Megarom Plus

chartier - mRoger Chartier

Mια διάλεξη για το ζωντανό παρελθόν,
την Ιστορία, τη λογοτεχνία και τη μνήμη

Σε συνεργασία με το Collège de France,
τη Γαλλική Πρεσβεία Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Τρίτη 28 Μαΐου
Ώρα έναρξης: 19.00

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30

Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

Ο φετινός κύκλος των διαλέξεων διακεκριμένων εκπροσώπων του Collège de France στο Μέγαρο ολοκληρώνεται την Τρίτη 28 Μαΐου (ώρα: 19.00) με τη διάλεξη του Roger Chartier [Ροζέ Σαρτιέ]. Ο Γάλλος ιστορικός και πανεπιστημιακός δάσκαλος, ο οποίος κατέχει την έδρα «Γραπτά και Πολιτισμοί στη νεότερη Ευρώπη» στο Collège de France και είναι Διευθυντής Σπουδών στη Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες του Παρισιού (EHESS), θα μιλήσει με θέμα: «Το ζωντανό παρελθόν, ιστορία, λογοτεχνία και μνήμη: πώς να ακούμε τους νεκρούς με τα μάτια». Τη διάλεξη του κ. Chartier θα προλογίσει ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αντώνης Λιάκος.

Το Collège de France [Κολέγιο της Γαλλίας] αποτελεί έναν μοναδικό θεσμό χωρίς αντίστοιχό του σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα δημόσιο εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα στο Παρίσι που ιδρύθηκε το 1530 από τον Φραγκίσκο τον Α΄ ως  Collège Royal [Βασιλικό Κολέγιο], κατόπιν εισήγησης του αρχιβιβλιοθηκαρίου Γκιγιώμ Μπουντέ, με σκοπό τη διδασκαλία μαθημάτων που δεν ήταν τότε αποδεκτά από το Πανεπιστήμιο. Στην υπηρεσία της έρευνας και της διδασκαλίας, αυτό το σημαντικό Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης συγκεντρώνει επιλεγμένους καθηγητές μέσα από ένα ευρύ φάσμα επιστημών, με κριτήριο τη σπουδαιότητα και την πρωτοτυπία του έργου τους. Περιλαμβάνει 52 έδρες, με τις οποίες συνδέονται ερευνητικά εργαστήρια. Το Collège de France, κόσμημα της επιστημονικής έρευνας και της γαλλικής σκέψης, τα επιτεύγματα των οποίων διαδίδει διεθνώς, συμβάλλει στο διάλογο για την αντιμετώπιση μεγάλων παγκοσμίων προκλήσεων.

Ο Roger Chartier, το έργο του οποίου συνδέεται με τη Σχολή των «Αnnales» που ίδρυσαν οι επιφανείς ιστοριογράφοι του 19ου αιώνα Φεμπβρ και Μπλοχ, έχει εστιάσει το ερευνητικό του ενδιαφέρον στην ιστορία του βιβλίου, της έκδοσης και της ανάγνωσης. Γεννημένος στη Λυών το 1945, ο Γάλλος διαπρεπής ιστορικός σπούδασε στη Σορβόννη και εργάστηκε ακολούθως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το 1970, διετέλεσε βοηθός καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Paris I και αργότερα στη Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες του Παρισιού (ΕHESS), όπου στη συνέχεια κατείχε η θέση του Διευθυντή Σπουδών (1984-2006). Διορίστηκε καθηγητής στο Collège de France το 2007.

Έχει εργαστεί ως προσκεκλημένος καθηγητής στα Πανεπιστήμια Κορνέλ, Πρίνστον, Μόντρεαλ, Γέιλ, Μπέρκλεϊ, Τζον Χόπκινς, Πενσυλβάνιας, Σικάγου και Μπουένος Άιρες, ενώ του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του επιτίμου διδάκτορος από τα Πανεπιστήμια της Μαδρίτης (Carlos III) και του Μπουένος Άιρες. Ο Roger Chartier έχει συνεργαστεί επίσης με εγνωσμένου κύρους ερευνητικούς φορείς της Γαλλίας και των Η.Π.Α. (Γαλλικό Ινστιτούτο Επιστημών, Κέντρο Αναγεννησιακών Σπουδών της Βιβλιοθήκης Newberry του Σικάγο, Ινστιτούτο Folger της Ουάσινγκτον, κ.ά.). Είναι ακόμη μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης της Γαλλίας και σύμβουλος επιστημονικής έρευνας στο γαλλικό Υπουργείο Ανωτάτης Εκπαίδευσης και Έρευνας. Έχει τιμηθεί από το γαλλικό κράτος με τον τίτλο και το παράσημο του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής, καθώς και με το βραβείο Gobert της Γαλλικής Ακαδημίας.

Στο ευρύτερο γαλλικό κοινό είναι γνωστός ως συμπαραγωγός της εκπομπής «Οι Δευτέρες της Ιστορίας» του δημόσιου ραδιοφωνικού σταθμού France Culture, με προσκεκλημένους συγγραφείς βιβλίων σχετικά τη Νεότερη Ιστορία (15ος-18ος αι.). Ως βιβλιοκριτικός έχει συνεργαστεί με γαλλόφωνα, αγγλόφωνα και ισπανόφωνα έντυπα. Το συγγραφικό του έργο είναι πλούσιο. Βιβλία του έχουν κυκλοφορήσει από γνωστούς γαλλικούς και ξένους εκδοτικούς οίκους σε διάφορες γλώσσες και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτες επιστημονικές επιθεωρήσεις και περιοδικά. Το τελευταίο του βιβλίο στα γαλλικά κυκλοφόρησε το 2011 και τιτλοφορείται: «Cardenio, μεταξύ Θερβάντες και Σαίξπηρ: η ιστορία ενός χαμένου έργου». Στη χώρα μας έχουν εκδοθεί, μεταφρασμένα στα ελληνικά, το συλλογικό έργο «Η ιστορία της ανάγνωσης στον δυτικό κόσμο» και η συλλογή άρθρων «Διανοητική Ιστορία: όψεις μιας σύγχρονης συζήτησης», όπου εξετάζονται, υπό πλουραλιστικό πνεύμα, οι σημαντικότερες νέες μεθοδολογικές κατευθύνσεις του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου.

Η διάλεξη θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω Διαδικτύου για τα μέλη της Ερευνητικής και Ακαδημαϊκής Κοινότητας, και ειδικότερα των φορέων που μετέχουν στην Ομοσπονδία του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.). http://diavlos.grnet.gr

Τομέας Τύπου
Ράνια Βουγιουκαλάκη, 210 7282 717,
rvou@megaron.gr

Πληροφορίες για το δελτίο Τύπου αυτό:
Αντώνης Στεφάνου 210 7282 725,
aste@megaron.gr

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του Μ.Μ.Α.: www.megaron.gr

You may also like...