• Χωρίς κατηγορία

Megaron Plus

Η Μικαέλ Ζαν
στο
MegaronPlus
Διάλεξη με θέμα ‘Πολυπολιτισμικότητα, πολιτισμικός διάλογος και κοινωνική αλλαγή’


MichaelleΔευτέρα 4 Νοεμβρίου, 19:00

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30                                                  

Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση
Κυβερνήτης και Διοικητής του Καναδά στην περίοδο 2005-2010, Ειδική Απεσταλμένη για την Αϊτή στην ΟΥΝΕΣΚΟ και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Οτάβα, η Μικαέλ Ζαν

 (Michaëlle Jean) έρχεται στην Αθήνα να μιλήσει για ένα από τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας: τη συνύπαρξη με τον άλλον, τον διαφορετικό, τον ξένο και τη διαδραστική σχέση του με τις κοινωνίες υποδοχής του. Την Μικαέλ Ζαν θα παρουσιάσει στο κοινό, ο καθηγητής Κώστας Κωστής που έχει αναλάβει τον συντονισμό και τη διαμόρφωση του προγράμματος του MegaronPlus, ενώ τη συζήτηση που θα ακολουθήσει, θα συντονίσει η δημοσιογράφοςκ. Αλεξία Κεφαλά.

Από το Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής,  όπου γεννήθηκε, μέχρι το αξίωμα της Κυβερνήτη και Διοικητού του Καναδά, η Μικαέλ Ζαν διένυσε μια μεγάλη διαδρομή και βίωσε την εμπειρία του μετανάστη σε μια χώρα της οποίας το εθνο-πολιτισμικό προφίλ εξελίσσεται διαρκώς σε όλο και περισσότερο πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό.

Η εκδήλωση  πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά στο πλαίσιο της επετείου των 70 χρόνων των Καναδοελληνικών σχέσεων.

Γεννημένη το 1957, η Μικαέλ Ζαν έφτασε στο Κεμπέκ του Καναδά το 1968, με τους γονείς και την αδελφή της, φυγάδες από την δικτατορία του Ντυβαλιέ και βρέθηκε σε μια χώρα που είχε ήδη πίσω της μια εμπειρία υποδοχής μεταναστών 60 ετών, η οποία είχε διαμορφώσει τη φυσιογνωμία της ενώ κάθε νέο κύμα μεταναστών αθροιζόταν στην εθνολογική και πολιτισμική σύνθεσή της.

Η Μικαέλ Ζαν απόλαυσε τα προνόμια που της πρόσφερε η καναδική κοινωνία και ταυτόχρονα αφιέρωσε όλες τις δυνάμεις της για να βελτιώσει τη θέση και τις προοπτικές  όσων έφταναν στον Καναδά σε αναζήτηση ασφάλειας και καλύτερης ζωής. Μετά από πολλά πτυχία στην Ιταλική και Ισπανική γλώσσα και λογοτεχνία και στη Συγκριτική Λογοτεχνία, η Μικαέλ Ζαν έγινε δημοσιογράφος, σκηνοθέτης ταινιών, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών, δούλεψε για τις γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας, άνοιξε το δρόμο για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο καταφυγίων για γυναίκες και παιδιά σε όλο τον Καναδά, εντάχθηκε στο Συμβούλιο Πολιτισμικών Κοινοτήτων του Κεμπέκ, εργάστηκε για τον  οργανισμό Εργασία και Μετανάστευση στον Καναδά και άρχισε να γράφει για τις εμπειρίες των μεταναστριών.

Παντρεύτηκε τον γεννημένο στη Γαλλία, Καναδό σκηνοθέτη, Ζαν-Ντανιέλ Λαφόν

 (JeanDaniel Lafond), υιοθέτησαν  την Μαρί-Εντέν, ορφανή από την Αϊτή και έκαναν αρκετές ταινίες μαζί, ανάμεσά τους το βραβευμένο, « Η Αϊτή σε όλα μας τα όνειρα».

Το 2005 η μετανάστρια από την Αϊτή, έγινε η 27η Κυβερνήτης του Καναδά, η πρώτη στην ιστορία της χώρας με καταγωγή από την Καραϊβική, έσπασε την παράδοση των κυβερνητών που έπρεπε να έχουν γεννηθεί στον Καναδά, ήταν επίσης η πρώτη κυβερνήτης που δεν είχε στρατιωτική ή πολιτική προέλευση και η πρώτη που είχε κάνει διαφυλετικό γάμο. Έδωσε στο συνταγματικό αξίωμά της καινούργιες ποιότητες, υιοθέτησε τη «διπλωματία της προσέγγισης» και τη «διπλωματία ανθρώπινης κλίμακας».

Όταν τελείωσε η θητεία της στη θέση του Κυβερνήτη, η Μικαέλ Ζαν διορίστηκε Ειδική Απεσταλμένη της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Αϊτή και παράλληλα, μαζί με τον σύζυγό της, τον φιλόσοφο, δοκιμιογράφο και σκηνοθέτη Ζαν-Ντανιέλ  Λαφόν, δημιούργησαν το Ίδρυμα Μικαέλ Ζαν, με αποστολή την προώθηση της εκπαίδευσης και της δημιουργικότητας των νέων στις αγροτικές, βόρειες ή φτωχές κοινότητες του Καναδά. Είναι επίσης Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Οτάβα, που είναι το μόνο ‘δίγλωσσο’ Πανεπιστήμιο, αφού η διδασκαλία όλων των μαθημάτων, γίνεται σε δύο γλώσσες(αγγλικά και γαλλικά) http://www.uottawa.ca/

Η Μικαέλ Ζαν είναι ο άνθρωπος που μπορεί να μιλήσει έγκυρα και πειστικά για τον διαπολιτισμικό διάλογο και τη σημασία του για την κατανόηση της ποικιλομορφίας, αλλά και της σύνθετης φύσης της συνύπαρξης, για τον εμπλουτισμό της εμπειρίας από την συνάντηση διαφορετικών πολιτισμών, αλλά και τη συμβολή των μεταναστών στην ανάπτυξη του Καναδά, να ανατρέψει τα στερεότυπα και να προτείνει πολιτικές που αμβλύνουν το σοκ της συνάντησης διαφορετικών ανθρώπων σε μια κοινωνία.

Στην Αθήνα πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη τον Οκτώβριο του 2009, όταν παρέστη στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ του 2010.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας https://webcast.grnet.gr/

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333

και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

Τομέας Τύπου

Ράνια Βουγιουκαλάκη, 2107282717,

rvou@megaron.gr

Πληροφορίες για το δελτίο τύπου αυτό:

Αντώνης Στεφάνου, 2107282725

aste@megaron.gr

You may also like...