MEGARON PLUS

SKASSHS«Η ιστορία στο μυθιστόρημα: από το μνημειωμένο παρελθόν στην πολιτική πραγματικότητα του παρόντος»
Οι συγγραφείς Αλέξης Πανσέληνος, Θωμάς Σκάσσης και Έλενα Χουζούρη, τρεις από τους σημαντικότερους σύγχρονους εκπροσώπους του ιστορικού μυθιστορήματος, μιλούν για το ρόλο αυτού του ιδιαίτερα δημοφιλούς είδους της νεοελληνικής γραμματείας στην κατανόηση και την αντιμετώπιση των καυτών ζητημάτων της δικής μας εποχής
Τη συζήτηση συντονίζει ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.
Δευτέρα 28 Απριλίου 2014
Ώρα έναρξης: 19:00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Με ποιον τρόπο το ιστορικό μυθιστόρημα φέρνει την Ιστορία στην καρδιά του παρόντος; Πώς ανιχνεύουν οι συγγραφείς τη σημερινή πραγματικότητα στο ιστορικό υλικό τους και πώς η σύγχρονη κοινωνικοπολιτική παθολογία αποκτά ιστορικό νόημα; Πόσο μπορούμε να αναπαραστήσουμε όντως το πνεύμα και το κλίμα μιας εποχής και τι ακριβώς πρέπει να γίνει για να συνδεθεί αυτό το πνεύμα και αυτό το κλίμα με τα καυτά ζητήματα της δικής μας εποχής; Είναι εντέλει ο ιστορικός μυθιστοριογράφος μια άγρυπνη συνείδηση του σήμερα; Τα ουσιαστικά αυτά ζητήματα που σχετίζονται με τη φύση του ιστορικού μυθιστορήματος –αναπόσπαστου μέρους της ιστορικής εγκυκλοπαίδειας, του συνόλου δηλαδή των ιστορικών γνώσεων μιας κοινωνίας– φέρνουν στη σκηνή του Μεγάρου τρεις από τους σημαντικότερους σύγχρονους εκπροσώπους αυτού του ιδιαίτερα δημοφιλούς στις μέρες μας είδους της νεοελληνικής γραμματείας: τον Αλέξη Πανσέληνο, τον συγγραφέα της Μεγάλης πομπής που το 1986 απέσπασε Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, του μυθιστορήματος Ζαΐδα ή Η καμήλα στα χιόνια (1996)  αλλά και των Σκοτεινών επιγραφών (βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω», 2012), έργων στα οποία ο αναγνώστης καλείται να ταυτίσει τα πρόσωπα με τα ιστορικά πρότυπά τους, να τα αναγνωρίσει για να τα ανασυνθέσει τελικά στην καινούρια τους μυθιστορηματική διάσταση. Τον Θωμά Σκάσση, συγγραφέα του σύγχρονου πολιτικού μυθιστορήματος Το ρολόι της σκιάς (2004), ο οποίος σκύβει πάνω στα προβλήματα της εποχής χρησιμοποιώντας σαν όχημα την ιστορική εποχή του Διαφωτισμού και της κυοφορούμενης ελληνικής επανάστασης. Καθώς και τη συγγραφέα-δημοσιογράφο Ελενα Χουζούρη, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στην πεζογραφία το 2004 με το Σκοτεινό Βαρδάρη για να συνεχίσει με τα έργα Πατρίδα από βαμβάκι (2009) και Δύο φορές αθώα (2013), μυθιστορήματα των οποίων οι πρωταγωνιστές είναι σημαδεμένοι από τον διακαή πόνο της κακοφορμισμένης μνήμης, της ακύρωσης της ανιδιοτελούς ιδεολογίας και του ασήκωτου ψυχικού βάρους που προκαλεί η αίσθηση της εξορίας και της αβεβαιότητας για επάνοδο στη λατρεμένη, άγνωστη πατρίδα, την Ελλάδα. Στην εκδήλωση που τιτλοφορείται «Η ιστορία στο μυθιστόρημα: από το μνημειωμένο παρελθόν στην πολιτική πραγματικότητα του παρόντος» και πραγματοποιείται τη Δευτέρα 28 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, οι τρεις συγγραφείς καλούνται να συζητήσουν γύρω από ένα λογοτεχνικό είδος εξίσου σημαντικό με την ιστοριογραφία ως προς την κατασκευή της ιστορικής συνείδησης και των συλλογικών ταυτοτήτων. Κι ως εκ τούτου, να επικοινωνήσουν με το αναγνωστικό τους κοινό την κοινή ανάγκη να φωτίσουμε ζητήματα του σήμερα, να ξεπεράσουμε την αδράνεια και να παρέμβουμε στην κίνηση της Ιστορίας μέσα από τη γνώση του παρελθόντος. Τη συζήτηση συντονίζει ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κύκλου «Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους» του Megaron Plus και σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο Ο Αναγνώστης σε επιμέλεια του διευθυντή του, Γιάννη Ν. Μπασκόζου.
Στον Κύκλο «Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους» παρουσιάζονται καταξιωμένοι λογοτέχνες, εγνωσμένου κύρους και σημαντικού έργου με στόχο να δοθεί η ευκαιρία μιας ανασκόπησης του έργου τους αλλά κυρίως να διαμορφωθεί ένα πεδίο διαλόγου ανάμεσα στον συγγραφέα και τους αναγνώστες όλων των ηλικιών.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας: https://webcast.grnet.gr/

