Αναγνώσεις, μίνι – εκθέσεις, lecture performances, συζητήσεις στα πλαίσια του “A book affair”

A BOOK AFFAIR/ TEMPORÄRER KUNST-BUCHLADEN

Αναγνώσεις, μίνι – εκθέσεις, lecture performances, συζητήσεις

11 Σεπτεμβρίου – 21 Νοεμβρίου 2018

Χώροι: RADIO ATHÈNES, Πετράκη 15
GOETHE-INSTITUT, Ομήρου 14-16
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης
Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου
του Δήμου Αθηναίων

Είσοδος ελεύθερη

Επιμέλεια: Έλενα Παπαδοπούλου

Μια συνεργασία του Goethe-Institut Athen και του Radio Athènes.
www.goethe.de/athen
http://www.radioathenes.org/

Έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε το πρόγραμμα της δεύτερης ενότητας του A BOOK AFFAIR. Ιδωμένο στο σύνολό του σαν ένα περφόρμανς που ξεκίνησε τον Μάιο και θα συνεχίσει να ξεδιπλώνεται έως τον Νοέμβριο του 2018, το πρότζεκτ αποτελείται από lecture-performances, εικαστικές παρεμβάσεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, αναγνώσεις και ζωντανές μουσικές περφόρμανς (sound art).

Ενδιαφέρεστε για την τέχνη; Για βιβλία τέχνης, περιοδικά τέχνης, καταλόγους, για την κριτική της τέχνης καθώς και τους συντάκτες και δημιουργούς τους;

Εμείς – το Goethe-Institut Athen και το Radio Athènes – δημιουργούμε από το Μάιο έως το Νοέμβριο 2018 μια προσωρινή βιβλιοθήκη/σκηνή ανοικτή σε όλους όσους ενδιαφέρεστε. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής προσκαλούμε Έλληνες και διεθνείς εκδότες, συγγραφείς, και καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους μέσω αναγνώσεων, ομιλιών, performances, συζητήσεων και μίνι-εκθέσεων. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να ανταλλάξετε ιδέες και πληροφορίες με τους συμμετέχοντες και θα έχετε πρόσβαση σε μία από τις παλαιότερες μορφές ευχαρίστησης: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ.

Φθινόπωρο-Χειμώνας 2018

ABA #8
KARL WIRSUM_Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου (Radio Athènes)
19:30
Αφίσες, βιβλία και ταινίες του καλλιτέχνη που ανήκε στην ομάδα «Hairy Who» και στο καλλιτεχνικό ρεύμα που έγινε γνωστό ως Chicago Imagists τη δεκαετία του 1970.

ABA #9
BILL: JULIE PEETERS, ROSALIND NASHASHIBI, ELENA NARBUTAITE_Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου (Radio Athènes και μπαρ)
19:30
Το BILL, ένα ετήσιο περιοδικό φωτογραφικών ιστοριών, το οποίο επιμελείται και σχεδιάζει η Julie Peeters, θα παρουσιαστεί στο Radio Athènes από την Julie μαζί με τις καλλιτέχνιδες και συνεργάτιδες του πρώτου τεύχους: Rosalind Nashashibi και Elena Narbutaitė.
Μετά από την 20λεπτη εισαγωγή στο Radio Athènes το βράδυ με το BILL Ju Ju Banana Ash θα συνεχιστεί στο μπαρ.

Julie Peeters, συντάκτρια του περιοδικού
Rosalind Nashashibi, ντράμερ
Elena Narbutaitė, πρέπει να την καλέσουμε

ABA #10
LENIO KAKLEA_Τετάρτη 8 Οκτωβρίου (Radio Athènes)
19:30
Η Lenio Kaklea είναι καλλιτέχνιδα και περφόρμερ, αναπτύσσει χορογραφικά και επιμελητικά πρότζεκτ που διερευνούν τις διασταυρώσεις του χορού, της έρευνας και της κριτικής θεωρίας. Ετοιμάζει ένα νέο κομμάτι ανταποκρινόμενη στο A Book Affair και στο περιβάλλον που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Etienne Descloux.

ABA #11
POLYPEN & NEXT SPRING: SABETH BUCHMANN, KERSTIN STAKEMEIER, LAURA PRESTON _Τετάρτη 31η Οκτωβρίου (ο χώρος θα καθοριστεί σύντομα)
19:00

Η Sabeth Buchmann είναι θεωρητικός και συγγραφέας, επικεφαλής του Ινστιτούτου Θεωρίας της Τέχνης και Πολιτιστικών Σπουδών της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στη Βιέννη. Κείμενά της δημοσιεύονται τακτικά στο Artforum και στο Texte zur Kunst και είναι συν-εκδότρια του οίκου POLYPEN. Θα συζητήσει με τη συγγραφέα και κριτικό Kerstin Stakemeier σχετικά με το νέο βιβλίο της Deformed Formalism: Processes of Antimodal Defined Formalisms: Processes of Antimodern Aesthetics.
Η Laura Preston, συγγραφέας και συντάκτρια του Next Spring, παρουσιάζει τη δεύτερη έκδοση του περιοδικού Athens, June 18 που επικεντρώνεται στο έργο της καλλιτέχνιδος Marianna Christofides με έδρα το Βερολίνο, με κείμενα της Έλενας Πάρπα.

