Megaron Plus

image001Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014
Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ
«Χριστιανισμός και διαθρησκειακές σχέσεις»
Διάλεξη του Θανάση Ν. Παπαθανασίου,
Δρος Θεολογίας και αρχισυντάκτη του περιοδικού Σύναξη
Τρίτη 21 Οκτωβρίου, ώρα: 19:00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Συντονίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης,
Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Άρτος Ζωής»
Οι εκδηλώσεις του Κύκλου «Θρησκεία στον σύγχρονο κόσμο» του Megaron Plus συνεχίζονται την Τρίτη 21 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, με την ομιλία του Διδάκτορος Θεολογίας και αρχισυντάκτη του περιοδικού Σύναξη Θανάση Ν. Παπαθανασίου, ο οποίος θα παρουσιάσει το θέμα «Χριστιανισμός και διαθρησκειακές σχέσεις». Ο Κύκλος των διαλέξεων πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Θρησκευτικό Εκπαιδευτικό και Φιλανθρωπικό Λυμπεροπούλειο Ίδρυμα «Άρτος Ζωής».
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος, ο οποίος αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα σχετικά με τον νέο αυτό Κύκλο του Megaron Plus: «Η παράδοξη επιμονή του θρησκευτικού φαινομένου στον σύγχρονο κόσμο και η καθοριστική […] επιρροή του, αντίθετα από τις ιστορικές προβλέψεις, καθιστά αναγκαία την ανοιχτή και αδογμάτιστη επανασυζήτησή του. Αυτό ακριβώς θα αποπειραθούμε […], μακριά πάντως από τις σχετικές αφορμές της επικαιρότητας. Ο διάλογος της θρησκείας (περισσότερο της χριστιανικής αναπόφευκτα) με τη σύγχρονη φιλοσοφία, ο διάλογος των θρησκειών μεταξύ τους, καθώς και η σχέση της με την εκκοσμίκευση και τη δημοκρατία είναι οι πτυχές που διαλέξαμε […] να συζητήσουμε». Σε αυτό ακριβώς το σκεπτικό στηρίζεται η διοργάνωση του νέου κύκλου διαλέξεων του Megaron Plus με τίτλο «Θρησκεία στον σύγχρονο κόσμο», στη διάρκεια του οποίου τέσσερις εξέχοντες ομιλητές, άνθρωποι του πνεύματος, πανεπιστημιακοί, καθηγητές φιλοσοφίας, θεολόγοι και νομικοί που έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το αντικείμενο, θα δώσουν ισάριθμες διαλέξεις.
Στην εισήγησή του με θέμα «Χριστιανισμός και διαθρησκειακές σχέσεις»…
… ο Θανάσης Ν. Παπαθανασίου σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Ποικίλα ρεύματα και ομάδες του χριστιανικού χώρου έχουν διαμορφώσει ένα μεγάλο εύρος σχέσεων με τις θρησκείες: από την απόρριψη και τη σύγκρουση μέχρι τη συνύπαρξη και την αναμέτρηση μέσα από τον διάλογο. Οι στάσεις αυτές εντοπίζονται, με διαφορετική ένταση, σε όλο τα διάβα της ιστορίας, ιδιαίτερα όμως ο σχετικός θεολογικός προβληματισμός αναπτύχθηκε τον 20ό αιώνα, οπότε και διαμορφώθηκε η λεγόμενη “θεολογία των θρησκειών”, με πολλές συνηγορίες και αμφισβητήσεις».
O Θανάσης Ν. Παπαθανασίου…
… Διδάκτωρ Θεολογίας και πτυχιούχος Νομικής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Διδάσκει στο μεταπτυχιακό θεολογικό πρόγραμμα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού «Σύναξη» και είναι καθηγητής στο Λύκειο Ζεφυρίου Δυτικής Αττικής. Μεταξύ των έργων του είναι τα βιβλία Η Εκκλησία γίνεται όταν ανοίγεται. Η ιεραποστολή ως ελπίδα και ως εφιάλτης (εκδ. Εν Πλω, Αθήνα 2008) και  Κανόνες και Ελευθερία (εκδ. Επέκταση, Κατερίνη 2005).
