων,  η ομάδα αποφοίτων του Ιονίου Πανεπιστημίου με επικεφαλής τον Ανδρέα Ξενόπουλο, θα συνεχίσει το καλλιτεχνικό της έργο, διοργανώνοντας συναυλίες και σεμινάρια με εξαιρετικούς καθηγητές και καλλιτέχνες: Ο  Robert Satterlee, η Solungga Liu, από το Πανεπιστήμιο του Bowling Green, ο Paul Barnes από το Πανεπιστήμιο της Νebraska και ο Γρηγόριος Ζαμπαράς από το Πανεπιστήμιο της Τάμπα θα παρουσιάσουν έργα του κλασικού, του ρομαντικού και του σύγχρονου ρεπερτορίου, σε μια σειρά συναυλιών, στον γοητευτικό Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης – Κτίριο Μάνος Χατζιδάκις.

Η πανδημία  μας στέρησε την επαφή με την μουσική για δυο τουλάχιστον χρονιές. Ο κόσμος της τέχνης και του πολιτισμού αντιμετωπίζει πρωτοφανή προβλήματα που δοκιμάζουν διαρκώς τις ψυχολογικές και ανθρώπινες αντοχές μας. Η μουσική όμως συνεχίζει πάντα να μας εμπνέει.

Αυτή τη διαδρομή μας χαρτογραφεί το ασπρόμαυρο των πλήκτρων του πιάνου το οποίο σε ένα διαρκές κρεσέντο θα  κορυφωθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου στην Ξάνθη, το Διεθνές Ινστιτούτο Πιάνου 2022.

Λάμπης Βασιλειάδης

Καλλιτεχνικός διευθυντής Θερινού Ινστιτούτου Πιάνου

Το Piano Plus Festival σας καλωσορίζει στο ένατο Θερινό Ινστιτούτο Πιάνου για σπουδαστές ωδείων, φοιτητές ανωτάτων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και νέους πιανίστες. Τα σεμινάρια διοργανώνονται με την υποστήριξη της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Μέσων του Ιονίου Πανεπιστημίου. Όλες οι δραστηριότητες του Ινστιτούτου καθώς και οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Ξάνθης στην Θράκη.

Όλα τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στο κτήριο Μάνος Χατζιδάκις στο Κέντρο Τέχνης και Σκέψης καθώς και το Δημοτικό Ωδείο Ξάνθης.

Στόχος του Θερινού Ινστιτούτου Πιάνου είναι να φέρει κοντά σημαίνοντες καλλιτέχνες από Ελληνικά και διεθνή μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα ώστε να μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους με σπουδαστές και πιανίστες από όλο τον κόσμο. Το θερινό Ινστιτούτο Πιάνου είναι μια μοναδική μουσική εμπειρία για τους καλλιτέχνες, το κοινό και φυσικά τους συμμετέχοντες! Η μουσική αυτή εβδομάδα είναι γεμάτη από συναυλίες, special events, επισκέψεις σε ιστορικά μνημεία και μουσεία της παλαιάς πόλης, εκδρομές   και φυσικά πολύ διασκέδαση!

 

 

You may also like...