Performance-παρουσίαση-συζήτηση : Πετώντας το αρχείο στην Αθήνα, πρακτικές αναστοχασμου από το Νότο.

Ένα καλλιτεχνικό έργο σε διάλογο με το «Archiv der Flucht [Αρχείο Φυγής]»

Μια ομάδα που αποτελείται από τέσσερις καλλιτέχνες διαφορετικών καταγωγών και μιας ερευνήτριας προφορικής ιστορίας, προσεγγίζει το αρχείο μέσα από πρακτικές συλλογικής ανάγνωσης, παράγει έργα τέχνης μέσω της συνάντησης των επιθυμιών τους με εργαλεία ερμηνείας των προφορικών μαρτυριών γύρω από τη μνήμη, τις σχέσεις αφηγητή, ερευνητή, υποκείμενου και κοινού και του δημόσιου χώρου που σχηματίζεται από τις εξιστορήσεις και την θέαση τους.

Η Μαριλένα Κουκούλη είναι ερευνήτρια προφορικής ιστορίας και πολιτιστική διαχειρίστρια με έδρα την Αθήνα. Είναι προσανατολισμένη στη δημόσια ιστορία και ιδιαίτερα σε έργα που ενδυναμώνουν περιθωριοποιημένα και αποσιωπημένα υποκείμενα της ιστορίας.

Ο Faisal Κhodsuz είναι καλλιτέχνης με έδρα την Αθήνα. Ψάχνει να βρει το νόημα της ζωής σε όλα και στο τίποτα και να το μεταφράσει στη γλώσσα της αγάπης που είναι η τέχνη.

O Gervasio Muchanga από τη Μοζαμβίκη, είναι μουσικός, φοιτητής νομικής και
επιχειρηματίας και αναζητά έναν καλύτερο κόσμο για τους «μη έχοντες φωνή» ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο Θοδωρής Προδρομίδης είναι εικαστικός καλλιτέχνης και σκηνοθέτης με έδρα την Αττική. Ανυπομονεί να περάσει σε μια νέα και μη κανονικοποιημένη εποχή μετά την πανδημία. Τα αγαπημένα του χρώματα είναι οι αποχρώσεις του μωβ.

Ο Αιντίμ Τζοιμάλ είναι από το Μπαγκλαντές και ενηλικιώθηκε στην Αθήνα. Δουλεύει ως διερμηνέας και παίζει στο θέατρο. Του αρέσει να πηγαίνει βόλτες στην πόλη και το χρώμα κίτρινο.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου Πετώντας το αρχείο στην Αθήνα, πρακτικές αναστοχασμού από το Νότο, θα γίνει και η παρουσίαση του βιωματικού προγράμματος RO(U)T_E_S (ROUTES/ROOTS).

Σκοπός του προγράμματος RO(U)T_E_S (ROUTES/ROOTS) είναι η εξερεύνηση της αόρατης πλευράς της πόλης, όλα όσα είναι μπροστά μας αλλά δεν τα παρατηρούμε. Ποιες είναι οι αφηγήσεις των ανθρώπων που μόλις φτάνουν στην πόλη από μια άλλη χώρα; Ποιες είναι οι δυσκολίες που βιώνει ένα άτομο που μόλις έχει φτάσει στην πόλη, που δεν μιλά τη γλώσσα; Tι διαδρομές ακολουθεί για να βρει τις απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες; Πόσα φιλικά είναι τα ΜΜΜ σε ένα αλλόφωνο άτομο; Ποια η έννοια της διαδρομής και της περιπλάνησης στο μεταναστευτικό και προσφυγικό πλαίσιο;

Σχεδιασμός και υλοποίηση: Κοιν.ΣΕ.π απ’Ουσία

Με την παράκληση της αναφοράς

Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό:

Βίκυ Τραχανή, Τηλ. 210 3661043, Vicky.trachani@goethe.de

www.goethe.de/athen

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, 19:30

Goethe-Institut Athen,

Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000

Η είσοδος θα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.
Συνιστάται η διενέργεια self-test την ημέρα της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

Είσοδος ελεύθερη

You may also like...