«Ανταγωνιστικότητα και Εξωστρέφεια: Προϋποθέσεις για την Οικονομική Ανάπτυξη»
Γιάννης Δραγασάκης, Σπύρος Παπαδόπουλος, Martin Knapp,
Μιχάλης Μασουράκης, Νίκος Βέττας διερευνούν
– στο πλαίσιο ενός δημόσιου διαλόγου – τους τρόπους εξάλειψης των συσσωρευμένων εσωτερικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, όπως επίσης τις ευκαιρίες και τους περιορισμούς που προκύπτουν από τη δυναμική της αντίστοιχης ευρωπαϊκής και διεθνούςΠέμπτη 11 Απριλίου, ώρα 7.00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30
Η Ανάπτυξη ως το σημαντικό ζητούμενο για την ελληνική οικονομία αποτελεί το επίκεντρο της έβδομης κατά σειρά εκδήλωσης του φετινού Κύκλου δημοσίων συζητήσεων του Megaron Plus υπό τον γενικό τίτλο «Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις, Ρήξεις, Τομές» η οποία φέρνει στο ανοιχτό φόρουμ ιδεών του Μεγάρου πέντε σημαντικούς εκπροσώπους του πολιτικού, επιχειρηματικού και επιστημονικού χώρου της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Πέντε διακεκριμένους ομιλητές με πλούσια επαγγελματική εμπειρία και ενεργό παρουσία εντός κι εκτός συνόρων που προτίθενται να ανοίξουν ένα δημόσιο διάλογο για το επίμαχο θέμα, στηριγμένοι στα δεδομένα της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας και στη διαπίστωση πως «ενώ είναι κοινός τόπος ότι πυλώνες μιας βιώσιμης πορείας ανάπτυξης αποτελούν η εξωστρέφεια και η υψηλή ανταγωνιστικότητα, είναι λιγότερο προφανές πώς αυτές θα επιτευχθούν».
Στη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της CHIPITA S.A. και Μέλος Δ.Σ. του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο Συντονιστής του «έργου Ευρωζώνη» της Ένωσης Γερμανικών Επιμελητηρίων Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK) και τέως Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Martin Knapp, και ο Διευθυντής Οικονομικών Μελετών του Ομίλου Alpha Bank, Μιχάλης Μασουράκης, θα προσπαθήσουν να διερευνήσουν τους τρόπους εξάλειψης των συσσωρευμένων εσωτερικών προβλημάτων της οικονομίας σε συνδυασμό με τις ευκαιρίες και τους περιορισμούς που προκύπτουν από τη δυναμική της ευρωπαϊκής και της διεθνούς οικονομίας.
Μιλώντας ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία, θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τη σημασία της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, τους τρόπους προώθησής τους καθώς και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από την οικονομική ανάπτυξη. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Βέττας.
Και αυτή η εκδήλωση του φετινού Κύκλου δημοσίων συζητήσεων του MEGARON PLUS υπό τον γενικό τίτλο «Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις, Ρήξεις, Τομές» συνδιοργανώνεται με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), την εταιρεία Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, την Κίνηση Πολιτών και τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάς. Ο συγκεκριμένος Κύκλος στοχεύει στην ενίσχυση του προβληματισμού και στην παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων και μέτρων απαραίτητων για τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας.
Ο Γιάννης Δραγασάκης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Βουλής. Είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου «Ν. Πουλαντζάς». Γεννήθηκε στην Ανατολή Λασιθίου Κρήτης το 1947. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εργασθεί σε διάφορες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα καθώς και ως οικονομολόγος – μελετητής. Στα μαθητικά του χρόνια, ανέπτυξε δραστηριότητα ως μέλος της νεολαίας «Γρηγόρης Λαμπράκης». Ως φοιτητής συμμετείχε στην αντιδικτατορική δράση. Διετέλεσε Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Λονδίνου. Υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ μέχρι το 1991 και του Συνασπισμού από την ίδρυσή του. Στις εκλογές του Ιουνίου 1989, εξελέγη βουλευτής Χανίων με τον ενιαίο Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Συμμετείχε, ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Ξ. Ζολώτα (Νοέμβριος 1989 – Απρίλιος 1990). Επανεξελέγη βουλευτής Β΄ Αθήνας στις εκλογές 1996, 2004, 2007 και 6ης Μαΐου 2012. Υπήρξε και στο παρελθόν Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, και επί πολλά έτη μέλος της διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για την οικονομία και τον προϋπολογισμό. Συμμετείχε επίσης ως μέλος στην αντιπροσωπεία του ελληνικού κοινοβουλίου στον Ο.Α.Σ.Ε.
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita AE. Ξεκίνησε νωρίς την επιχειρηματική του δραστηριότητα ασχολούμενος από το 1976 με μια μικρή οικογενειακή εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, την Recor A.E. Το 1981 αναλαμβάνει την Γενική Διεύθυνση της ALIGEL, μιας εισαγωγικής εταιρείας Ζαχαρωδών προϊόντων και παγωτών. Το 1986 αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος στην ΙΝΤΕRIA, εταιρεία παραγωγής και εμπορίας πραλίνας φουντουκιού, με σοβαρή εξαγωγική δραστηριότητα. Την ίδια χρονιά εξαγοράζει το 50% των μετοχών της CHIPITA – τότε εταιρεία παραγωγής snacks (γαριδάκια) -και το 1989 εξαγοράζει και το υπόλοιπο 50%. Το 1990 εισέρχονται επενδυτικά κεφάλαια στην Chipita μέσω του Eurohellenic fund (Olayan, De Benedetti, Alpha Finance και ΤΙΤΑΝ) και αρχίζει η παραγωγή κρουασάν. Το 1994 η εταιρεία εισάγεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Τα επόμενα 16 έτη η εταιρεία αναπτύσσει πολλά νέα προϊόντα και διεθνοποιείται με εξαγωγές σε πολλές χώρες. Κυρίως όμως με εργοστάσια σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Ρωσία, ΗΠΑ και Νιγηρία, καθώς και με συνεργασίες σε Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Μεξικό. Το 2006 η CHIPITA συγχωνεύεται με τη ΔΕΛΤΑ, δημιουργώντας τη VIVARTIA και το 2007 η VIVARTIA εξαγοράζεται από τη MIG. Από την 1/9/2006 έως τις 15/4/2010 ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Vivartia ABEE. Το καλοκαίρι του 2010, μαζί με τον όμιλο Olayan αλλά και με άλλους ‘Έλληνες επιχειρηματίες εξαγοράζει εκ νέου την Chipita. Σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. της ΤΙΤΑΝ ΑΕ και της ΕΤΕ. Κατά το παρελθόν έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ και Αντιπρόεδρος της ΕΧΑΕ. Είναι απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ και μιλά Αγγλικά και Ιταλικά.
