O Κώστας Καζαμιάκης στον Ιανό

da1062534475306f3aac1ba6d0b0654a«Από το αμπέλι στο θέατρο» | Ο Κώστας Καζαμιάκης ομιλεί αλλά και συνομιλεί με καλλιτέχνες

Ο Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με τον παγκοσμίως γνωστό ιατρό και φιλόσοφο Γιώργο Αθανασόπουλο με θέμα «Από τη λεπταίσθητη νύμφη Ηχώ στη “μουσική της καρδιάς”, την ηχο-καρδιογραφία».

Θέματα που θα συζητηθούν:

-Η πανέμορφη καλλικέλαδος Νύμφη Ηχώ της ελληνικής μυθολογίας που τέρπει και ευφραίνει το βίο και την ψυχή των ανθρώπων και η Ήχο- καρδιογραφία που σώζει τη ζωή και την καρδιά των ανθρώπων.

-Ήχο καρδιολογία, η μουσική της καρδιάς των ανθρώπων, ως ερμηνευτικός αναίμακτος τρόπος διάγνωσης καρδιακών προβλημάτων

– Η ηχώ ή αντίλαλος το ακουστικό φαινόμενο που οφείλεται στην ανάκλαση ακουστικών κυμάτων.

– Αντήχηση και πολλαπλή αντήχηση.

-Ηχώ> ηχώ> ήχο-καρδιογραφία>echo-cardiographs.

-Θεωρία πολυπλοκότητας και Ιατρική.

– Ο φιλόσοφος, φυσικός και χημικός, Ιλιά Πριγκοζίν( 1917- 2003). Nobel Χημείας 1977.

Η νύμφη Ηχώ η ασύγκριτη υψίφωνος( soprano) της ελληνικής μυθολογίας:

Η λεπτεπίλεπτη, πανέμορφη, καλλίφωνος Νύμφη Ηχώ τραγουδά συνεχώς για να συγκινήσει τον Νάρκισσο ο οποίος αδιαφορεί για την ομορφιά της και τα σαγηνευτικά της τραγούδια. Η Ηχώ δε σταματά να τραγουδά και ενώ ο Νάρκισσος νοιάζεται μόνο για τη δική του ομορφιά, ο θεός των δασών και των βουνών, ο τριχωτός, τραγοπόδαρος, κερασφόρος και με μυτερά αφτιά Παν, κεραυνοβολείται ερωτικά, από τη γλυκύτητα, τη χάρη και την ομορφιά της άδουσας Ηχούς. Ο λάγνος εραστής Παν όχι μόνο δε συγκινεί ερωτικά την Ηχώ αλλά αντίθετα την απωθεί, την φοβίζει και την τρομοκρατεί η τερατώδης, μιξογενής παρουσία του. Η Ηχώ αποκρούει τα ερωτικά κελεύσματα του Πανός και αυτός έξαλλος διατάσσει τους πιστούς, προστατευόμενους του κυνηγούς και ποιμένες, να τιμωρήσουν την όμορφη Νύμφη. Η Ηχώ βρίσκει τραγικό θάνατο από τους βοσκούς και κυνηγούς , που έχουν καταληφθεί από μανία και πανικό.

Ένας άλλος μύθος μας λέει ότι η Ηχώ πέθανε από τον καημό της γιατί ο εγωιστής και ωραιοπαθής Νάρκισσος αδιαφόρησε πλήρως για τον έρωτα της. Όλοι λυπήθηκαν για το θάνατο της και την απώλεια του σαγηνευτικού τραγουδιού της γι` αυτό οι θεοί διέσωσαν τη φωνή της που οι άνθρωποι την είπαν ηχώ και αντίλαλο.

Γιώργος Αθανασόπουλος

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος είναι Διευθυντής της Μονάδας Αναίμακτων Διαγνωστικών Τεχνικών στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Υπηρετεί αδιαλείπτως στο Ωνάσειο από τη πρώτη ημέρα της λειτουργίας του.

