Διάλεξη Νίκου Κτενά
Ο πολυβραβευμένος Έλληνας αρχιτέκτονας
– μέλος της διεθνούς κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού GREAT2013 –
μιλά στο κοινό του Megaron Plus για το έργο του
Δευτέρα 20 Μαΐου, ώρα έναρξης: 19.00Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30
Γαλουχημένος με την «τοπογραφική» διδασκαλία του διάσημου αρχιτέκτονα Λουίτζι Σνότζι, ο Νίκος Κτενάς έχει χαρακτηριστεί από κείνον ως μια «υπόσχεση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής». Μιας αρχιτεκτονικής βαθιά συνδεδεμένης με το έργο του Λε Κορμπιζιέ και τους αρχιτέκτονες του Tιτσίνο, δίπλα στους οποίους μαθήτευσε. Μιας σύνθετης γεωμετρίας που διέπεται από αρμονικές χαράξεις και χρυσές τομές, επιδιώκοντας να ορίσει το κενό και το πλήρες στους ουσιαστικούς και απέριττους όγκους που προτείνει: «κτίρια-πρίσματα» από γυμνό σκυρόδεμα, ενίοτε συνδυασμένο με μέταλλο και ξύλο, που αξιοποιούν στο έπακρο τις αντιθέσεις του «κρύου» (μετάλλου) και του «ζεστού» (ξύλου) για να δημιουργήσουν έναν διάλογο μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού, εξωτερικού και εσωτερικού, άχρωμου και χρωματιστού, ανόργανου και οργανικού, πόλης και οικογένειας.
Ο διεθνώς καταξιωμένος αρχιτέκτονας μιλά στο κοινό του Megaron Plus για την αρχιτεκτονική του πορεία, τη Δευτέρα 20 Μαΐου, ημέρα των εγκαινίων της πολυαναμενόμενης Εκθεσης «GREAT 2013-Greek Architectural Talent– Τα Πρώτα τους Κτίρια», στις 7 το απόγευμα. Ολοκληρώνοντας τον κύκλο διαλέξεων των αρχιτεκτόνων που κλήθηκαν να αναδείξουν τις καλύτερες διπλωματικές και μεταπτυχιακές εργασίες από ελληνικές σχολές αρχιτεκτονικής και Ελλήνων φοιτητών από Πανεπιστήμια του εξωτερικού (προηγήθηκαν εκείνες του Πορτογάλου Μανουέλ Αϊρες Ματέους και του Ισπανού Χοσέ Σέλγας στα τέλη Μαρτίου), ο Νίκος Κτενάς, η ελληνική «ματιά» του διαγωνισμού, θα αναφερθεί στην αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός θεσμού όπως το GREAT που στοχεύει στην ανάδειξη του νέου ελληνικού αρχιτεκτονικού δυναμικού και στην ενίσχυση της απήχησής του διεθνώς, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.
Θα μιλήσει «ως διδάσκων αλλά και διδασκόμενος» – όπως ο ίδιος έχει πει για την συμβολή που έχει στη δουλειά του η ευκαιρία να διδάσκει στην Accademia di Architettura στο Mendisio της Ελβετίας – για τις αξίες της αρχιτεκτονικής του θεώρησης (απλότητα, έμφαση στη λεπτομέρεια, λιτότητα των υλικών, καθαρότητα των όγκων και της άρθρωσής τους, διαύγεια της εσωτερικής διάρθρωσης των χώρων). Για ένα έργο που στο σύνολό του χαρακτηρίζεται από τη χρήση πρωτογενών στοιχείων μέσα από τα οποία εκφράζει και αναπαράγει θεμελιώδεις αρχές μιας κλασικής αρχιτεκτονικής με αναφορές σε διεθνή πρότυπα. Σύμφωνης με τη δωρική μας καταγωγή, το τοπίο (από το οποίο προκύπτει και με το οποίο παραμένει πάντα δεμένο) και τις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου.
