Mια γέφυρα μουσικής επάνω από τη Συγγρού

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmΜΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ  ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΓΡΟΥ — Πρώτη συναυλία: 24 Φεβρουαρίου 2016 | ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ | 20:30 Δύο γείτονες, η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάζονται σε έναν κύκλο συναυλιών σύγχρονης μουσικής παρουσιάζοντας τον ήχο του σήμερα. Για πρώτη φορά, τα δύο γειτονικά ιδρύματα μηδενίζουν τη μεταξύ τους απόσταση και μοιράζονται το κοινό ενδιαφέρον τους για τον πολιτισμό, με επίκεντρο τη σύγχρονη μουσική. Καρπός της συνεργασίας τους είναι τέσσερις συναυλίες ανερχόμενων –ως επί το πλείστον– μουσικών που έχουν επιλεγεί από τη Στέγη (24 Φεβρουαρίου, 16 Μαρτίου, 19 Απριλίου και 24 Μαΐου 2016). Ποια είναι η ταυτότητα της σύγχρονης μουσικής; Μας αφορά; Πώς μπορούμε να την ανακαλύψουμε; Οι απαντήσεις σάς περιμένουν στην αίθουσα τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου. Την οργάνωση και προώθηση των συναυλιών έχουν αναλάβει φοιτήτριες και φοιτητές της κατεύθυνσης «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με τους μουσικούς και, με το πάθος για τη μουσική να ενώνει τις δυνάμεις τους, προσπαθούν να βρουν τους βέλτιστους τρόπους για να μεταδώσουν το όραμα των καλλιτεχνών σε ένα ευρύτερο κοινό νέων, και όχι μόνο, ανθρώπων. H Στέγη συμβουλεύει και υποστηρίζει το έργο των ομάδων, με την τεχνογνωσία και το δίκτυο επικοινωνίας της, ενώ το εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα και των δύο ιδρυμάτων.

Ο τρομακτικός καταιγισμός εικόνων που δέχεται ο σύγχρονος άνθρωπος τον εμποδίζει να συγκεντρωθεί και να απολαύσει τον ήχο και τη μουσική. Σε αυτές τις συναυλίες, εμβληματικά έργα του 20ού και του 21ου αιώνα μας προτρέπουν να ανακαλύψουμε εκ νέου τη μαγεία της μουσικής. Αρκετά από τα έργα του κύκλου παίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή γράφτηκαν ειδικά για την περίσταση.

Στις συναυλίες θα παρουσιαστούν μουσικές συνθέσεις των: Michael Amann, George Crumb, Mario Davidovsky, Morton Feldman, Henrik Hellstenius, Rudolf Jungwirth, Karlheinz Stockhausen, Jacob ter Veldhuis, Claude Vivier, Γιώργου Απέργη, Νίκου Ιωακείμ, Γιάννη Ιωαννίδη, Ορέστη Καραμανλή, Ευαγγελίας Κίκου, Παναγιώτη Κόκορα, Δημήτρη Μαρωνίδη, Δημήτρη Οικονόμου, Μιχάλη Παρασκάκη και Χρήστου Σαμαρά.

