Memoriam Walking Festival

Περιπατητική έκθεση με εικαστικά έργα, αφηγήσεις, ηχοτοπία,μουσικές συνθέσεις

Ιστορικό Κέντρο Λευκάδας | 8-18 Ιουλίου

Το Memoriam Walking Festival 2022 προσκαλεί τις/τους κατοίκους και τις/τους επισκέπτριες/ες του νησιού της Λευκάδας να περπατήσουν και να βιώσουν καλλιτεχνικά έργα στην παλιά πόλη της Λευκάδας. Από τις 8 εώς τις 18 Ιουλίου 2022 παρουσιάζονται εικαστικά έργα, αφηγήσεις, ηχοτοπία, μουσικές συνθέσεις με θέμα την προφορική ιστορία του νησιού και γενικότερα την έννοια του τόπου. Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα στο ιστορικό κέντρο της Λευκάδας: πλατεία Σικελιανου (παραλίας), αυλή Μουσείου Ορφέα, οικία Διονυσίας Βλάχου, πλατεία Φιλαρμονικής, πλατεία Μαρκά, Παλαιά Δικαστήρια.

Αποκορύφωμα του Memoriam Walking Festival 2022 αποτελεί το Διεθνές Συμπόσιο «Πρακτικές του περπατήματος: Tέχνη, κοινωνικές δράσεις, προφορική ιστορία»  σε συνεργασία με την πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης την Κυριακή 10 Ιουλίου στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Λευκάδας.

Το Memoriam Walking Festival είναι μια διοργάνωση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας AMAKA με την υποστήριξη του Δήμου Λευκάδας και της πρωτοβουλίας για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

MEMORIAM | Walking Festival | ECHOES OF THE CITY

Τα έργα του Memoriam Walking Festival 2022  αφορούν σε αποτελέσματα συμμετοχικών καλλιτεχνικών δράσεων που έλαβαν χώρα στο νησί της Λευκάδας τα τελευταία δύο χρόνια. Ξεκινώντας τη συνεργασία με το 1ο Λύκειο Λευκάδας το Μemoriam δημιουργήθηκε σαν μια ανάγκη των νέων για σύνδεση με την ιστορία του, και σαν τρόπος προαγωγής της προσβασιμότητας σε πολιτιστικά αγαθά των κατοίκων του νησιού. Οι συμμετέχουσες/ντες προσέγγισαν τις έννοιες του τόπου, της μνήμης, της ιστορίας, του σπιτιού με διαφορετικές μεθόδους και εργαλεία, όπως η χαρτογράφηση, η φωτογραφία, ο ήχος, η οπτική αφήγηση, το θέατρο και το περπάτημα.

Συγχρόνως η έκθεση θα παρουσιάζεται ψηφιακά, με την μορφή διαδραστικού χάρτη στο https://www.memoriamlefkada.org/. Η ψηφιακή μορφή θα συνεχίσει μελλοντικά και θα είναι ανοιχτή στο κοινό για προτάσεις σχετικά με τον εμπλουτισμό της και τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης της πόλης της Λευκάδας, δημιουργώντας μια πραγματική ψηφιακή βιβλιοθήκη προφορικής ιστορίας.

Στο Διεθνές Συμπόσιο «Πρακτικές του περπατήματος: «Tέχνη, κοινωνικές δράσεις, προφορική ιστορία» (10 Ιουλίου, Πνευματικό κέντρο) θα αναλυθούν βασικές πτυχές του περπατήματος ως πολιτισμική πρακτική, με θέματα όπως η εξέλιξη του περπατήματος με οπτικά μέσα, η χρήση μέσων επικοινωνίας δι-εντοπισμού, η σχέση τέχνης και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στη σύγχρονη πόλη, η περιπατητική συνέντευξη σε σχέση με τα ηχοτοπία και την προφορική ιστορία, τέχνη και περπάτημα, γραφή και σκέψη. Βασικός εισηγητής του Συμποσίου θα είναι ο  Dr. William Sharpe, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης. Στο συμπόσιο, παρουσιάσεις, εργαστήρια και τοποθετήσεις θα κάνουν επίσης ο Νίκος Μπουμπάρης, Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα Πολιτισμικής Επικοινωνίας και Τεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Βασίλης Ψαρράς, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ανδρομάχη Βρακατσέλη, διδάσκουσα στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και η αρχιτέκτων Νάντια Σιώκου του UrbanDig Project.

Tα σημεία της παλιάς πόλης που έχουν επιλεγεί σαν σταθμοί της δράσης είναι τα εξής:

πλατεία Σικελιανού (παραλίας), αυλή μουσείου Ορφέα, οικία Διονυσίας Βλάχου, πλατεία Φιλαρμονικής, πλατεία Μαρκά, Παλαιά Δικαστήρια. Ο επισκέπτης σε κάθε σημείο θα βρίσκει ένα χάρτη με την βοήθεια του οποίου θα μπορεί να περιηγηθεί στο ιστορικό κέντρο και να ανακαλύψει τις υπόλοιπες  τοποθεσίες με τα εκθέματα, ενώ θα μπορεί να πλοηγηθεί και στον ψηφιακό χάρτη της έκθεσης με την βοήθεια του κινητού του.

