Στον κήπο των μουσικών τέρψεων του Μπαρόκ θα ξεναγηθεί το κοινό, το πρώτο σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου, από το φημισμένο ιταλικό σύνολο παλαιάς μουσικής LaVenexiana(Λα Βενετσιάνα)που θα πραγματοποιήσει μία εμφάνιση στο Μέγαρο με έργα Βιβάλντι σε συνεργασία με τη φημισμένη Ιταλίδα υψίφωνο RobertaMameli.Το πρόγραμμά τους τιτλοφορείται «Βενετσιάνικες νύχτες» και θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης: 20.30).
LaVenexianaήταν ο τίτλος ενός αριστουργήματος του ιταλικού θεάτρου, μιας έξοχης αναγεννησιακής κωμωδίας ενός ανώνυμου δημιουργού, η οποία θεωρείται πρόδρομος της commedia dell’ arte. Η γλώσσα του έργου συνδυάζει λόγια και διαλεκτικά στοιχεία της τότε καθομιλουμένης, ενώ η δραματουργία αποδίδει με πειστικότητα την κοινωνία και τα ήθη εκείνης της εποχής. Έτσι, το μουσικό σύνολο LaVenexiana, εμπνεόμενο από το έργο αυτό, επιχειρεί μέσα από τις ερμηνείες του να δώσει έμφαση στη θεατρικότητα, στην ποιητικότητα, στις λεπτές αποχρώσεις της γλώσσας και στην αντίθεση μεταξύ θρησκευτικού και κοσμικού στοιχείου. Τα μέλη του πολυβραβευμένου συγκροτήματος είναι έμπειροι σολίστ εξειδικευμένοι στην παλαιά μουσική και συγκεκριμένα στα ιταλικά μαδριγάλια, αλλά τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για την τζαζ. Μάλιστα, ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε πριν από δύο χρόνια η παράστασή τους «Ο Χέντελ συναντά την τζαζ».
Οι Venexiana αποτελούνται από τους:EfixPuleo, DanielaGodioκαιLucaMoretti(βιολί), ElenaSaccomandi (βιόλα), AntonioPapetti (βιολοντσέλο), AlbertoLoGatto (κοντραμπάσο) και GabrielePalomba (θεόρβη). Το σύνολο διευθύνει ο τσεμπαλίστας Claudio Cavina. Οι Venexiana έχουν εμφανιστεί σε μεγάλα φεστιβάλ και συμφωνικά κέντρα στην Αυστρία, την Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Γαλλία, καθώς και στην Βόρειο και Κεντρική Αμερική. Έχουν παρουσιάσει σε όλες τις ηπείρους δημοφιλή προκλασικά έργα σε συναυλιακή ή ημισκηνοθετημένη μορφή, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ο «Ορφέας», η «Στέψη της Ποππαίας» και η «Επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα» του Κλάουντιο Μοντεβέρντι. Το 2010 ανέβασαν σε πρώτη παγκόσμια αναβίωση την όπερα «Αρτεμισία» του Καβάλλι. Πολλές από τις δισκογραφικές καταθέσεις τους έχουν τιμηθεί με βραβεία μουσικών εντύπων εγνωσμένου κύρους (Gramophone, Diapason d’Or, Deutschen Schallplattenkritik, κ.ά.). Εξέχουσα θέση ανάμεσα σε αυτές τις δισκογραφικές καταθέσεις κατέχουν οι ηχογραφήσεις όλων των βιβλίων μαδριγαλίων του Μοντεβέρντι, καθώς και των μαδριγαλίων των Λουτσάσκι, Μαρέντσιο και Τζεζουάλντο.
Το πρόγραμμα των Venexianaπεριλαμβάνει άριες του Βενετσιάνου βιρτουόζου βιολονίστα και συνθέτη Αντόνιο Βιβάλντι (1678-1741) από περισσότερο ή λιγότερο γνωστές όπερές του: Seincampoarmatoκαι Semaisenti από το λυρικό έργο “Catone in Utica”, Ondechiare (“Ercole sul Termodonte”), Barbaro, più non sento και Unguardo, ohDio! (“Motezuma”), Misero Spirito Mio και Gelosia (“Ottone in Villa”), Dopo un’orrida procella (“Griselda”), Ah, fuggi rapido (“Orlando Furioso”) και Lo seguitai felice (“L’Olimpiade”). Το κοινό θα έχει επίσης τη σπάνια ευκαιρία να ακούσει τέσσερα ορχηστρικά μέρη από τις όπερες “La Senna Festeggiante”, “La Griselda” και “L’Olimpiada”.
Τα φωνητικά μέρη θα τραγουδήσει η υψίφωνος RobertaMameli, μια λυρική ερμηνεύτρια με σπουδές μονωδίας και βιολιού σε σημαντικά ωδεία της Ιταλίας, ευρύ ρεπερτόριο που εκτείνεται από το Μπαρόκ έως τον 20ό αιώνα, μακρά σκηνική πείρα σε ευρωπαϊκά θέατρα υπό την καθοδήγηση διακεκριμένων αρχιμουσικών και σκηνοθετών και αξιόλογη δισκογραφία. Η Ιταλίδα υψίφωνος ασχολείται συστηματικά με την προκλασική μουσική, της οποίας θεωρείται ιδανική ερμηνεύτρια. Έχει συνεργαστεί με κορυφαία μπαρόκ σύνολα (Ensemble Sacro & Profano, Aurora Ensemble, Bizzarrie Armoniche, L’Arte dell’Arco, La Risonanza, Ensemble Inégal, Accademia Bizantina, κ.ά.).
Τιμές εισιτηρίων: €12,00 – 22,00 – 32,00 – 45,00(Διακεκριμένη Ζώνη)
Ειδική τιμή: €7,00 (φοιτητές, παιδιά, άνεργοι, ΑΜΕΑ) 9,00 (65+, πολύτεκνοι)
Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Χορηγός: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, ATHENS VOICE, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΝΕΤ 105.8, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, KOSMOS, CULTURENOW.GR