«Η Ιστορία στη Μεγάλη Οθόνη»
ΤΡΙΤΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2018
19.30 ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΌ & ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ ΞΆΝΘΗΣ/ ΑΥΛΉ ΜΕ ΤΑ ΧΑΜΆΜ
Οι εκδόσεις Ταξιδευτής παρουσιάζουν στο βιβλιόφιλο κοινό της πόλης μας, το νέο βιβλίο της Έλλης Λεμονίδου «Η Ιστορία στη Μεγάλη Οθόνη». Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
– Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
– Γιώργος Κόκκινος, Καθηγητής Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
– Άγγελος Παληκίδης, Επίκουρος Καθηγητής Διδακτικής της Ιστορίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
– Ευαγγελία Κουνέλη, Σχολική Σύμβουλο Πρωτοβάθμιιας Εκπαίδευσης.
Η κινηματογραφική εικόνα αποτελεί προνομιακό πεδίο έρευνας και εφαρμογής του σύγχρονου επιστημονικού κλάδου της δημόσιας ιστορίας.
Χάρη στη στενή σύνδεση μεταξύ κινηματογράφου και εθνικού κράτους, στις πολλαπλές δυνατότητες του συγκεκριμένου μέσου και στην ευρεία αξιοποίησή του από κρατικούς και μη φορείς για την αποτύπωση εκδοχών του ιστορικού παρελθόντος, ο τομέας αυτός θεωρείται εξαιρετικά σημαντικός για τη μελέτη της πρόσληψης του παρελθόντος και της διαμόρφωσης της επίσημης και συλλογικής μνήμης από τις αρχές του 20ού αιώνα και μέχρι τις μέρες μας. Παράλληλα, η εκπαίδευση των νέων στην κριτική θέαση και ερμηνεία της κινηματογραφικής εικόνας θεωρείται πλέον αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας οπτικού γραμματισμού, που συμπληρώνει τις παραδοσιακές μορφές διδασκαλίας στη βάση των συνθηκών και των απαιτήσεων του σύγχρονου κόσμου.
Η Έλλη Λεμονίδου, ιστορικός με πλούσια ερευνητική και διδακτική εμπειρία στον τομέα της σχέσης ιστορίας και κινηματογράφου, μελετά στο βιβλίο τις ενδεικτικές περιπτώσεις τεσσάρων χωρών (Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία και Ελλάδα) και παρουσιάζει τους τρόπους αποτύπωσης σημαντικών σελίδων του ιστορικού παρελθόντος στις χώρες αυτές, καθώς και πολιτικοκοινωνικούς μηχανισμούς που επιδρούν καθοριστικά σε αυτόν τον τομέα. Το βιβλίο πλαισιώνεται από εκτενή εισαγωγή για τις θεωρητικές βάσεις του θέματος, καθώς και από παράρτημα για τη διδακτική αξιοποίηση της κινηματογραφικής εικόνας στη σχολική τάξη.
*Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα γίνει μέσα στο Μουσείο.
logo ΦΕΞΟργάνωση: ΦΕΞ
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – βιβλιοπωλείο Πυργελή
«ποιητική Βραδιά – Δήμητρα Κωτούλα»
ΤΕΤΆΡΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2018
[19.30] ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΌ & ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ ΞΆΝΘΗΣ/ ΑΥΛΉ ΜΕ ΤΑ ΧΑΜΆΜ
«Η Κωτούλα διακριτικά μεταμορφώνει ιδιωτικούς δαίμονες σε μια δημόσια αντήχηση»
A. E. Stallings, Poetry Review
Στο πλαίσιο των γιορτών παλιάς πόλης η ΦΕΞ παρουσιάζει την ποιήτρια Δήμητρα Κωτούλα.
Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες και πραγματεύονται τη σχέση του ανθρώπου με τον έρωτα, την καλλιτεχνική δημιουργία και την ιστορία χωρίς να αποφεύγεται και η άμεση ή έμμεση αναφορά στις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της σύγχρονης Ελλάδας, συνδέοντας έτσι την ποίηση με την ελληνική πραγματικότητα.
Η Δήμητρα Κωτούλα γεννήθηκε το 1974 στην Κομοτηνή και μεγάλωσε στην Ξάνθη. Σπούδασε ιστορία της τέχνης και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και ειδικεύτηκε στη βυζαντινή τέχνη. Εργάζεται ως αρχαιολόγος – επιστημονικός συνεργάτης στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και στη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών. Έχουν εκδοθεί οι ποιητικές της συλλογές “Τρεις νότες για μια μουσική” (Νεφέλη 2004) και “Η επίμονη αφήγηση” (Πατάκη, 2017). Ποιήματα και μεταφράσεις της, κυρίως από το έργο των αμερικανίδων ποιητριών Louise Gluck, Jorie Graham και Sharon Olds, έχουν παρουσιαστεί σε ευρωπαϊκά και διεθνή ποιητικά φεστιβάλ και έχουν δημοσιευθεί σε ηλεκτρονικά και έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά στην Ελλάδα, την Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες.
*Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα γίνει μέσα στο Μουσείο.
logo ΦΕΞΟργάνωση: ΦΕΞ
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – βιβλιοπωλείο Πυργελή