Love Solidarity Death (L.S.D.) The Callas

Μεσογειακή ψυχεδέλεια, φωσφορίζοντα χαλιά, catwalk, συναυλίες και προβολές ταινιών της ανατρεπτικής καλλιτεχνικής κολεκτίβας

26.11 – 30.12.2022 | 18:00 – 23:00 |Έκθεση & Happenings στο -1 της Στέγης

Ελεύθερη είσοδος

Κατεβάστε δελτίο τύπου και φωτογραφίες

Σάββατο 26 Νοεμβρίου | Εγκαίνια: 18:00

Ισόγειο φουαγιέ  | –1 | 18:00 – 23:00

Είκοσι χρόνια από την πρώτη τους εμφάνιση, οι Άρης και Λάκης Ιωνάς (The Callas) καταλαμβάνουν το -1 της Στέγης με μια παραισθησιογόνα έκθεση ποτισμένη από μεσογειακή ψυχεδέλεια.

Δείτε το τρέιλερ εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=po2QzHtiObk

Με την έκθεση-ψυχεδελικό ξόρκι στο παρελθόν, στο τώρα και στο μέλλον της ελληνικής εικαστικής και μουσικής σκηνής Love Solidarity Death (L.S.D), οι The Callas γιορτάζουν τα 20 χρόνια δημιουργίας τους, καταλαμβάνοντας το -1 της Στέγης από 26 Νοεμβρίου έως 30 Δεκεμβρίου. Παρουσιάζουν νέα δουλειά, με τα ποπ-φολκ κεντήματα και υφαντά τους, γλυπτά και εγκαταστάσεις από κομμένα μάρμαρα των παλιών πεζοδρομίων της Αθήνας, πίνακες με working-class Μαντόνες, καφασοναούς-DIY Παρθενώνες, film screenings και happenings, καθώς και με συνεργασίες με guest contributors από το εξωτερικό, αλλά και την εγχώρια σκηνή: από τον Ian F. Svenonius στις PapithedogTV.

Μπάντα, εικαστικό ντουέτο, και, βέβαια, αδέλφια –στη ζωή και στη σκηνή–, εργάζονται πάντα μαζί και πάντα με τους φίλους τους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και τους συγγενείς τους. Οι υφάντρες-κεντήστρες των «ιπτάμενων χαλιών» τους δεν είναι άλλες από τη μητέρα και τη θεία τους. Οι Callasettes δεν είναι άλλες παρά οι γυναίκες που έχουν στο πλάι τους – ως σύντροφοι, συνεργάτριες και φίλες. Το πολυμορφικό έργο τους έχει παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Παρίσι όσο και στην Αθήνα, την Ύδρα αλλά και στο χωριό τους ακριβώς απέναντι – στη Θερμησία Πελοποννήσου. Εκεί, στο πατρογονικό τους κτήμα διοργανώνουν βακχικά κοινοτικά καλλιτεχνικά gigs, όπως το πρόσφατο 24ωρο art event- προπομπό για την τωρινή έκθεση, που έστησαν στις 21 Ιουνίου 2022, με την υποστήριξη του Onassis Culture.

Επιμελητικό σημείωμα

Είκοσι χρόνια από την πρώτη τους εμφάνιση, οι The Callas (Άρης και Λάκης Ιωνάς) συνοψίζουν την πολυμορφική παρουσία τους στην τέχνη με το “L.S.D.”: μια εκθεσιακή/επεισοδιακή αναδρομή στο μέλλον που ορίζεται, νοηματικά και βιωματικά, από τον τίτλο “Love Solidarity Death (L.S.D.)”.