Αναλυτικά για την 1η συναυλία (Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016)
Τι μουσική θα έπαιζε ο Σίσυφος; Τι σχέση έχει η Εύα με το φεγγάρι; Μπορούμε να ακούσουμε το σύμπαν; Πώς μπορεί η μουσική να επηρεάσει την αντίληψή μας για το χρόνο;
Τέτοιου είδους ερωτήματα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον όσων παρευρεθούν στην πρώτη από τις τέσσερις συναυλίες. Η φύση, ο άνθρωπος, ο χρόνος και το σύμπαν αποτελούν βασικά θέματα αυτής της συναυλίας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα μερικών εκ των σπουδαιότερων συνθετών του 20ού αιώνα, όπως είναι ο George Crumb, ο Karlheinz Stockhausen (πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα του SUSANIs ECHO για άλτο φλάουτο), αλλά και πολύ νέων, όπως του Δημήτρη Οικονόμου. Οι ερμηνευτές της πρώτης συναυλίας, η φλαουτίστα Ρία Γεωργιάδου και ο Δανός πιανίστας Sven Birch, μας καλούν να ανακαλύψουμε μαζί τις απαντήσεις που έδωσαν οι συνθέτες του προγράμματος στις παραπάνω έννοιες.
Βασικό κλειδί σε αυτή τη συναυλία αποτελεί το γεγονός ότι οι δύο ερμηνευτές έχουν μελετήσει όλα τα παρουσιαζόμενα έργα σε στενή συνεργασία με τους δημιουργούς τους. Τα δε έργα των Michael Amann, Rudolf Jungwirth και Δημήτρη Οικονόμου έχουν γραφτεί ειδικά γι’ αυτούς. Μερικοί από τους συνθέτες της συναυλίας, παρά τη διαφορά γενεών που τους χωρίζει, συνδέονται με σχέσεις μαθητείας κοντά στους ίδιους καθηγητές: τον Χρήστο Σαμαρά (Θεσσαλονίκη) και τον Erich Urbanner (Βιέννη).
Το πρόγραμμα αποτελεί σπουδή πάνω στον ήχο του φλάουτου και του άλτο φλάουτου. Οι διάφορες διευρυμένες τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα όργανα, όπως επίσης και στο πιάνο, απαιτούν από τους ερμηνευτές μια προσέγγιση που υπερβαίνει τις συνήθειές τους.
Συντονισμός/Επιμέλεια: Λορέντα Ράμου
Υπεύθυνοι καθηγητές: Ανδρομάχη Γκαζή, Σταύρος Καπερώνης
Πρόγραμμα συναυλιών

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου

Έργα των: Karleinz Stockhausen, George Crumb, Χρήστου Σαμαρά,
Ευαγγελίας Κίκου, Michael Amann, Δημήτρη Οικονόμου, Rudolph Jungwirth

Ερμηνευτές
Ρία Γεωργιάδου: φλάουτο
Sven Birch: πιάνο
Τετάρτη 16 Μαρτίου

Έργα των: Παναγιώτη Κόκορα, Mario Davidovsky, Jacob ter Veldhuis, Δημήτρη Μαρωνίδη, Henrik Hellstenius

Ερμηνευτές
Παναγιώτης Ανδρέογλου: ακορντεόν
Gundega Šmite: πιάνο
Δημήτρης Μαρωνίδης: ηλεκτρονικά
Τρίτη 19 Απριλίου

Έργο του: Ορέστη Καραμανλή

Ερμηνευτές
Σοφία Λαμπροπούλου: κανονάκι
Χάρης Λαμπράκης: νέυ
Ορέστης Καραμανλής: ηλεκτρονικά
Tρίτη 24 Μαΐου

Έργα των: Γιάννη Ιωαννίδη, Γιώργου Απέργη, Claude Vivier, Morton Feldman, Νίκου Ιωακείμ, Μιχάλη Παρασκάκη

Ερμηνευτές
Κατερίνα Κωνσταντούρου: πιάνο

Όλες οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου (κεντρική είσοδος από τη Συγγρού) στις 20:30.

Πληροφορίες
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Αίθουσα Τελετών
Συγγρού 136
Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 900 5 800
24 Φεβρουαρίου 2016 | 20:30

Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας μία ώρα πριν από κάθε συναυλία και παραλαβή των δελτίων από την είσοδο της αίθουσας τελετών του Πανεπιστημίου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Γραμμή εισιτηρίων
Τ.: 210 900 5 800
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00

Γραμμή Φίλων της Στέγης
Τ.: 213 017 8200
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-20:00

Οι Φίλοι της Στέγης πραγματοποιούν τις αγορές των εισιτηρίων τους μέσα από το ηλεκτρονικό προφίλ τους, κάνοντας login με τον προσωπικό τους κωδικό χρήστη και το password τους, για να ξεκλειδώσουν τις εκπτώσεις και τις προπωλήσεις τους.

Με την υποστήριξη:

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ
Συγγρού 107
Ωράριο λειτουργίας: ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00
Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες Visa, MasterCard & Diners.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ
• ΓΕΡΜΑΝΟΣ & COSMOTE σε όλο το δίκτυο καταστημάτων
• IANOS στο κατάστημα οδού Σταδίου
• ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ στα καταστήματα Πανεπιστημίου, Mall Μαρούσι, Κηφισιά, McArthurGlen
http://www.sgt.gr/gre/SPG1456/

You may also like...