Μετά τις σπουδές του στην Αρχαία, Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία και Ιστορία, ο Martin Knapp εργάστηκε – από το 1983 έως το 1987 – στο Υπουργείο παρά τω Πρωθυπουργώ της ελληνικής κυβέρνησης στην Αθήνα. Την ίδια περίοδο εργαζόταν επίσης ως ξένος ανταποκριτής Τύπου για διάφορα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Από το 1988 έως το 2001 ο Martin Knapp ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κλάδου Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη. Από το 2001 έως το 2005 εργάστηκε ως Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της γερμανικής οικονομίας στο Βελιγράδι-Σερβία. Από το 2005 έως το 2008 εργάστηκε ως Συντονιστής του παγκόσμιου δικτύου των διμερών Επιμελητηρίων Εξωτερικού (AHK) στην Ένωση Γερμανικών Επιμελητηρίων Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK) στο Βερολίνο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Martin Knapp ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας στην Αθήνα. Σήμερα συντονίζει το «Σχέδιο Ευρωζώνη »του DIHK και ασχολείται με τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας των χωρών που επηρεάζονται περισσότερο από την ευρωκρίση.
Ο Μιχάλης Μασουράκης είναι Ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών Μελετών στην Alpha Bank στην οποία εργάζεται από το 1996. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1975). Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο American University, Washington DC (MA, 1979) και στο Graduate Center of the City University of New York (PhD, 1983). Διετέλεσε Λέκτορας Οικονομικών στο Hunter College, New York (1981-1983), Οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (1983-1987), Οικονομολόγος στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (1987-1996) και Σύμβουλος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (1994-1996). Την περίοδο 1988-1996 διετέλεσε Αναπληρωματικό Μέλος στην Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διετέλεσε, επίσης, Μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την περίοδο 2000-2004. Είναι Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) καθώς και μέλος του Συμβουλίου του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος.
Ο Νίκος Βέττας είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2003 ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης από το 2007 έως το 2011. Έχει εργασθεί, ανάμεσα σε άλλες ακαδημαϊκές θέσεις, ως Associate Professor στο Fuqua School of Business του Duke University των HΠΑ, ως Visiting Professor of Economic and Political Sciences του INSEAD της Γαλλίας και ως Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει πτυχίο Οικονομικών (1989) από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μ.Α.(1992) και Ph.D. in Economics (1994) από το University of Pennsylvania των HΠΑ. Είναι Αssociate Editor του Journal of the European Economic Association (2008-), του Journal of Industrial Economics (2005-) και του International Journal of Industrial Organization (2002-). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά όπως στα RAND Journal of Economics, Review of Economic Studies, International Economic Review, European Economic Review, International Journal of Industrial Organization, Journal of Industrial Economics, Economics Letters, Mathematical Social Sciences, και Advances in Applied Microeconomics. Έχει δώσει διαλέξεις μετά από πρόσκληση σε περισσότερα από 40 πανεπιστήμια διεθνώς και σε πολλά διεθνή συνέδρια. Τα ερευνητικά και διδακτικά ενδιαφέροντά του καλύπτουν τους τομείς της Βιομηχανικής Οργάνωσης, της Μικροοικονομικής Θεωρίας, της Πολιτικής Ανταγωνισμού, της Ρύθμισης και της Θεωρίας Παιγνίων. Έχει λάβει το βραβείο καλύτερης διδασκαλίας στα προγράμματα ΜΒΑ και Global Executive MBA στο Duke University και στο πρόγραμμα ΜΒΑ του ΙNSEAD. Είναι μέλος του Economic Advisory Group for Competition Policy, European Commission, DG-Competition, Brussels (2004-) και έχει διατελέσει τακτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (2000-03). Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Πολιτική Ανταγωνισμού και Ρυθμιστική Πολιτική» (με τον Γ. Κατσουλάκο, Τυπωθήτω, 2004) και έχει συμβουλευτική εμπειρία σε ζητήματα Πολιτικής Ανταγωνισμού, Στρατηγικής Επιχειρήσεων, Τιμολόγησης και Ρυθμιστικής Πολιτικής (τηλεπικοινωνίες, ενέργεια). Έχει εκλεγεί μέλος του Executive Committee του European Association for Research in Industrial Economics (2003- ), είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (2006- ) και Research Fellow του Centre for Economic Policy Research (CEPR) του Λονδίνου (2004-).
Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας http://diavlos.grnet.gr
Τομέας Τύπου
Ράνια Βουγιουκαλάκη, 210 7282 717,
rvou@megaron.gr
Πληροφορίες για το δελτίο Τύπου αυτό:
Αντώνης Στεφάνου 210 7282 725,
aste@megaron.gr
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr