• Χωρίς κατηγορία

Nederlands Dans Theater (NDT I) Το χορευτικό γεγονός της χρονιάς

MEGARO XOROSΤο Νederlands Dans Theater (NDT I), η επαναστατική ομάδα σύγχρονου χορού που χάραξε νέους δρόμους στον χώρο της ορχηστικής και θεατρικής τέχνης επιστρέφει στην Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου. Το NDT I, που έχει αποκτήσει χιλιάδες φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο, έρχεται στην Αθήνα για τρεις παραστάσεις, την Πέμπτη 5, την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαρτίου (ώρα έναρξης 20:00) στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, στο πλαίσιο της τακτικής του συνεργασίας με το Μέγαρο, η οποία άρχισε το 2008. Το πρόγραμμα της κάθε παράστασης περιλαμβάνει τρεις χορογραφίες. Ανάμεσά τους και η νέα δημιουργία του φημισμένου χορογραφικού διδύμου Λεόν-Λάιτφουτ με τίτλο Stop Motion, η οποία έκανε πρεμιέρα πέρυσι τον Ιανουάριο στην Ολλανδία. Οι εμφανίσεις του Νederlands Dans Theater Ι εντάσσονται στον Κύκλο Χορός στο Μέγαρο και πραγματοποιούνται με την ευγενική χορηγία της ΜΕΤΚΑ, μέλους του Ομίλου Μυτιληναίος.
Οι στίχοι ενός ποιήματος…
… που έγραψε ο Μαρκ Στραντ με τίτλο «Lines for Winter» έγιναν αφορμή για την καναδή χορογράφο και περφόρμερ Κρύσταλ Πάιτ να πλάσει τη χορογραφία Solo Echo. Σε αυτό το ιδιότυπο χειμωνιάτικο ταξίδι μέσα από την κίνηση, το σόλο ενός χορευτή μετασχηματίζεται προοδευτικά σε ένα συμπαγές σύνολο, σε ένα κινούμενο γλυπτό αποτελούμενο από πολλούς χορευτές με φόντο τις χιονονιφάδες και με μουσική υπόκρουση τις γαλήνιες συνθέσεις για βιολοντσέλο και πιάνο του Γιοχάννες Μπραμς. Η χορογραφία πρωτοπαρουσιάστηκε το 2012 στη Χάγη.
Η δεύτερη χορογραφία του προγράμματος φέρει τον τίτλο Κleines Requiem [Μικρό ρέκβιεμ]. Στον ιστό της συνυφαίνονται μελαγχολικά ντουέτα που εξελίσσονται σε έναν μαζικό περιστρεφόμενο στρόβιλο. Πρόκειται για ένα μπαλέτο για επτά χορευτές που φέρει τη χαρακτηριστική υπογραφή του βραβευμένου χορογράφου Χανς φαν Μάνεν, ο οποίος υπήρξε χορευτής, χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής του NDT και έχει δημιουργήσει περισσότερες από 120 χορογραφίες. Το Μικρό ρέκβιεμ ανέβηκε για πρώτη φορά το 1996 στη Χάγη. Θεωρείται από τις σημαντικότερες δημιουργίες του Φαν Μάνεν. Η σκηνοθεσία είναι της Έλκε Σέπερς. Η μουσική βασίζεται στο έργο Μικρό ρέκβιεμ για μια πόλκα του πολωνού συνθέτη Χένρυκ Νικολάι Γκουρέτσκι.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με το έργο Stop Motion, το οποίο έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από το κοινό και την κριτική, όταν έκανε πρεμιέρα στις 29 Ιανουαρίου 2014 στο Lucent Danstheater της Χάγης. Δημιουργήθηκε από τους χορογράφους Σολ Λεόν και Πωλ Λάιτφουτ για το ρεπερτόριο του NDT 1. Η μουσική είναι του Μαξ Ρίχτερ. Στο Stop Motion, επτά χορευτές αναπαριστούν τη διαδικασία του αποχωρισμού και της μεταμόρφωσης. Η εντύπωση ενισχύεται από εικόνες βίντεο σε αργή κίνηση που προβάλλονται σε τεράστιες οθόνες. Η Ισπανίδα Σολ Λεόν και ο Άγγλος Πωλ Λάιτφουτ συνεργάζονται πάνω στη χορογραφία για λογαριασμό του NDT επί 25 συνεχόμενα χρόνια. Μαζί απέσπασαν μεγάλα βραβεία, όπως το Benois de la Danse και το Herald Archangel. Είναι μόνιμοι χορογράφοι του NDT από το 2002 και έχουν συν-χορογραφήσει 50 έργα. Για την τρέχουσα περίοδο (2014-15) γιόρτασαν την επέτειο της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας με ένα πρόγραμμα για το NDT 2.
Nederlands Dans Theater-NDT
Είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά και διαρκώς μεταλλασσόμενα συγκροτήματα χορού στο παγκόσμιο τοπίο. Καλλιτεχνικός διευθυντής του είναι ο Πωλ Λάιτφουτ. Έχει έδρα τη Χάγη της Ολλανδίας, ωστόσο απευθύνεται σε 115.000 θεατές και εκτός συνόρων –σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία και Αυστραλία. Από την ίδρυσή της, το 1959, αυτή η επαναστατική ομάδα έχει δημιουργήσει ένα ρεπερτόριο 600 έργων από μεγάλους χορογράφους όπως ο Γίρζι Κύλιαν και ο Χανς φαν Μάνεν. Επίσημοι χορογράφοι του NDT είναι οι διάσημοι πλέον Σολ Λεόν και Πωλ Λάιτφουτ, ενώ στους σταθερούς συνεργάτες του συγκαταλέγονται οι Κρύσταλ Πάιτ, Γιόχαν Ίνγκερ, Αλεξάντερ Έκμαν και Μάρκο Γκαίκε. Το NDT συνεργάζεται επίσης και με άλλους διακεκριμένους δημιουργούς, όπως οι Γκαμπριέλα Καρρίζο, Χόφες Σέχτερ, Σαρόν Εϊγιάλ και Γκάι Μπεχάρ. Το διεθνούς φήμης πολυεθνικό σχήμα αποτελείται από 28 χορευτές-σολίστ από όλο τον κόσμο, ηλικίας μεταξύ 24 και 41 ετών, που είναι γνωστοί για την τεχνική τους αρτιότητα και την απαράμιλλη εκφραστικότητά τους. Οι παραγωγές του NDT συνδυάζουν συχνά και άλλες μορφές τέχνης (εικαστικά, video art κ.ά.), ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν νεοεμφανιζόμενους ταλαντούχους χορογράφους, γεγονός που καθιστά το συγκρότημα ένα πολύτιμο φυτώριο νέων δημιουργών.
Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 14 € ● 25 € ● 35 € ● 50 € (Διακεκριμένη ζώνη)
Ειδικές τιμές: 7,5 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) ● 9,50 € (65+, πολύτεκνοι)
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr
Επίσης:
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

You may also like...