ABA #12
ΕΚΔΟΣΕΙΣ FITZCARRALDO: JACQUES TESTARD & PATRICK LANGLEY_Παρασκευή 2 Νοεμβρίου (ο χώρος θα καθοριστεί σύντομα)
19:00
Ο Jacques Testard, ιδρυτής και συντάκτης των εκδόσεων Fitzcarraldo σε συζήτηση με τον συγγραφέα Patrick Langley γύρω από το μυθιστόρημά του Arkady.

‘Ένα ξεχωριστό μυθιστόρημα μετά το Brexit, το Arkady λανβάνει χώρα σε μια ανώνυμη πόλη που είναι και δεν είναι το Λονδίνο, με έντονη την ατμόσφαιρα των ταραχών του 2011 και την καταστροφική αύρα των ημερών μετά τη φωτιά του Grenfell. Είναι λοξό και ζοφερό: δεν είναι ποτέ σαφές τι έχει συμβεί ή συμβαίνει, τι είναι αυτό που τελικά έχει σπάσει ή πλημμυρίσει τον κόσμο μας. … Αλλά υπάρχει πάντα η ελπίδα μέσα στο σκοτάδι, και στην Αρκαδία ζει μέσα στην αδιάσπαστη αδελφική αγάπη των δύο ηρώων του μυθιστορήματος, του Τζάκσον και του Φρανκ, των οποίων η σχέση είναι τόσο όμορφα χαραγμένη … Η Αρκαδία προτείνει πως εμείς θα οικοδομήσουμε τις δικές μας αρκαδίες από τα όνειρα που μας στοιχειώνουν, τόσο απειλητικά όσο και προστατευτικά ».
– Lauren Elkin, The Guardian

Ο Fitzcarraldo Editions είναι ένας ανεξάρτητος εκδοτικός οίκος, που ειδικεύεται στα σύγχρονα μυθιστορήματα και τα μακρά δοκίμια. Ιδρύθηκε το 2014, επικεντρώνεται σε φιλόδοξη και καινοτόμο γραφή με φαντασία, τόσο σε μετάφραση όσο και στην αγγλική γλώσσα. Η σειρά σχεδιάστηκε από τον Ray O’Meara, με τα κλασσικά French flaps, χρησιμοποιώντας μια ειδικά σχεδιασμένη γραμματοσειρά serif (που ονομάζεται Fitzcarraldo). Οι εκδόσεις Fitzcarraldo εκδίδουν, μεταξύ άλλων συγγραφέων, τη βραβευμένη με το Νόμπελ λογοτεχνίας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς και την Όλγα Τόκαρτσουκ βραβευμένη με το Man Booker International Prize 2018.

“Οι εκδόσεις Fitzcarraldo είναι ίσως ο πιο συναρπαστικός εκδοτικός οίκος στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτήν τη στιγμή.”
– Stuart Evers, New Statesman

ABA #13
ACTOPOLIS-ΠΑΤ-OMBLOS: Μία performative έκδοση _Πέμπτη 8 Νοεμβρίου
(Radio Athènes)
19:00
Παρουσίαση του “Actopolis Art Book” μέσω των εκδόσεων Omblos (Γιάννης Παπαδόπουλος) από την Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών, σε συζήτηση με τη Βρετανή θεωρητικό Angela McRobbie.

ABA #14
ΑΛΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ_Τετάρτη 14 Νοεμβρίου (Radio Athènes)
19:30
Η καλλιτέχνιδα Αλίκη Παναγιωτοπούλου παρουσιάζει μια νέα σειρά φωτογραφικών κολάζ, εμπνευσμένη από αρχαιολογικούς χώρους στη Νάξο μαζί με ένα βιβλίο με νέα ποιήματα και σημειώσεις σε υπάρχοντα κείμενα και δημοσιεύσεις.

ABA #15
MERVE VERLAG_Τετάρτη 21 Νοεμβρίου (Βιβλιοθήκη Goethe-Institut)
19:00
Ο Γερμανικός εκδοτικός οίκος, που ιδρύθηκε το 1970, εισήγαγε στο γερμανικό κοινό πληθώρα διεθνών δημιουργών και στοχαστών με τίτλους αισθητικής, πολιτικής, φιλοσοφίας, τέχνης, λογοτεχνίας, μουσικής, κινηματογράφου και αρχιτεκτονικής.
Από τον Mallarmé, τον Kippenberger, τον Foucault έως την Alenka Zupancic και τον Ryan Trecartin, για να αναφέρουμε μόνο ένα μικρό μέρος των συγγραφέων που έχουν δημοσιεύσει, ο Merve παρουσιάζει πρωτοποριακά κείμενα στον χαρακτηριστικό σχεδιασμό τους.
Ο εκδότης Tom Lamberty συνοδεύεται από μια ομάδα αγαπημένων φίλων που ζουν στην Αθήνα για να μιλήσουν για το τι ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει τις επιλογές του.

ABA #16
STERNBERG PRESS_Παρουσίαση του καταλόγου Eileen Quinlan / Wols και πάρτυ για το τέλος του έτους (ημερομηνία και χώρος θα καθοριστούν σύντομα)

Δράση στο πλαίσιο της:

Με την υποστήριξη:

Με την ευγενική συνεργασία:

Οι δράσεις του Radio Athènes στηρίζονται από τον Outset Contemporary Art Fund (Ελλάδος)

Θα σταλούν ξεχωριστά δελτία τύπου για κάθε εκδήλωση

Με την παράκληση της αναφοράς
Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό:
Βίκυ Τραχανή, Τηλ. 210 3661043,Vicky.trachani@athen.goethe.org
www.goethe.de/athen

You may also like...