Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Φως της Αλεξανδρούπολης»

«ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ»

 

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Φως της Αλεξανδρούπολης» της Μαρίας Λουτζακλή. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Λίγα λόγια για την έκθεση…

«Χωρίς το γεννηθήτω το φως δεν θα υπήρχε ιστορία» λέει ο Καντάβα.

Και η Αλεξανδρούπολη έχει και ιστορία και φως.

Πόλη εκπρόσωπος της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Θράκης, κείται μέσα σε ένα δίχτυ ιστοριών, μύθων και μυθολογίας της ευρύτερης περιοχής. Τα ονόματα και οι λειτουργίες της πόλης αλλάζουν μέσα στη μακρά ιστορία της. Από το Δεδέαγατς του παρελθόντος ως και την Αλεξανδρούπολη του σήμερα, το φως της φαίνεται να αποτελεί διαχρονικό στοιχείο της ταυτότητάς της, και ίσως… βασικό γενέθλιο λόγο, θέλω να σκέφτομαι…

Περιβάλλει και συνέχει το φυσικό και αστικό-οικιστικό τοπίο αλλά και τις ζωές των ανθρώπων της πόλης, και της ευρύτερης περιοχής. Εβρίτες, Αρμένιοι, Πομάκοι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι κατοικούν και στεγάζονται κάτω από το ίδιο αυτό φως εδώ και αιώνες. Το φως στεγάζει και συνέχει αυτή την ετερότητα. Ταυτόχρονα στεγάζει και αναδεικνύει την ετερότητα και τον οπτικό πλούτο των εποχών στην πόλη. Εποχές και φως συνεργάζονται στη σύσταση εικόνων εξαιρετικής ομορφιάς και οπτικών εκπλήξεων. Άλλωστε «όλα είναι ζήτημα φωτός». Και εδώ, στην πόλη αυτή, αυτό επικυρώνεται εντυπωσιακά. Το φως αναδεικνύει όλη τη δημιουργική και μεταποιητική του ικανότητα. Μεταποιεί τη θάλασσα, τα δέντρα και τα βράχια σε εικόνες- πίνακες μιας μοντέρνας τοπιογραφίας. Τα κοινότυπα για το μάτι σήματα οδικής κυκλοφορίας, τις λάμπες φωτισμού κλπ, σε εικαστικά γεγονότα. Εικόνες και δώρα για το βλέμμα και τη σκέψη.

Η σύνδεση με το φως συνεχίζεται και διαρκεί…

Το φως της μέρας, εδώ και 138 χρόνια, παραχωρεί τις νύχτες τη θέση του στο φως του Φάρου της Αλεξανδρούπολης. Παρουσία επαγρυπνούσα και εγγυητική για την έξοδο – είσοδο στην πόλη, για ταξίδια προς κάθε κατεύθυνση…

Η φωτογράφος Μαρία Λουτζακλή σημειώνει «Θα ευχόμουν οι φωτογραφίες αυτές ως άλλο λεξικό να εισάγουν τους ξένους επισκέπτες στον «εικαστικό πλούτο» του φυσικού και «φωτεινού» περιβάλλοντος της Αλεξανδρούπολης, αλλά και να εμπλουτίσουν το βλέμμα των ανθρώπων της απέναντι στην ίδια τους την πόλη.»

Λίγα λόγια για τη φωτογράφο…

Η Μαρία Λουτζακλή, γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά Κρήτης. Σπούδασε στην Ελλάδα και την Αγγλία. Είναι ψυχαναλύτρια-ψυχοθεραπεύτρια, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Με την ιδιότητα του επιστημονικού συνεργάτη της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας, επισκεπτόταν κάθε μήνα επί πολλά χρόνια την Αλεξανδρούπολη. Έτσι γνώρισε και αγάπησε την πόλη, τους ανθρώπους της και το φως της… Προϊόν αυτής της πλούσιας σχέσης αποτελεί η έκθεση αυτή.

You may also like...