Εκ των θεμελιωτών της DIY σκηνής στην Ελλάδα, μουσικοί, εικαστικοί, περφόρμερ, εκδότες, οργανωτές αστικών και επαρχιακών φεστιβάλ, δημιουργοί ταινιών και βίντεο, φιλόξενοι οικοδεσπότες στους δικούς τους χώρους και ανήσυχοι εξερευνητές άλλων τόπων και τρόπων, πολυμήχανοι πιστοί ενός αποαναπτυξιακού καλλιτεχνικού βιώματος, αλληλέγγυοι αντιηγεμονικών συλλογικών πρακτικών, οι The Callas αναμοχλεύουν τα πρωτογενή υλικά της συνεμψυχωτικής τους δράσης. Mεταφέρουν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση επεισόδια μιας περιπέτειας που επιμένει στη ριζοσπαστική παιδαγωγική της αλληλεγγύης, στη σπάταλη εκδοχή της αγάπης, στη θραυσματική, μεταμορφική ψυχεδέλεια του θανάτου.

Στις εγκαταστάσεις, στα γεγονότα, στις μείξεις και στα δρώμενα του “L.S.D.” θα συναντήσει κανείς, εκτός των άλλων, ένα εν πολλοίς αταξινόμητο αρχείο συλλογικών πρακτικών στην Ελλάδα, καθώς και το είδος αυτοσχεδιαστικού κοινοτισμού που εκδηλώθηκε χαμηλόφωνα και απολαυστικά εντός του έργου των αδελφών Ιωνά.

Το “L.S.D.” προτείνει, έτσι, όχι μόνο ένα ανοιχτό οικοσύστημα αυτάρκειας, ωσμωτικών αναθεωρήσεων και εκστατικής γνώσης, αλλά κυρίως μια θεραπευτική, αν και ανήσυχη, διερευνητική πραγματικότητα «κοσμοπολιτικής» [cosmopolitics].

Νάντια Αργυροπούλου

Σημείωμα καλλιτεχνών

Η αίσθηση της κοινότητας και η φρενήρης, συνεχόμενη δημιουργία μικρών temporary ουτοπιών σαν όπλο αντίστασης και επιβίωσης, σαν συνεχόμενα fragile bunkers of utopia, bubble shelters ή παρεκκλήσια, η Μαμά αγκαλιά, οι Φίλες μας και οι Φίλοι μας, η αποσπασματικότητα και το μυστήριο του Ηράκλειτου και του Ε. Χ. Γονατά, το In Lust We Trust σαν υπόκωφο mantra και σαν μουρμουρητό, το Superstudio και οι Radical Ιταλικές Discos, ο σεβασμός της μοναδικότητας του κάθε μικρού στοιχείου σε έναν βυζαντινό τοίχο, οι cut-up λογοτεχνικές και κινηματογραφικές τεχνικές, οι τρούλοι, η ψυχεδελική αναρχική αρχιτεκτονική στο “Gravity’s Rainbow” του Thomas Pynchon, η sensual urban dystopia του J. G. Ballard, οι Sonic Youth με την Μπέλλου και την Παπαγκίκα, το «κουμπωμένο» Plus Soda δίπλα στον Κεραμεικό, ο τριπαριστός Ν. Γ. Πεντζίκης, το sensual frottage της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, η lo-fi και tender γεωμετρία σε ένα post-punk τραγούδι, οι Working Class Madonnas της διπλανής πόρτας, η muted ενέργεια του Morandi, η day-to-day life της ποίησης του Frank O’Hara, η acid προαναγεννησιακή περιήγηση του Ciriaco d’Ancona σε αρχαιολογικούς τόπους και το φλανάρισμα των situationnistes με τη psychogeographie τους, τα Κυπαρίσσια παντού και το Πρώτο Νεκροταφείο ως κήπος/αυλή/χαμόγελο Κόρης/Κούρου. Τα 50 ακάλυπτα μέτρα του Ιλισού και της Καλλιρρόης μας, με τις Νύμφες της, με το αρχαίο νερό να χύνεται προαιώνια, με την Αγία Φωτεινή, με παπαγαλάκια μαζί με βατράχια και απόκοσμη φύση στην καρδιά αστικού τοπίου, με το cruising spot της και την urban μυθολογία της τρύπας-στοάς.

