Mε το μουσικό σχήμα «εραν» ζωντανεύει ξανά το πολύκεντρο νεολαίας του δήμου Ηρακλείου

rmTo Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου μετά από την ανακαίνιση του από την Δ.Ε.Π.Τ.Α.Η. και τους εθελοντές του Δήμου ξεκινάει τη νέα λειτουργία του με ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα.Ήπιες μουσικές βραδιές, Λογοτεχνικά και Θεατρικά αναλόγια, Ποιητικές βραδιές, Παρουσιάσεις, Προβολές, Ομιλίες και Παιδικά δρώμενα κάθε Κυριακή πρωί προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα.Η έναρξη των φετινών εκδηλώσεων θα γίνει την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 20:00 με την Μουσική Βραδιά από το σχήμα «ΕΡΑΝ» σε ένα πρόγραμμα με έντεχνα παραδοσιακά τραγούδια (Ελεύθερη είσοδος)
Λίγα λόγια για το μουσικό σχήμα «ΕΡΑΝ»
Το μουσικό σχήμα «εράν» είναι ένα νέο μουσικό σχήμα παραδοσιακής μουσικής που έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση το 2013 και αποτελείται από τον Νεκτάριο Παχιαδάκη (λύρες , τραγούδι), τον Αντώνη Μανουσάκη (λαούτο, μπουλγαρί, θιαμπόλι, τραγούδι) και την Κυβέλη Σεργίου (τραγούδι, κρουστά) . Η ονομασία του σχήματος είναι το αρχαιοελληνικό απαρέμφατο εράν του ρήματος εράω-ερώ που σημαίνει να ερωτεύεσαι, να αγαπάς με πάθος . Τη διάλεξαν γιατί αυτή η δυνατή αγάπη είναι που ομορφαίνει τη ζωή και γίνεται κινητήριος δύναμη δημιουργικότητας και πολιτισμού .Αυτή η αγάπη προς το μαγικό χώρο της μουσικής και της παράδοσης του τόπου μας τους έσπρωξε να δημιουργήσουν αυτό το μουσικό σχήμα και να αφιερωθούν σ’ αυτό .Θα τους ακούσετε να τραγουδούν παλιά κρητικά, νησιώτικα και μικρασιάτικα τραγούδια που μιλούν για τα βουνά, τη θάλασσα, την ομορφιά, το θάνατο, το μεγαλείο της ψυχής και κυρίως όπως προδίδει και το όνομά τους για τον έρωτα και την αγάπη . Ο ήχος τους απλός, παλιός και σύγχρονος μαζί, δίνει νέα πνοή σε ακούσματα άλλων εποχών. Τραγουδούν επίσης δικές τους συνθέσεις με έντονο το παραδοσιακό αλλά και το προσωπικό ύφος και χρώμα που τους χαρακτηρίζει και ξεχωρίζει σε όλα τα τραγούδια .Επιδεικνύει μεγάλη επιμονή στην προσπάθεια να προσεγγίσει την απλότητα και την εκφραστικότητα της παραδοσιακής μουσικής όπως την γνώριζαν και την απέδιδαν οι προηγούμενες γενιές. Βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση ξεχασμένων θησαυρών για να θυμίσει στους παλαιότερους και να συστήσει , με φρεσκάδα και ενθουσιασμό στους νεότερους.
Από το 2013 ως σήμερα το μουσικό σχήμα εράν έχει πραγματοποιήσει αρκετές συναυλίες και έχει πάρει μέρος σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ εντός και εκτός Κρήτης. Τον Απρίλιο του 2015 κυκλοφορήσει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Ονείρου ζωγραφιά» σε συνεργασία με τις μουσικές εκδόσεις «Σείστρον».
Το cd ‘’Ονείρου Ζωγραφιά’’ αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος της από παραδοσιακά τραγούδια , ενώ μας παρουσιάζουν και δικές τους συνθέσεις , γεμάτες δροσιά , ευαισθησία και ερωτισμό αλλά και πολλά παραδοσιακά στοιχεία. Κάποια αγαπημένα παλιά τραγούδια μας τα παρουσιάζουν με νέους δικούς τους στίχους δίνοντας τους μια άλλη διάσταση, σε αρμονία πάντα με τις παραδοσιακές μελωδίες. Με ύφος βαθειά ερωτικό , δυναμικό , παιχνιδιάρικο και άλλοτε παραπονεμένο , είναι ένα cd που εκπλήσσει ευχάριστα και κατακτά τους ακροατές του.
Στο cd ‘’Ονείρου Ζωγραφιά’’ πήραν μέρος οι μουσικοί: Μηνάς Παιγνιωτάκης, Γιώργος Χαλκιαδάκης, Μαρία Αλεξάκη, Μανώλης Τζανάκης.
Γιάννης Ξυλούρης (Ψαρογιάννης): ‘Όταν πρωτοάκουσα τα τραγούδια αυτού του cd, λίγο πριν κυκλοφορήσει, ενθουσιάστηκα γιατί έχει τη δροσιά του καινούριου αλλά και τη γλύκα του παλιού παραδοσιακού ήχου μαζί. Πιστεύω ότι το μουσικό σχήμα Εράν αποτελείται από πολύ αξιόλογους και ταλαντούχους μουσικούς που έχουν πολλά να προσφέρουν στη μουσική του τόπου μας.

You may also like...