Mάιος στο Βασιλικό Θέατρο με την Κ.Ο.Θ

Μάιος στο Βασιλικό με την Κ.Ο.Θ.
‘Μία ελεγεία, επτά παραλλαγές για τσέλο και ένας τιτάνας’
Η σειρά συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο Βασιλικό Θέατρο, που πραγματοποιούνται με τη συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος συνεχίζονται με μία ενδιαφέρουσα συναυλία που περιλαμβάνει τρία βαθιά συναισθηματικά έργα και υπό τη μουσική διεύθυνση του κορυφαίου Ισραηλινού μαέστρου Yoav Talmi.
Το πρόγραμμα ξεκινά με ένα έργο του ίδιου του Τάλμι, μία οδυνηρή ελεγεία με την ονομασία ‘Dachau Reflections’, που έγραψε για να περιγράψει τα συναισθήματα που του προκάλεσε μία επίσκεψη στο Νταχάου. Ο Τάλμι συνδυάζει τον ήχο των εγχόρδων, των τυμπάνων και του ακορντεόν για να περιγράψει αυτό που νιώθει, με τα έγχορδα να θρηνούν, τα τύμπανα να περιγράφουν τον τρόμο και το ακορντεόν να απεικονίζει έναν Εβραίο που παίζει τη μουσική του σε μία γωνιά του κολαστηρίου.
Οι ‘Παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα ροκοκό για τσέλο και ορχήστρα’ αποτελούν τη κυριότερη σύνθεση του Τσαϊκόφσκι για βιολοντσέλο. Οι συνολικά επτά παραλλαγές συγκροτούν ένα έργο λυρικό και εκφραστικό, με δόσεις γλυκιάς μελαγχολίας, που αντλεί έμπνευση από τον Μότσαρτ σε ό,τι αφορά τη λιτότητα στη χρήση των εκφραστικών του μέσων, ενώ συναντούμε διάσπαρτες αναφορές στην εκλεπτυσμένη μουσική των μπαλέτων του συνθέτη. Μαζί του αναμετράται ο κορυφαίος Α’ βιολοντσελίστας της Κ.Ο.Θ. Ντμίτρι Γκουντίμοβ.
Η κυριότερη πηγή έμπνευσης του Μάλερ για την ‘Πρώτη Συμφωνία’ του αποτέλεσαν οι μελωδίες λαϊκών τραγουδιών από τον κύκλο ‘Τα τραγούδια του Οδοιπόρου’, κάτι που θα συνέβαινε και με τις επόμενες τρεις συμφωνίες του. Ένα ακόμη βασικό στοιχείο της έμπνευσής του ήταν πάντα ο έρωτας. Η χρήση του τραγουδιού ‘Τα δυο μπλε μάτια της αγαπημένης μου’ και η ονομασία από τον ίδιο της αρχής του φινάλε ως ‘Η κραυγή μίας πληγωμένης καρδιάς’ δεν αφήνουν χώρο για υποθέσεις σχετικά με τη σκιά του έρωτα και σε αυτό το έργο. Η μεγάλη διάρκεια της συμφωνίας, οι απαιτήσεις για ογκώδη ορχήστρα και το μάλλον πομπώδες ύφος της, οδήγησαν πολλούς μουσικοκριτικούς να την ονομάσουν ‘Τιτάν’. Αυτός ήταν και ο σκοπός του συνθέτη που ήθελε η πρώτη του συμφωνία να είναι ένα κολοσσιαίο έργο γιατί ‘μία συμφωνία πρέπει να είναι σαν τον κόσμο, να περιέχει τα πάντα’.
Παρασκευή 12 Μαΐου 2017, ώρα 20:30
Βασιλικό Θέατρο
Διεύθυνση ορχήστρας: Yoav Talmi
Βιολοντσέλο: Dmitry Gudimov
Πρόγραμμα:
Γιόαβ Τάλμι (1943-): Ελεγεία για έγχορδα, τύμπανα και ακορντεόν (“Dachau Reflections”)
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893): Παραλλαγές ροκοκό για τσέλο και ορχήστρα, έργο 33
Γκούσταβ Μάλερ (1860-1911): Συμφωνία αρ.1 σε ρε μείζονα
Τιμές εισιτηρίων:
Πλατεία 15 €
Εξώστης 10 €
Μειωμένο 5 €
Ισχύει έκπτωση 20% στους κατόχους της IANOS CLUB CARD
Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:
Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, Α.Μ.Ε.Α., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ., μέλη Χ.Α.Ν.Θ.
Ακούτε κάθε Τρίτη 18:00-18:30 την εκπομπή της Κ.Ο.Θ. στην Ελληνική Ραδιοφωνία’ με τον Θανάση Γωγάδη, από τον 9,58 fm και το Γ’ Πρόγραμμα

Νίκος Κυριακού <figurehead4@gmail.com>

You may also like...