Χάραμα περπατάτε αγκαλιά, με hangover, στις πλάκες του Πικιώνη, και αισθάνεσαι θραύσματα, δίψα, αρχαία μάρμαρα και Κόρες να συνυπάρχουν με πλαστικούς σωλήνες αποχέτευσης, γάτες και πικροδάφνες, και ο ήλιος να βγαίνει πάντα από εκεί πίσω από τον τρελό Υμηττό (απαλοκλείνεις τα μάτια).

Love, Solidarity & Death

The Callas / Λάκης και Άρης Ιωνάς – Νοέμβριος 2022

Συντελεστές

Επιμέλεια: Νάντια Αργυροπούλου, The Callas / Λάκης και Άρης Ιωνάς

Κέντημα, πλέξιμο: Ιωάννα Ιωνά, Αναστασία Δρούζα, Διονυσία Μποσμή

Τεχνική μελέτη, μηχανολογικός σχεδιασμός και κατασκευή έργου Punkthenon: Δημήτρης Κορρές – Korres Engineering

The Callas band members: Άρης Ιωνάς, Λάκης Ιωνάς, Χρυσάνθη Τσουκαλά, Χρήστος Μπεκίρης

The Callas guest members: Μαριλένα Πετρίδου, Κώστας Στεργίου

Μουσική: The Callas

Ηχοληψία: Νίκος Τριανταφύλλου

Μείξεις: Ηρακλής Βλαχάκης

Performance

Σκηνοθεσία: The Callas / Λάκης και Άρης Ιωνάς

Χορογραφία: Αγγελική Χατζή

Χορεύτριες: Μάρθα Πασακοπούλου, Χριστίνα Καραγιάννη, Αγγελική Χατζή

Performers: Φιλίππα Δημητριάδη, Διονυσία Μποσμή, Ανίτα Πολυχρόνη, Λίνα Ρόκου, Δάφνη Κυριακίδου

Guests, Collaborators (με φυσική παρουσία): Ian F. Svenonius, PapithedogTV

Συμμετέχοντες με κείμενα στην έκδοση “Notes on L.S.D.”: Jim Sclavunos, Ian F. Svenonius, Paul Artrocker, Myriam Ben Salah, Νάντια Αργυροπούλου, Αφροδίτη Παναγιωτάκου

Συμμετέχουσα με video clip: Ζακλίν Λέντζου

Graphic Design: Άντα Θεοδωρακάκη, Ειρήνη Ζωγράφου

Φωτογραφία, Video Documentation: Άγγελος Καλτσής

Παραγωγή: Ειρήνη Ζωγράφου, The Studio – Velvet Room Projects

Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

HAPPENINGS – ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ

26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

21:00 Performance Catwalk (20΄)

The Callas performance

Οι Callasettes, Φιλίππα Δημητριάδη, Διονυσία Μποσμή, Ανίτα Πολυχρόνη, Λίνα Ρόκου, Δάφνη Κυριακίδου και οι χορεύτριες Μάρθα Πασακοπούλου, Χριστίνα Καραγιάννη, Αγγελική Χατζή, σε χορογραφία της Αγγελικής Χατζή και σκηνοθεσία των The Callas χρησιμοποιούν ως σκηνικά τις εγκαταστάσεις της έκθεσης παρουσιάζοντας ένα υβριδικό catwalk.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ>

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ &

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Προβολές ταινιών, Μικρή Σκηνή | 19:00 – 23:15

Για πρώτη φορά, η Στέγη παρουσιάζει το σύνολο της κινηματογραφικής δουλειάς των Λάκη και Άρη Ιωνά / The Callas.

Οι The Callas και οι φίλοι/ συνεργάτες/ συνοδοιπόροι τους, κινούμενοι σαν μια κινηματογραφική guerilla collective, παρουσιάζουν τα τελευταία 10 χρόνια ταινίες χειροποίητες, υπαρξιακές, άμεσες και συναισθηματικές αφήνοντας πάντα στο τέλος ένα κόμμα παρά μια τελεία.

(Οι ταινίες θα είναι υποτιτλισμένες στα αγγλικά).