ΧΟΡΗΓΟΣ MEGARON PLUS
Οικογένεια Καίτης Κυριακοπούλου
Ο Αλέξης Πανσέληνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών και εργάστηκε ως δικηγόρος. Δημοσίευσε σχετικά αργά το πρώτο του βιβλίο, το 1982 (Ιστορίες με σκύλους, διηγήματα, Κέδρος). Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί: άλλος ένας τόμος με διηγήματα (Τέσσερις ελληνικοί φόνοι), τέσσερα μυθιστορήματα, ένας τόμος με δοκίμια και άρθρα κι ένας τόμος με προσωπικές σκέψεις σχετικά με το βιβλίο και την ανάγνωση. Έχει αρθρογραφήσει σε περιοδικά και εφημερίδες γύρω από θέματα τέχνης και πολιτικής. Το μυθιστόρημά του Η μεγάλη πομπή τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1986. Το τελευταίο μυθιστόρημά του Σκοτεινές επιγραφές τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω» 2012. Έχει μεταφράσει βιβλία από τα αγγλικά και τα γερμανικά.

Ο Θωμάς Σκάσσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στο University College του Λονδίνου. Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου επί 20 χρόνια. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης. Έχει εκδώσει διηγήματα και 3 μυθιστορήματα (Ο βαλσαμωμένος γάτος, Ελληνικό Σταυρόλεξο, Το ρολόι της σκιάς που ήταν υποψήφιο για το κρατικό βραβείο πεζογραφίας το 2000). Για τη μετάφραση του μυθιστορήματος Το Τραμ του Κλοντ Σιμόν τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης του 2004. Ο Θωμάς Σκάσσης έχει τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη Πεζογραφίας (2007). Έχει μεταφράσει έργα των Henri Troyat, Don DeLillo, Graham Swift, Martin Winckler, Jean-Marie Laclavetine, François Salvaing, Claude Simon, κ.ά.

 

Η Έλενα Χουζούρη έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές, δοκίμια και μελέτες για πρόσωπα (Η Θεσσαλονίκη του Γιώργου Ιωάννου) και θέματα της ελληνικής λογοτεχνίας, μία συγκεντρωτική έκδοση κριτικών της για έλληνες ποιητές και μία συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων της (2011). Στην πεζογραφία εμφανίστηκε το Δεκέμβριο του 2004 με το μυθιστόρημα Σκοτεινός Βαρδάρης (Κέδρος). Το φθινόπωρο του 2009 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της Πατρίδα από βαμβάκι (Κέδρος). Τελευταίο της μυθιστόρημα είναι το Δύο φορές αθώα (Κέδρος). Ως κριτικός λογοτεχνίας έχει συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά. Διετέλεσε σύμβουλος έκδοσης ξένης λογοτεχνίας στις εκδόσεις Πατάκη και ελληνικής λογοτεχνίας στις εκδόσεις Λιβάνη. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στον τομέα πολιτισμού και βιβλίου στον αθηναϊκό ημερήσιο και περιοδικό Τύπο και στο ραδιόφωνο.

You may also like...