Η ηχοκαρδιολογία είναι μια πολύ μεγάλη διευκόλυνση που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια, με τη συστηματική εφαρμογή της υπερηχοκαρδιογραφίας για την κλινική εξέταση του συνόλου των καρδιακών προβλημάτων: Λειτουργικότητα μυοκαρδίου, αριστερής και δεξιάς κοιλίας, εκτίμηση ανατομίας και λειτουργίας των βαλβίδων, αξιολόγηση πιθανών ανευρυσμάτων στην ανιούσα ή στην κοιλιακή αορτή,.. Σήμερα μ` έναν πολύ απλό τρόπο, που στην ουσία βρίσκεται στα χέρια κάθε ασκούντος καρδιολόγου στο ιατρείο του, μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση σε μια πληθώρα ανατομικών και λειτουργικών δεδομένων τα οποία τον βοηθούν αποτελεσματικά ώστε να έχει σωστές διαγνώσεις και ορθές κλινικές αποφάσεις.

Από συνέντευξη του Γιώργου Αθανασόπουλου

Η Ηχώ, ήταν μια από τις Νύμφες που κυνηγούσε ο θεός των βουνών Παν. Μη βρίσκοντας όμως ανταπόκριση, έβαλε τους βοσκούς να την κομματιάσουν. Άλλη παράδοση μας λέει πως η Ηχώ αγάπησε παράφορα τον Νάρκισσο. Μα επειδή ο Νάρκισσος την περιφρόνησε, τέτοια θλίψη την κυρίεψε, ώστε σιγά – σιγά το σώμα της «εφθάρη» κι εξαφανίστηκε κι έμεινε μονάχα η φωνή της που επαναλάμβανε τις τελευταίες συλλαβές των λέξεων που έλεγε κάποιος. Το εκπληκτικά ωραίο είναι ότι η παράδοση αυτή, αν την εφαρμόσουμε στις ποιητικές μεταφράσεις , έχει μια μαθηματική σχεδόν ακρίβεια έννοιας, αν δεχτούμε πως η ηχώ ή αντίλαλος, δεν είναι μια πρωτογενής, αλλά δευτερογενής έννοια, γιατί δεν αντανακλά ή διασώζει παρά εξασθενημένη την πρωτογέννητη φωνή. Και κάθε ποίημα, είναι μια πρωτογέννητη φωνή, που όσο πιστά και ζωντανά κι αν μεταφερθεί σε μια άλλη γλώσσα και μιαν αλλότρια ποιητική τεχνική, στη μετάφραση δεν διατηρείται παρά σαν εξασθενημένη φωνή και μάλιστα περιορισμένη (συμβολικά) στις τελευταίες συλλαβές του ποιήματος, δηλαδή σ’ ένα μικρό μέρος του συνόλου.

Ανδρέας Καραντώνης, Προλογικά από το βιβλίο ΗΧΏ, Μεταφράσεις ποιημάτων, εκδόσεις Γνώση, Αθήνα1982.

Ηχώ

Τα βήματά μας αντηχούν ακόμη

Μέσα στο δάσος με τον βόμβο των εντόμων

Και τις βαριές σταγόνες απ’ τ’ αγιάζι

Που στάζει στα φυλλώματα των δέντρων.

Κι ιδού που σκάζει μέσα στις σπηλιές

Η δόνησις κάθε κτυπήματος των υλοτόμων

Καθώς αραιώνουν με πελέκια τους κορμούς

Κρατώντας μες στο στόμα τους τραγούδια

Που μάθαν όταν ήτανε παιδιά

Και παίζανε κρυφτούλι μες στο δάσος.

Ανδρέας Εμπειρίκος, Τα Κάστρα του ανέμου, 1934.

Είσοδος ελεύθερη.

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr-21/9-18.00

Από: IANOS | Διεύθυνση Επικοινωνίας <pr=ianos.gr@mail149.atl121.mcsv.net

You may also like...