19:00 L.S.D. – Love Solidarity Death video clip by Jackie Lentzou (πρεμιέρα)

    Lustlands (16+)

15’ Διάλειμμα

20:30 Great Eastern (16+)

15’ Διάλειμμα

22:00 Sick (16+)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ>

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

20:00 Escape-ism (Ian F. Svenonius), live (30’)

21:30 The Callas, live and performance with The Callasettes (40΄)

Ian F. Svenonius (Escape-ism)

Ο Ian Svenonius, μέσα από τη Radical Elite πολυμορφική διαδρομή του στη μουσική και τα βιβλία, παρουσιάζει το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο “Against the Written Word” και μιλάει για το κείμενο που έγραψε για την έκδοση “The Callas – Notes on L. S. D.” με αφορμή το έργο Punkthenon των The Callas.

LOVE SOLIDARITY DEATH, NOTES ON L.S.D., book launch

Παρουσίαση της ειδικής έκδοσης με σχέδια των The Callas, κείμενα από την επιμελήτρια της έκθεσης Νάντια Αργυροπούλου, την Αφροδίτη Παναγιωτάκου, τους Jim Sclavunos (Nick Cave & The Bad Seeds), Ian F. Svenonius (Escape-ism, Make Up), Paul Artrocker (Artrocker magazine, Ressonance FM, New Heavy Sounds), μια συνομιλία των The Callas με τη Myriam Ben Salah (Renaissance society, Chicago/Paris).

​​​​​​​The Callas performance

Οι The Callas παρουσιάζουν τρία νέα τραγούδια τους και τη νέα συλλογή χειροποίητων πλεκτών ρούχων-εικαστικών έργων τους. Οι Callasettes, Φιλίππα Δημητριάδη, Διονυσία Μποσμή, Ανίτα Πολυχρόνη, Λίνα Ρόκου, Δάφνη Κυριακίδου και οι χορεύτριες Μάρθα Πασακοπούλου, Χριστίνα Καραγιάννη, Αγγελική Χατζή, σε χορογραφία της Αγγελικής Χατζή και σκηνοθεσία των The Callas, χρησιμοποιούν ως σκηνικά τις εγκαταστάσεις της έκθεσης παρουσιάζοντας ένα υβριδικό catwalk.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ>

ΣΑΒΒΑΤΟ

17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

20:00 Ian F. Svenonius, talk (30΄)

21:00 PapithedogTV, live (30΄)

22:00 The Callas, live and performance with The Callasettes (40΄)

Ian F. Svenonius (Escape-ism)

Ο Ian Svenonius, μέσα από τη Radical Elite πολυμορφική διαδρομή του στη μουσική και τα βιβλία, παρουσιάζει το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο “Against the Written Word” και μιλάει για το κείμενο που έγραψε για την έκδοση “The Callas – Notes on L. S. D.” με αφορμή το έργο Punkthenon των The Callas.

PapithedogTV

Οι PapithedogTV είναι ένα underground dog pop συγκρότημα από την Αθήνα που προσγειώνεται στη Στέγη για μια 30’ woof έκρηξη.

The Callas performance

Οι The Callas παρουσιάζουν τρία νέα τραγούδια τους και τη νέα συλλογή χειροποίητων πλεκτών ρούχων-εικαστικών έργων τους. Οι Callasettes, Φιλίππα Δημητριάδη, Διονυσία Μποσμή, Ανίτα Πολυχρόνη, Λίνα Ρόκου, Δάφνη Κυριακίδου και οι χορεύτριες Μάρθα Πασακοπούλου, Χριστίνα Καραγιάννη, Αγγελική Χατζή, σε χορογραφία της Αγγελικής Χατζή και σκηνοθεσία των The Callas, χρησιμοποιούν ως σκηνικά τις εγκαταστάσεις της έκθεσης παρουσιάζοντας ένα υβριδικό catwalk.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ>

Διαβάστε περισσότερα:

https://www.onassis.org/el/whats-on/love-solidarity-death-lsd-the-callas

You may also like...