«Πώς θα ανακτήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας;»
Οι Άννα Διαμαντοπούλου, Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος,Πέτρος Μάρκαρης και Λουκάς Τσούκαλης,
καταθέτουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους
Τη συζήτηση συντονίζει ο Αλέξης Παπαχελάς
Πέμπτη 21 Μαρτίου (Ώρα έναρξης: 19:00)Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Η Ελλάδα δεν είχε πέσει τόσο χαμηλά για πολλά χρόνια. Πλήρως εξαρτώμενοι από την οικονομική βοήθεια των εταίρων μας, βρεθήκαμε στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής και στο ναδίρ της αξιοπιστίας. Έχουμε ακόμη πολύ δύσκολη ανηφόρα να ανεβούμε. Θέμα οικονομικό, ή και πολιτικό; Ή μήπως θέμα πολιτισμού και αξιών; Και πώς πρέπει να επικοινωνήσουμε την όποια αλλαγή; «Πώς θα ανακτήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας;».
Πέντε διακεκριμένοι ομιλητές, πολιτικοί, επιστήμονες, άνθρωποι των Γραμμάτων και δημοσιογράφοι με πλούσια επαγγελματική εμπειρία κι ενεργό παρουσία εντός κι εκτός συνόρων, η πρώην Υπουργός και πρώην Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου, ο πρέσβης ε.τ. και πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος, ο γνωστός συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Λουκάς Τσούκαλης, θα συναντηθούν την Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής, για να καταθέσουν τις απόψεις τους για τη σημασία και την πολυπλοκότητα αυτού του ζητήματος, να μιλήσουν, ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία, για τους τρόπους αντιμετώπισής του αλλά και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Πρόκειται για μια ακόμη συζήτηση – την έκτη κατά σειρά στο φετινό κύκλο δημόσιων συζητήσεων του Megaron Plus υπό τον γενικό τίτλο «Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις, Ρήξεις, Τομές» – που στοχεύει στην ενίσχυση του προβληματισμού και στην παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων και μέτρων απαραίτητων για τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας.
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), την εταιρεία Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, την Κίνηση Πολιτών και τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάς.
Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Έχει θητεύσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συνολικά 11 έτη. Από το 1999 έως το 2004 ήταν Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από το 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2012 ήταν Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στην συνέχεια, έως τις εκλογές του Μαΐου 2012, Υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ενεργή παρουσία στα ευρωπαϊκά πράγματα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Presidium Member) του think tank «Friends of Europe» με έδρα τις Βρυξέλλες και μέλος της Στρατηγικής Επιτροπής (Steering Committee) του think tank «Notre Europe – Jacques Delors Institute» με έδρα το Παρίσι. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Forum του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κοινωνική Ευρώπη. Πρόσφατα, δίδαξε ευρωπαϊκά θέματα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Harvard Kennedy School (Fisher Family Fellow).
Ο Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Νοέμβριο 1974 εισήχθη στη Διπλωματική Υπηρεσία και υπηρέτησε αρχικά ως Ακόλουθος Πρεσβείας στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων Δυτικής Ευρώπης και το 1975 στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει υπηρετήσει στην Κεντρική Υπηρεσία στη Διεύθυνση Βαλκανικών Υποθέσεων, στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων ΕΣΣΔ, ενώ έχει διατελέσει Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών (2002-2004). Στην Εξωτερική Υπηρεσία έχει τοποθετηθεί σε σειρά Αρχών: στη Λισσαβώνα ως Γραμματέας Πρεσβείας (1976-1980), στο Κάιρο ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας (1982-1987), στη Μαδρίτη ως Σύμβουλος Πρεσβείας (1987-1990), στο Σικάγο ως Γενικός Πρόξενος (1992-1995), στις Βρυξέλλες ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (1995-1997), στο Νέο Δελχί ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ινδία – με παράλληλη διαπίστευση στο Νεπάλ, στο Μπαγκλαντές, στη Σρι Λάνκα και στις Μαλδίβες (1997-2002), στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (2004-2007), στο Κάιρο ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο (2007-2009). Επίσης, το 2009 κατέστη μέλος της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» για τη σύνταξη του νέου Αμυντικού Δόγματος της Βόρειο-Ατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ). Ενώ διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών το διάστημα 2009-2012. Έχει τιμηθεί με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα κι έχει λάβει ανάλογες τιμητικές διακρίσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής. Έχει διατελέσει μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1968 έως το1974. Μιλά αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά και ισπανικά.
Ο Πέτρος Μάρκαρης είναι μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας σεναριογράφος, και μεταφραστής. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες. Από το 1976 εργάζεται ως ελεύθερος συγγραφέας. Έχει γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα (Νυχτερινό Δελτίο, Άμυνα Ζώνης, Ο Τσε Αυτοκτόνησε, Βασικός Μέτοχος, Παλιά πολύ παλιά, Ληξιπρόθεσμα Δάνεια, Περαίωση, Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία), θεατρικά έργα (Η Ιστορία του Αλή Ρέτζο, το Επος του Βασιλιά Υμπύ, Οι Φιλοξενούμενοι, Όπως και τ’ Άλογα). Συνεργάστηκε επίσης στα σενάρια των ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου Μέρες του 36, Ο Μεγαλέξαντρος, Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού, Το Βλέμμα του Οδυσσέα, Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα, Η Σκόνη του Χρόνου. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά θεατρικά έργα των Μπέρτολτ Μπρεχτ, Φρανκ Βέντεκιντ, Αρτουρ Σνίτσλερ καθώς και τον Φάουστ του Γκαίτε.
Ο Λουκάς Τσούκαλης είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης στην πόλη Μπρυζ του Βελγίου. Διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων η Οξφόρδη, το LSE, η Sciences Po στο Παρίσι και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Έχει ενεργό συμμετοχή στον ελληνικό δημόσιο διάλογο καθώς και στο χώρο της ευρωπαϊκής δημόσιας πολιτικής.
Ο Αλέξης Παπαχελάς είναι ο δημιουργός των «Φακέλων» και διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή». Στην πρώτη εκπομπή των «Φακέλων» τον Οκτώβριο του 2000 είχε πει: «σε μια εποχή που εμείς οι δημοσιογράφοι συνηθίζουμε να γινόμαστε εισαγγελείς ή απλώς να αναμεταδίδουμε κραυγές θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τις δικές μας έρευνες για εκκρεμείς υποθέσεις με ψυχραιμία και χωρίς περιττά σχόλια». Από τότε ο Αλέξης Παπαχελάς έχει ερευνήσει υποθέσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Μέχρι τη σύλληψη των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» το 2002, κάλυψε αδιάκοπα και σε βάθος θέματα τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Στα επτά χρόνια των «Φακέλων» έχει πάρει συνεντεύξεις από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και Μπίλ Κλίντον, τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ, τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής Γιασέρ Αραφάτ, τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, Κόλιν Πάουελ και Μαντλίν Ολμπράιτ, τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπουλέντ Ετσεβίτ και Μεσούτ Γιλμάζ, τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τον πρόεδρο της Microsoft Μπίλ Γκέϊτς του οικονομολόγους Στίγκλιτς και Ρουμπινί και τον διεθνούς φήμης επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος. Από το ξεκίνημα των «Φακέλων» και κάθε χρονιά ο Αλέξης Παπαχελάς προτείνεται με τους Νέους Φακέλους για το βραβείο της καλύτερης δημοσιογραφικής εκπομπής, ενώ το ίδιο βραβείο του έχει απονεμηθεί αδιάλειπτα τις τελευταίες 7 χρονιές. Το πρώτο του τηλεοπτικό βραβείο για την καλύτερη δημοσιογραφική εκπομπή το κέρδισε το 1999 για την εκπομπή «Μαύρο Κουτί» που συμπαρουσίαζε με τον Τάσο Τέλλογλου και τον Παύλο Τσίμα. Μέχρι το 1998, ο Αλέξης Παπαχελάς εργαζόταν ως ανταποκριτής στην Αμερική για την εφημερίδα «Η Καθημερινή» αλλά και τον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel. Το 1996 η ζωντανή ανταπόκρισή του από την Ουάσιγκτον για το ρόλο που διαδραμάτισε ο Αμερικανικός παράγοντας τη νύχτα των Ιμίων προκάλεσε αίσθηση στην Αθήνα. Λίγα χρόνια νωρίτερα, ανάλογη αίσθηση είχε προκαλέσει και η αποκλειστική τηλεοπτική συνέντευξή του από τον ηγέτη των Ζαπατίστας στο Μεξικό. Ο Αλέξης Παπαχελάς ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1983 στην εφημερίδα «Αυγή». Έχει σπουδάσει Ιστορία, Διεθνείς Σχέσεις και Δημοσιογραφία στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ Bard και Columbia. Το 1997 έγραψε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας» (ΕΣΤΙΑ) και το 2002 σε συνεργασία με τον Τάσο Τέλλογλου το βιβλίο «Φάκελος 17 Νοέμβρη» (ΕΣΤΙΑ).
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας http://diavlos.grnet.gr
Τομέας Τύπου
Ράνια Βουγιουκαλάκη, 210 7282 717,
rvou@megaron.gr
Πληροφορίες για το δελτίο Τύπου αυτό:
Αντώνης Στεφάνου 210 7282 725,
aste@megaron.gr
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr