Megaron Plus

Knoepfler_Denis4-mΔιάλεξη του Denis Knoepfler
‘Αθήνα και Ρώμη
λίγο πριν από την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους’

Σε συνεργασία με το Collège de France,
τη Γαλλική Πρεσβεία Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Δευτέρα 13 Μαΐου 2013
Ώρα έναρξης: 19.00

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30
Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

H συνεργασία του Megaron Plus με το Collège de France συνεχίζεται με τη συμμετοχή στο φετινό κύκλο διαλέξεων ενός ακόμη διαπρεπούς μέλους της γαλλικής και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, του Denis Knoepfler [Ντενί Κνεπφλέρ], κατόχου της Έδρας Επιγραφικής και Ιστορίας των Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων στο Collège de France. Ο Ελβετός ιστορικός, αρχαιολόγος και επιγραφολόγος, στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 13 Μαΐου (ώρα: 19.00) στο Μέγαρο Μουσικής, θα εστιάσει το ενδιαφέρον του σε δύο εμβληματικές πόλεις της αρχαιότητας και στις πρώτες σχέσεις τους υπό το φως των τελευταίων ερευνών στην ιστορία του ελληνιστικού κόσμου. Η διάλεξή του φέρει τον τίτλο «Αθήνα και Ρώμη, λίγο πριν από την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους» και θα γίνει στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Τη διάλεξη του διακεκριμένου πανεπιστημιακού διδασκάλου και μελετητή Ντενί Κνεπφλέρ που πραγματοποιείται χάρις στη συνεργασία του Megaron Plus με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, θα προλογίσει ο καθηγητής κ. Αθανάσιος Ριζάκης, Διευθυντής Ερευνών του Προγράμματος Νοτίου Ελλάδος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Ο κ. Ριζάκης μελέτησε Ελληνική και Ρωμαϊκή Ιστορία, καθώς και Επιγραφική και Νομισματική στην Ελλάδα και τη Γαλλία, έχει στο βιογραφικό του πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων, πλούσιο συγγραφικό και διδακτικό έργο στη Γηραιά και Νέα Ήπειρο και έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία στην Ελλάδα και την Γαλλία (χάλκινο μετάλλιο Ακαδημίας Αθηνών και έπαθλο Desrousseaux αντίστοιχα).

Το Collège de France [Κολέγιο της Γαλλίας] είναι Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης του γαλλικού κράτους χωρίς αντίστοιχό του στον κόσμο. Στην υπηρεσία της έρευνας και της διδασκαλίας από την ίδρυσή του (1530 επί βασιλείας Φραγκίσκου Α΄) μέχρι σήμερα, ο αξιόλογος αυτός θεσμός συγκεντρώνει μια ομάδα επιλεγμένων καθηγητών –Γάλλων και αλλοδαπών–, οι οποίοι έχουν αναδειχθεί μέσα από τη σπουδαιότητα και την πρωτοτυπία των ερευνών τους σε ένα ευρύ φάσμα επιστημών: στα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Χημεία, τη Βιολογία, την Ιατρική, τη Φιλοσοφία, τη Φιλολογία, την Ιστορία, την Αρχαιολογία, τη Γλωσσολογία και τις Κοινωνικές Επιστήμες και την Οικονομία. Το Collège de France, κόσμημα της επιστημονικής έρευνας και της γαλλικής σκέψης, τα επιτεύγματα των οποίων διαδίδει διεθνώς, συμβάλλει στο διάλογο για την αντιμετώπιση μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων.

Επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Νεσατέλ (Ελβετία) και κάτοχος της Έδρας Επιγραφικής και Ιστορίας των Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων στο Collège de France, o Ντενί Κνεπφλέρ θεωρείται παγκοσμίως ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους ειδικούς της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού, κυρίως της ελληνιστικής περιόδου. Οι σπουδαιότερες εργασίες και έρευνές του πραγματοποιήθηκαν στη Στερεά Ελλάδα, κυρίως στην Εύβοια και τη Βοιωτία, κατά ένα μεγάλο μέρος υπό την αιγίδα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών και της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής.

O Ντενί Κνεπφλέρ σπούδασε στην Ελβετία και τη Γαλλία και ολοκλήρωσε δύο διδακτορικές διατριβές (1970 & 1984) στο περίφημο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Υπήρξε επίσης υπότροφος του γερμανικού ιδρύματος Humboldt. Κατέχει σημαντικές θέσεις σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς διεθνούς κύρους. Είναι, μεταξύ άλλων, μέλος της Γαλλικής και Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα και ιδρυτικό μέλος της τελευταίας, καθώς και επίτιμος εταίρος της Ελληνικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών. Επιπλέον, είναι μέλος της Ελβετικής Ακαδημίας Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών καθώς και της Βρετανικής Ακαδημίας. Έχει διδάξει στη Σχολή Ιστορικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πρίνστον (Η.Π.Α.) και στα Πανεπιστήμια του Νεσατέλ, της Γενεύης και της Βασιλείας (Ελβετία). Έχει ακόμη διατελέσει Πρόεδρος σε διεθνείς επιτροπές και ενώσεις σχετικές με τη μελέτη της Αρχαιότητας, την επιγραφολογία και τη νομισματική. Η βιβλιογραφία του περιλαμβάνει (1967-2013) περί τις 200 δημοσιεύσεις, μονογραφίες, εκδόσεις και συνεργασίες με έγκριτα έντυπα. Το 2008, του απενεμήθη για το επιστημονικό του έργο το βραβείο του Ινστιτούτου του Νεσατέλ (Ελβετία).

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ :www.megaron.gr

Τομέας Τύπου
Ράνια Βουγιουκαλάκη, 210 7282717,
rvou@megaron.gr
Πληροφορίες για το δελτίο τύπου αυτό:
Γεωργίου Σμέρου, 210 7282738 smerou@megaron

You may also like...