O κορυφαίος βιρτουόζος του ακορντεόν Richard Galliano στο Μέγαρο

O κορυφαίος βιρτουόζος του ακορντεόν Richard Galliano στο Μέγαρο.

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου | 20:30
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Μουσική διεύθυνση |
Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

Έργα Rota, Galliano
και Piazzolla

© Jean-Baptiste Millot

Συμπαραγωγή
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Όταν γράφω μουσική, αντλώ την έμπνευσή μου
από την καθημερινή ζωή: από την επικοινωνία με τα παιδιά,
με φίλους και συγγενείς, από ζωηρές εικόνες της φύσης,
από μια πλούσια παλέτα συναισθημάτων,
αισθημάτων και χρωμάτων.»
Richard Galliano

Οι εξερευνήσεις στον αχαρτογράφητο μουσικό κόσμο του ακορντεόν –ένα όργανο τόσο οικείο αλλά και τόσο μακρινό ταυτόχρονα–, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον Φεβρουάριο, με την πρώτη εμφάνιση του σπουδαίου βιρτουόζου και συνθέτη Richard Galliano [Ρισάρ Γκαλλιανό] στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης την Πέμπτη 21/2 στις 8:30 το βράδυ. Ο πολυβραβευμένος διεθνής σολίστ από τη Γαλλία που έχει στο ενεργητικό του πάνω από 50 ηχογραφήσεις καθώς και πολυάριθμες συνεργασίες με κορυφαίες ορχήστρες και μεγάλα ονόματα από τον χώρο της τζαζ, της κλασικής μουσικής και του γαλλικού τραγουδιού, συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με τη διπλή ιδιότητα του συνθέτη και του ερμηνευτή, σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη Σουίτα μπαλέτου από την ταινία «La Strada» του Νίνο Ρότα, τις Τέσσερις εποχές του Μπουένος Άιρες (Estaciones porteñas) του Άστορ Πιατσόλλα (σε διασκευή για ακορντεόν και ορχήστρα του Γκαλλιανό) και μια δική του σύνθεση, το Κοντσέρτο για μπαντονεόν και ορχήστρα Madreperla. Την ΚΟΑ διευθύνει ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης. Μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να απολαύσει το ιδιαίτερο ηχόχρωμα του ακορντεόν ζωντανά και σε σολιστικό ρόλο.

Καθοριστική στιγμή για την καλλιτεχνική πορεία του Γκαλλιανό…
… υπήρξε η γνωριμία του με τον Άστορ Πιατσόλλα (1921-1992), η οποία, ύστερα από μακρόχρονες αναζητήσεις στην κλασική, στην τζαζ αλλά και στη λαϊκή μουσική της Γαλλίας (μουζέτ), τον οδήγησε στη διαμόρφωση της δικής του μουσικής γλώσσας, του νέου μουζέτ. Μέσα από αυτό το ιδίωμα, ο ιταλικής καταγωγής Ρισάρ Γκαλλιανό κατάφερε να συνδυάσει το έντονα προσωπικό ύφος του και τις μουσικές καταβολές του με τις τζαζ επιρροές και με τη γαλλική φινέτσα, αναδεικνύοντας τον ήχο του ακορντεόν και δίνοντάς του νέα πνοή και δύναμη.

Ο σπουδαίος αργεντινός συνθέτης κατέχει ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα της συναυλίας του Γκαλλιανό με την ΚΟΑ. Στο δεύτερο μέρος της ο τελευταίος θα ερμηνεύσει σε δική του διασκευή για ακορντεόν και ορχήστρα τις κοσμαγάπητες Τέσσερις εποχές του Μπουένος Άιρες (Estaciones porteñas) του Πιατσόλλα, οι οποίες, αν και είναι τέσσερα αυτόνομα έργα, παρουσιάζονται συχνά ως κύκλος, με το τάνγκο να συνιστά τον κύριο συνεκτικό κρίκο μεταξύ τους.

Προηγουμένως, στο πρώτο μέρος της βραδιάς, θα μεταφερθούμε στον ονειρικό κόσμο των ταινιών του Φεντερίκο Φελλίνι μέσα από την Ορχηστρική σουίτα από τη μουσική για την ταινία «La strada» του Νίνο Ρότα (1911-1979), επί δεκαετίες στενού συνεργάτη του μεγάλου ιταλού σκηνοθέτη. Ο Ρότα, μετά την τεράστια επιτυχία της πρωτότυπης σύνθεσής του όταν το φιλμ κέρδισε Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, τη μετέγραψε σε σουίτα για μπαλέτο το 1966.

Η τελευταία πινελιά στο μουσικό τοπίο της πρώτης ενότητας μπαίνει με το Κοντσέρτο για μπαντονεόν και ορχήστρα Madreperla, το οποίο συνέθεσε και ερμηνεύει ο ίδιος ο Γκαλλιανό. Τα τρία μέρη του Κοντσέρτου –ένα τάνγκο, μια μπαλάντα και μια μαζούρκα– είναι αφιερωμένα στη μνήμη τριών φημισμένων ομότεχνών του: του Άστορ Πιατσόλλα, του «βασιλιά της φυσαρμόνικας» Τουτς Τίλεμανς και του τζαζ πιανίστα Εντύ Λουίς.

Το πρόγραμμα
Nino Rota (1911-1979)
«La strada», ορχηστρική σουίτα από τη μουσική για μπαλέτο
Νύχτα στην εξοχή – Καταφτάνει ο Τσαμπανό
Οι 3 μουζικάντηδες και ο Τρελός ακροβάτης
Το νούμερο του Τσαμπανό στο τσίρκο – Οι ζογκλέρ – Το βιολίνο του Τρελού
Η οργή του Τσαμπανό
Ο Τσαμπανό σκοτώνει τον Τρελό – Ο αβάσταχτος πόνος της Τζελσομίνας
Η τελευταία παράσταση στο χιόνι – «Αντίο, Τζελσομίνα»
Η μοναξιά και ο θρήνος του Τσαμπανό

Richard Galliano (γενν. 1950)
Madreperla για μπαντονεόν και ορχήστρα
Tango ostinato (στη μνήμη του Astor Piazzolla)
Ballade melancolique (στη μνήμη του Toots Thielemans)
Mazurka antillaise (στη μνήμη του Eddy Louiss)

Δ ι ά λ ε ι μ μ α

Astor Piazzolla (1921-1992)
Estaciones porteñas / Οι τέσσερις εποχές του Μπουένος Άιρες
(διασκευή για ακορντεόν και ορχήστρα: Richard Galliano)
Καλοκαίρι στο Μπουένος Άιρες
Χειμώνας στο Μπουένος Άιρες
Άνοιξη στο Μπουένος Άιρες
Φθινόπωρο στο Μπουένος Άιρες

Τιμές εισιτηρίων
9 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 12 € (Ζώνη Ε) ● 18 € (Ζώνη Δ) ● 26 € (Ζώνη Γ) ● 32 € (Ζώνη Β) ● 38 € (Ζώνη Α) ● 45 € (Διακεκριμένη Ζώνη)

You may also like...