Το GREAT – Greek Architectural Talent είναι μια συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της ΑΓΕΤ Ηρακλής, μέλος του Ομίλου Lafarge, για την ανάδειξη και προβολή της ελληνικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Με την πρωτοβουλία αυτή, εκτείνεται περαιτέρω ο διάλογος που έχουν αναπτύξει οι δύο οργανισμοί με την αρχιτεκτονική κοινότητα, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus και ο Όμιλος Lafarge με τη συνεργασία για την αναζήτηση λύσεων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κατασκευαστικές προκλήσεις και υπηρετούν το αρχιτεκτονικό όραμα. Το GREAT εστιάζει στο ελληνικό αρχιτεκτονικό ταλέντο και την καινοτομία που πηγάζει από αυτό και επιχειρεί να ενισχύσει την απήχησή του στο διεθνές αρχιτεκτονικό στερέωμα.
Ο Νίκος Κτενάς γεννήθηκε το 1960 στον Πειραιά. Από το 1978 έως 1983, μετά από σπουδές Μαθηματικών, Φυσικής, Μουσικής Θεωρίας και εισαγωγικών μαθημάτων στην Αρχιτεκτονική σε διάφορες σχολές στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των οποίων τα Columbia University, Syracuse University και The Cooper Union, αποκτά το πτυχίο του στην Αρχιτεκτονική από το Cornell University, Ithaca, New York.
Από το 1984 έως το 1992 διδάσκει στο EPFL_École Polytechnique Fédérale de Lausanne στην Ελβετία στην έδρα του Luigi Snozzi. Ανοίγει το αρχιτεκτονικό του γραφείο στο Lugano το 1987 και στην Αθήνα το 1993. Από το 1992 έως σήμερα έχει προσκληθεί σε διάφορες ελληνικές και ευρωπαϊκές σχολές αρχιτεκτονικής. Από το 2005 είναι επισκέπτης καθηγητής Αρχιτεκτονικής στην Accademia di Architettura στην πόλη Mendrisio της Ελβετίας και από το 2009 στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο.
Έχει διευθύνει διάφορα εργαστήρια αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη όπως τα «Lid’A2»_Università degli Studi Mediterranea, Reggio Calabria, Πολυτεχνείο Κρήτης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, «SE de Projet intensif ENSA-V»_École Nationale Supérieure d’architecture de Versailles, «SIA»_DA / Universidade Autónoma de Lisboa, κ.ά.
Έχει δώσει διαλέξεις σε διάφορες ευρωπαϊκές σχολές και πόλεις. Είναι δημιουργός περισσότερων από 80 έργα και το έργο του έχει εκτεθεί στο ‘ΝΑΙ’ (Netherlands Institute of Architecture του Ρότερνταμ), στο «Archivio Cesare Cattaneo» στο Κόμο, στην «Pavillon de l’Arsenal» του Παρισιού, ενώ έχει προσκληθεί στην «7η Biennale Αρχιτεκτονικής» στη Βενετία. Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με τελευταία την «Ειδική Διάκριση» για τρία υλοποιημένα έργα του από το EIA-Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής στον ανά τετραετία θεσμό «Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2008».Το 2006, η επιθεώρηση Αρχιτεκτονικά Θέματα αφιέρωσε το τεύχος 37/2006 στην μονογραφία του και το ίδιο έτος εκδόθηκε το βιβλίο «Semplice e Complesso», μια θεωρητική συζήτηση γύρω από την αρχιτεκτονική σκέψη και τις διδακτικές αρχές του Νίκου Κτενά (στα ιταλικά από την ομάδα XM+ – iiriti Editore).
Τομέας Τύπου
Ράνια Βουγιουκαλάκη, 210 7282 717,
rvou@megaron.gr
Πληροφορίες για το δελτίο Τύπου αυτό:
Αντώνης Στεφάνου 210 7282 725,
aste@megaron.gr
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr