Let’s Talk! 2023

Στην Αθήνα με άνοιγμα στα Βαλκάνια συνεχίζεται το ελληνογερμανικό επαγγελματικό πρόγραμμα για εκδότες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Τουρκία
Τετάρτη 20 – 21 Σεπτεμβρίου 2023

Στο πλαίσιο του επιτυχημένου κύκλου των Ελληνογερμανικών συζητήσεων «Let’s Τalk!» θα πραγματοποιηθούν διμερή εκπαιδευτικά σεμινάρια για την αγορά του βιβλίου στην αίθουσα σεμιναρίων του Goethe-Institut Athen έχοντας ως επίκεντρο τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ώστε να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο επαγγελματικό κοινό.

Πρόκειται για ένα κοινό εγχείρημα του Goethe-Institut Athen, της Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Με τον τίτλο «Let’s Τalk!» ξεκίνησε το 2020 μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων επαγγελματιών στον κλάδο του βιβλίου. Ως κύριος στόχος των συναντήσεων αυτών τέθηκε εξ αρχής η μεταφορά γνώσεων από την πρακτική εμπειρία, καθώς και η  δικτύωση και η εδραίωση μακροχρόνιων συνεργασιών ανάμεσα στον ελληνικό και τον γερμανικό κλάδο του βιβλίου.

Το 2021 πραγματοποιήθηκαν ανάλογες συναντήσεις στο πλαίσιο της 18ηςΔιεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τιμώμενη τη γερμανόφωνη λογοτεχνία.
Το 2022, η πρωτοβουλία αυτή συνεχίστηκε με μια ημερίδα γύρω από τα θέματα «εκδοτικές στρατηγικές» και «διεθνής δικτύωση και πώληση δικαιωμάτων στο εξωτερικό» με τη συμμετοχή Ελλήνων εκδοτών, επιμελητών και υπεύθυνων σειρών, αρμόδιων τμημάτων δικαιωμάτων και λογοτεχνικών πρακτόρων που είχαν την ευκαιρία μιας ουσιαστικής συζήτησης με Γερμανούς συναδέλφους τους για τις τρέχουσες τάσεις στον κλάδο του βιβλίου.

Η επιτυχημένη δράση «Let’s Τalk!» συνεχίζεται και για το 2023, με την πραγματοποίηση ενός διευρυμένου προγράμματος, στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Goethe-Institut Athen (Ομήρου 14-16, Αθήνα), στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2023.

Αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν εκδότες από την Ελλάδα αλλά και από τις χώρες: Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο παρακάτω λινκ έως την Κυριακή 25 Ιουνίου 2023.
https://www.buchmesse.de/en/fellowship-and-grant-programmes/lets-talk
Οι 40 επιλεγμένοι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν τέλη Ιουλίου.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Το επαγγελματικό πρόγραμμα «Let’s Τalk!» απευθύνεται σε εκδότες και υπευθύνους δικαιωμάτων και αδειοδότησης από εκδοτικούς οίκους της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Τουρκίας με πολυετή εμπειρία στον κλάδο και με καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Το διήμερο επαγγελματικό πρόγραμμα θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα και περιλαμβάνει:
Συντονισμένες συζητήσεις σε πάνελ για τη διεθνή εκδοτική στρατηγική με προσκεκλημένους ομιλητές από τη Γερμανία, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Τουρκία, καθώς και συναντήσεις Β2Β μεταξύ των συμμετεχόντων εκδοτών με προκαθορισμένα ατομικά ραντεβού στους χώρους του Goethe-Institut Athen.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Διεθνής δικτύωση-
Μια σημαντική ευκαιρία για γνωριμία και δικτύωση των επαγγελματιών του βιβλίου από την Ελλάδα, τη Γερμανία και τις άλλες συμμετέχουσες χώρες: Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία.

Ανταλλαγή γνώσεων και επιμορφωτικά προγράμματα-
Η γερμανική αγορά βιβλίου είναι μία από τις πιο ανεπτυγμένες στον κόσμο. Γερμανοί ειδικοί του κλάδου μοιράζονται τις βέλτιστες πρακτικές τους με συναδέλφους από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και και την Τουρκία και συμβάλλουν στην περαιτέρω επαγγελματοποίηση των αγορών βιβλίων στην περιοχή.

Αειφορία-
Με τη συνέχιση και επέκταση του επαγγελματικού προγράμματος «Let’s Τalk!» οι διοργανωτές του προγράμματος βασίζονται σε μια επιτυχημένη, διακρατική συνεργασία που έχει εδραιωθεί από την Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη το 2021 με τιμώμενη την γερμανική λογοτεχνία.

Ελευθερία της έκφρασης-
Το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης απασχολεί τον τομέα των εκδόσεων σε όλο τον κόσμο. Πολυμερείς συναντήσεις όπως το πρόγραμμα «Let’s Τalk!» ανοίγουν ένα χώρο για την ελεύθερη έκφραση και ενισχύουν τους φιλελεύθερους εκδότες στο έργο τους, δικτυώνοντάς τους με συναδέλφους από άλλες χώρες.

Πολιτιστικές ανταλλαγές-
Τα διασυνοριακά προγράμματα κατάρτισης εκδοτών που διοργανώνονται από την Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, με την υποστήριξη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, πραγματοποιούνται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Νοτιοανατολική Ασία και τον αραβικό κόσμο εδώ και πολλά χρόνια. Μέσα από τη δικτύωση των εκδοτών σε περιφερειακό επίπεδο συντελείται ουσιαστικός διάλογος μεταξύ της Γερμανίας και των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Τουρκίας, αποδίδοντας μακροπρόθεσμα καρπούς.
Σε αυτό το πλαίσιο έχει ενταχθεί και το Ελληνογερμανικό πρόγραμμα «Let’s Τalk!» το οποίο εγκαινιάστηκε το 2020 με στόχο την ενδυνάμωση των πολιτιστικών και επαγγελματιών σχέσεων των δύο χωρών και διευρύνεται φέτος με δυναμικό άνοιγμα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την Τουρκία.

You may also like...