Το μη κερδοσκοπικό Θρησκευτικό Εκπαιδευτικό και Φιλανθρωπικό Λυμπεροπούλειο Ίδρυμα «Άρτος Ζωής»…
… επικεντρώνεται στη μελέτη της αρχαίας Μέσης Ανατολής, στη σχέση των πολιτισμών της Βίβλου με την Αρχαία Ελλάδα και στην ιστορική μελέτη του Βυζαντίου και της χριστιανικής Ανατολής κατά την ύστερη αρχαιότητα. Μέσα σε αυτό το ευρύ γνωστικό πλαίσιο δραστηριοποιείται ενεργά και συστηματικά με προσεγμένες εκδόσεις (60 περίπου τίτλοι σημαντικών θεολογικών έργων, ελληνικών και μεταφρασμένων) και δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα: ετήσια συνέδρια (από το 2010) που κινούνται θεματικά στην ιστορία των ιδεών, σειρά διαλέξεων (Ιανουάριος 2012) για τη συριακή γραμματεία, συστηματική διδασκαλία (από το 2011) της βιβλικής εβραϊκής και γλωσσών της χριστιανικής Μέσης Ανατολής (συριακή και κλασική αρμενική), χορήγηση υποτροφίας (από το 2011) σε σπουδαστές που εκπονούν διδακτορική διατριβή στον τομέα των βιβλικών σπουδών. Αναπόσπαστο τμήμα των επιστημονικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος «Άρτος Ζωής» αποτελεί και η Βιβλιοθήκη του, η οποία περιλαμβάνει βιβλία και περιοδικά εξειδικευμένα στις βιβλικές σπουδές.
Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης…
… γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Υπηρέτησε πολλά χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1998 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του  περιοδικού Νέα Εστία. Είναι πρόεδρος, από το 2008, του Δ.Σ. του βιβλικού Ιδρύματος «Άρτος Ζωής». Το Φεβρουάριο του 2013 ορίστηκε πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Έχει συγγράψει τα έργα: Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος ως άγγελος. Οι θεολογικές προϋποθέσεις της φτερωτής απεικόνισής του (Δόμος 1992), Ο Θεός στην Πόλη. Δοκίμια για τη θρησκεία και την πολιτική (Εστία 2002), Στη σκηνή του κόσμου. Από το Βελιγράδι στην Τεχεράνη (Εστία 2007), Χριστιανοί στον δημόσιο χώρο. Πίστη ή πολιτιστική ταυτότητα; (Εστία 2010), Ανίερη συγκυβέρνηση. Μια διάλεξη για την ελληνική κρίση (Πόλις 2011), Η αδερφή μου (Πόλις 2012), Χρυσή Αυγή και Εκκλησία (Πόλις 2013), Ποιος Θεός και ποιος άνθρωπος; Φιλοσοφικά δοκίμια (Πόλις 2013). Έχει μεταφράσει τις Τέσσερις ταλμουδικές μελέτες του Εμμανουέλ Λεβινάς (Πόλις 1995) και έχει επιμεληθεί τα έργα: Ο μυθιστοριογράφος Παπαδιαμάντης. Συναγωγή κριτικών μελετών, σε συνεργασία με τον Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλο (Εστία 2003), Πέτρος Κολακλίδης, Μελέτες, 2 τόμοι (Βικελαία Βιβλιοθήκη  2006), Ζήσιμος Λορεντζάτος, Collectanea (Δόμος 2009).
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.). Η μετάδοση είναι ανοικτή σε όλο το κοινό. https://webcast.grnet.gr/
Για περισσότερες πληροφορίες:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333, www.megaron.gr<http://www.megaron.gr/>

You may also like...