Moving Silence – Goethe-Institut Athen

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzMoving Silence Αθήνα 2016  – 17 Απριλίου Βωβές κινούμενες εικόνες του σήμερα και πειραματικός ήχος Εικαστική εγκατάσταση – Εργαστήριο – Κινηματογραφικό κοντσέρτο Η πλατφόρμα κινηματογραφιστών και μουσικών Moving Silence ιδρύθηκε το 2009 στο Βερολίνο από τον μουσικό Marco Brosolo και τον κινηματογραφιστή Matthias Fritsch με σκοπό να συνδέσει τις ρίζες του κινηματογράφου με τη σύγχρονη αισθητική και τις νέες τεχνολογίες, αλλά και να δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο καλλιτεχνών. Σήμερα διοργανώνει εκδηλώσεις σ’ όλον τον κόσμο, συνεργαζόμενη με καλλιτέχνες της εκάστοτε χώρας. http://technoviking.tv/movingsilence.net/ Το δίκτυο της Μoving Silence μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και διεθνούς χώρου διευρύνεται ολοένα και πιο πολύ. Κι αυτό δεν θα ‘ταν εφικτό χωρίς το κέφι, τη δημιουργικότητα και τον επαγγελματισμό των συνεργατών, καλλιτεχνών, κινηματογραφιστών, μουσικών, τεχνικών από τις συμμετάσχουσες χώρες. Ανεκτίμητη η συμμετοχή τους, και κυρίως στις μέρες μας. Στην Αθήνα η διοργάνωση Moving Silence καθιερώθηκε ως «φεστιβάλ της βωβής κινούμενης εικόνας και του πειραματικού ήχου» και φέτος προτείνει για 7η χρονιά ασυνήθιστες εικαστικές και κινηματογραφικές εκδηλώσεις συνοδεία ζωντανής μουσικής ενώ παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Reynold Reynolds. Η Moving Silence Αθήνα 2016 είναι μια παραγωγή του Goethe-Institut Athen και της πλατφόρμας Moving Silence (Βερολίνο) σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Mondriaan Fund, Άμστερνταμ

http://www.mondriaanfonds.nl/en/about/

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Για το εργαστήριο είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Το τρίπτυχο της Moving Silence 2016 περιλαμβάνει

–          Μια καινοτόμο μορφή «κινηματογραφικής έκθεσης/εγκατάστασης» με ζωντανή μουσική: Πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα της ταινίας «The Lost» (USA/DE, 1933-2015) του διεθνούς φήμης κινηματογραφιστή και εικαστικού καλλιτέχνη Reynold Reynolds

–          Εργαστήριο για ενδιαφερόμενους κινηματογραφιστές, φοιτητές κινηματογράφου και καλών τεχνών υπό τη διεύθυνση του Reynold Reynolds με θέμα «Time Lapse Athens»

–          Κινηματογραφικό κοντσέρτο με ένα διεθνές πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους του σήμερα συνοδεία ζωντανής μουσικής από μουσικούς και sound artists από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ολλανδία

Οι χώροι της Moving Silence 2016

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Αθήνα 10672, Τηλ. 210 3661000, www.goethe.de/athen

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, Αρματωλών και Κλεφτών 48,

Αθήνα 114 71, Τηλ: 210 643 9466, www.art-tounta.gr

Το πρόγραμμα της Moving Silence 2016

Με πηγή έμπνευσης την τελευταία ταινία του κινηματογραφιστή και εικαστικού καλλιτέχνη Reynold Reynolds «The Lost» η φετινή Μoving Silence αναφέρεται σε τραγικά πεπρωμένα ανθρώπων και βάζει στο επίκεντρο «Παραστρατημένους και Καταραμένους».

13 – 16 Απριλίου 2016

Κινηματογραφική εγκατάσταση/έκθεση με πολλαπλές οθόνες

«The Lost» (USA/DE, 1933-2015)

του Reynold Reynolds

Χώρος: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Εγκαίνια: 13 Απριλίου 2016, 19:00 με εισήγηση του Reynold Reynolds

Ώρες λειτουργίας: 16:00 -21:00

The Lost (η ταινία)

«Αναβίωση» μιας γερμανικής ταινίας της δεκαετίας του 1930 που θα μπορούσε να έχει υπάρξει και ποτέ δεν υπήρξε.

Απόπειρα ν’ ανοιχτεί μια ξεχασμένη χρονοκάψουλα και να γραφεί εκ νέου ένα χαμένο κομμάτι ιστορίας του κινηματογράφου.

Η ταινία, γυρισμένη σε ασπρόμαυρο φιλμ και εμφανισμένη στο χέρι, βασίζεται στη γερμανική παραγωγή του 1933 «Die Verlorenen» (Οι χαμένοι) που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, γιατί απαγορεύτηκε από το ανερχόμενο τότε ναζιστικό καθεστώς. Ό,τι βρέθηκε από την ταινία αυτή ήταν παλιά σενάρια, κάποιες σημειώσεις από το σκριπτ και φιλμικό υλικό από τις πρώτες ημέρες των γυρισμάτων.

O R. Reynolds ανακάλυψε την ταινία, τη γύρισε εκ νέου και την ολοκλήρωσε από το 2011 έως το 2013.

Τα γυρίσματα έγιναν σε δημόσιους χώρους τέχνης (π.χ. Haus der Kulturen der Welt, Berlin, Dejavu/Nosadella due Bologna, Christopher Grimes Gallery Los Angeles), όπου το κοινό μπορούσε να παρακολουθήσει τη διαδικασία της κινηματογράφησης ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έγινε και μέρος της ταινίας.

 

Η ταινία αφηγείται ένα κομμάτι της ζωής του νεαρού Άγγλου συγγραφέα Christopher Isherwood, που φτάνει στο Βερολίνο το 1929 και μετακομίζει στο καμπαρέ Troika, στο οποίο ζουν νεαροί ηθοποιοί, χορευτές, καλλιτέχνες και μουσικοί. Εκεί ο Christopher ανακαλύπτει την ομοφυλοφιλική του πλευρά και γίνεται μάρτυρας μυστηριωδών πειραμάτων που εξερευνούν τα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου. Η πλοκή της ταινίας, δοσμένη από τη σκοπιά του πρωταγωνιστή, συνυφαίνεται όλο και περισσότερο με τις παραισθήσεις των πρωταγωνιστών της.

http://artstudioreynolds.com/

 

The Lost: Έκθεση και ζωντανή μουσική 16 Απριλίου 2016

Το Σάββατο 16 Απριλίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η έκθεση θα συνοδεύεται για 4 ώρες (18:00 – 22:00) από ζωντανή μουσική.

Η μουσική περφόρμανς θα ξεκινά κάθε ολόκληρη ώρα

18:00 – 19:00, 19:00 – 20:00, 20:00 – 21:00, 21:00 -22:00

Οι μουσικοί:

Gerhard Bouwhuis, πιάνο

Heleen Verhulst, Violine

http://www.nieuwamsterdamspeil.com/

Reynold Reynolds

Ο Reynold Reynolds, γεν. το 1966 στην Αλάσκα, σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο καθώς και φιλμ και φωτογραφία στο School of Visual Arts της Ν. Υόρκης. Μέχρι το τέλος του 2015 ζούσε και εργαζόταν στο Βερολίνο. Ζει σήμερα στο Άμστερνταμ. Εργάζεται κυρίως με φιλμ 16mm και super 8 και στην κινηματογραφική του δημιουργία χρησιμοποιεί τις πειραματικές μεθόδους της επιστήμης. Στη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας ανέπτυξε μια δική του «φιλμική γραμματική» που βασίζεται στον μετασχηματισμό, τον καταναλωτισμό και στην κατάρρευση. Το έργο του κινείται στα όρια της τέχνης και της επιστήμης, του παρελθόντος και του παρόντος, της πραγματικότητας και της μυθοπλασίας. Οι εφαπτόμενοι και αδιαχώριστοι κόσμοι του μεταφέρουν τον θεατή στα άγνωστα βάθη της ίδιας του της φαντασίας.

Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε διακεκριμένες διοργανώσεις εικαστικής και κινηματογραφικής τέχνης παγκοσμίως, όπως π.χ. στην 4η Biennale του Βερολίνου και την 3η της Μόσχας ενώ συμπεριλαμβάνεται και σε μόνιμες συλλογές όπως αυτή του ΜοΜΑ, Ν.Υόρκη, και του Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.). Ο Reynold Reynolds έχει διακριθεί και βραβευτεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, όπως π.χ. στο Sundance ή στη Transmediale Berlin.

Ο Reynold Reynolds θα βρίσκεται για μια βδομάδα στην Αθήνα, θα παρουσιάσει την έκθεση The Lost, αλλά και θα διευθύνει το εργαστήριο «Time Lapse Athens».

14 – 17 Απριλίου 2016

Goethe-Institut Athen

Εργαστήριο «Time Lapse Athens»

Ο Reynold Reynolds θα καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες στη δημιουργία σεκάνς «time lapse». Το εργαστήριο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται με animation.

Τα έργα που θα παραχθούν θα παρουσιαστούν δημόσια συνοδεία ζωντανής μουσικής στις 17.4.

Πρόγραμμα

14/4, 16:00 – 20:00 Σεμινάριο με τον Reynold Reynolds

15/4, Γυρίσματα στην πόλη

16/4, Γυρίσματα και postproduction

17/4, Postproduction

και στις 21:00 δημόσια παρουσίαση των παραχθέντων έργων συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Δωρεάν συμμετοχή

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί σε αγγλική γλώσσα

Δηλώσεις συμμετοχής απαραίτητες: workshop@subrealic.net

Περισσότερα για το εργαστήριο: http://technoviking.tv/movingsilence.net/archiv/2016-athen/2016-04-14-workshop.html

https://www.goethe.de/ins/gr/el/sta/ath/ver.cfm?fuseaction=events.detail&event_id=20730653

15 Απριλίου 2016, 20:30

Goethe-Institut Athen

Το καθιερωμένο πια πρόγραμμα της Moving Silence με ταινίες μικρού μήκους και μουσικούς και sound artists από την Ελλάδα και το εξωτερικό να εναλλάσσονται στη σκηνή.

Φέτος θα παρουσιαστούν 10 ταινίες από το διεθνή χώρο.

Παίζουν 13 μουσικοί:

Από την Ελλάδα:

DUO VIOLONCELLI

Τζίνα Δημητρίου, Γιώργος Ταμιολάκης

QUETEMPO

https://www.youtube.com/user/drogatekmusic

BASSILHS & LODO

Βασίλης Παπασταμόπουλος, Λέανδρος Φράτνικ

 

ΤΖΕΛΙΝΑ ΠΑΛΛΑ

 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΨΑΡΑΔΑΚΗΣ

 

TENO-TAR

Mary Voit, Γιώργος Σπανουδάκης

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΡΥΔΗ

http://yorgiakaridi.tumblr.com/

Από τη Γερμανία:

ANN WELLER

http://annandbones.com/

Από την Ολλανδία

DUO HULST-BOUWHUIS

Heleen Hulst, Gerard Bouwhuis

http://www.nieuwamsterdamspeil.com/

17 Απριλίου 2016, 21:00

Goethe-Institut Athen

Παρουσίαση των παραχθέντων στο εργαστήριο έργων συνοδεία ζωντανής μουσικής

από το μουσικό σύνολο MINIMAXIMUM IMPROVISION (www.minimaximum.gr)

και τη Γερμανίδα μουσικό ANN WELLER (http://annandbones.com )

Moving Silence Credits:

Παραγωγή: Goethe-Institut Athen, Moving Silence

Οργάνωση: Goethe-Institut Athen, Moving Silence, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Για την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος Moving Silence 2016 φροντίζει ο κινηματογραφιστής Matthias Fritsch, Βερολίνο, για την επιμέλεια του μουσικού μέρους της διοργάνωσης η αρχιτέκτων και μουσουργός Θάλεια Ιωαννίδου, Αθήνα, για τον ήχο και την εικόνα ο Νίκος Δημητρακάκος, Αθήνα.

 

Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό:

Goethe-Institut Athen: Βίκυ Τραχανή, Τηλ. 210 3661 043

vicky.trachani@athen.goethe.org

www.goethe.de/athen

 

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα: Γαληνή Λαζάνη, Τηλ: 210 643 9466, www.art-tounta.gr

You may also like...