Τα εγκαίνια του Memoriam Walking Festival θα πραγματοποιηθούν στο παραδοσιακό Λευκαδίτικο σπίτι της Διονυσίας Βλάχου, το οποίο είναι ένας από τους σταθμούς της περιπατητικής διαδρομής, επί της οδού Δημήτρη Βερροιώτη (πίσω από την κεντρική πλατεία), την Παρασκευή 8 Ιουλίου στις 20.00. Την ημέρα των εγκαινίων οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους συντελεστές του φεστιβάλ σε κάθε σταθμό, ενώ από τις 20.00-22.00 στο σταθμό της πλατείας της Φιλαρμονικής θα μπορούν να μπουν στο ιστορικό κτίριο και να παρακολουθήσουν την μουσική πρόβα που θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Παράλληλα με τον κεντρικό προγραμματισμό θα πραγματοποιηθούν 2 οργανωμένοι περίπατοι ανοιχτοί στο κοινό.

-Ιστορικός περίπατος στα ταφικά μνημεία του νεκροταφείου Λευκάδας από τον Nίκο Καββαδά, κομμάτι ενός πρωτοποριακού έργου ανάδειξης των σημαντικών αυτών μνημείων με στόχο την αποκάλυψή κρυφών πτυχών της ιστορίας του νησιού. Έναρξη του περιπάτου είναι το εκκλησάκι του νεκροταφείου Λευκάδας, το Σάββατο 9 Ιουλίου στις 19.00 το απόγευμα. Ο περίπατος ολοκληρώνεται με ξενάγηση του κοινού μετέπειτα στην Ιερό Ναό του Παντοκράτορα στον κεντρικό πεζόδρομο. Ο ναός του Παντοκράτορα είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης της Λευκάδας, ο οποίος είναι συνήθως κλειστός. Για την πραγματοποίηση του περιπάτου ο ναός θα ανοίξει το Σάββατο 9 Ιουλίου και θα παραμείνει ανοιχτός στο κοινό από τις  20.00 μέχρι τις 22.00.

-Ηχητικός περίπατος στο ιστορικό κέντρο και τα εκθέματα, Κυριακή 10 Ιουλίου, 09.30 το πρωί, έναρξη του περιπάτου είναι η είσοδος κεντρικού πεζόδρομου, οδός Γουλιέλμου Δαίρπφελδ,  από την πλευρά της παραλίας.

Πληροφορίες:

Ημερομηνίες

8 με 18 Ιουλίου 2022

Ώρες

όλη μέρα (στα παλιά δικαστήρια και στην οικία 20.30 με 23.00)

Εγκαίνια

8 Ιουλίου ώρα 20.00 στην Οικία Διονυσίας Βλάχου, οδός Δημήτρη Βερροιώτη και γωνία Σπ. Πανάγου

Δράσεις:

Διεθνές Συμπόσιο «Πρακτικές του περπατήματος: Τέχνη, κοινωνικές δράσεις, προφορική ιστορία», Κυριακή 10 Ιουλίου, 10.00-17.00, Πνευματικό Κέντρο  Δήμου Λευκάδας

Ιστορικός περίπατος στα ταφικά μνημεία του νεκροταφείου Λευκάδας, Σάββατο 9 Ιουλίου, 19.00, τόπος συνάντησης στο εκκλησάκι του νεκροταφείου

Ξενάγηση στον Ιερό Ναό του Παντοκράτορα στον κεντρικό πεζόδρομο, Σάββατο 9 Ιουλίου, 20.00-22.00

Ηχητικός περίπατος στο ιστορικό κέντρο και τα εκθέματα, Κυριακή 10 Ιουλίου, 09.30 το πρωί, τόπος συνάντησης είσοδος κεντρικού πεζόδρομου, οδός Γουλιέλμου Δαίρπφελδ,  από την πλευρά της παραλίας.

Είσοδος δωρεάν σε όλες τις δράσεις.

Ομάδα έργου και επιμέλεια AMAKA Memoriam Walking Festival

Δάφνη Καλαφάτη, Ανδρομάχη Βρακατσέλη, Δήμητρα Κονδυλάτου, Φωτεινή Παπαχατζή

Η επιμέλεια πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία και συνομιλία με τις Διονυσία Βλάχου και Καίτη Κακαβούλη.

Διοργάνωση: Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΑΜΑΚΑ, με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) στο  Πανεπιστήμιο Columbia, το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,του Πνευματικού  Κέντρου Δήμου Λευκάδας και του Δήμου Λευκάδας

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.amaka.gr

https://www.memoriamlefkada.org

 

 

 

 

You may also like...