Φωτογραφικό λευκώμα : “Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922”

Φωτογραφικό Οδοιπορικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας
του Δημοσθένη Κυρμιζάκι στον Δήμο Νίκαιας – Αγ.Ι.Ρέντη

Παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος “Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922” του ερασιτέχνη φωτογράφου Δημοσθένη Κυρμιζάκι πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου της Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη την Τετάρτη 9 Μαΐου με την υποστήριξη του Δήμου.

Η δημοσίευση του φωτογραφικού αυτού λευκώματος από τις εκδόσεις Κουκκίδα αποτελεί ένα σημαντικό τεκμήριο στιγμών της Μικρασιατικής Εκστρατείας, αφού αποτυπώνεται σε αυτό, τόσο η στρατιωτική, όσο και η προσωπική οπτική του νεαρού Κυρμιζάκι. Ως υπολοχαγός του στρατού με αναπόσπαστο συμπλήρωμα του εξοπλισμού του την φωτογραφική μηχανή, ο Δημοσθένης Κυρμιζάκις επιφορτίζεται με την καταγραφή στιγμών της εκστρατείας κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Σε μία εποχή με πολλή μικρή φωτογραφική παιδεία, ο ερασιτέχνης φωτογράφος δημιουργεί ένα φωτογραφικό οδοιπορικό – ημερολόγιο, στο οποίο απαθανατίζονται σε εικόνες πολεμική δραστηριότητα, λαογραφικά στοιχεία κι οικισμοί, αρχαιότητες, τοπία και τόποι. Μάλιστα η σύνθεση και το ταίριασμα των φωτογραφιών ανά σελίδα, τα οποία συνοδεύονται από χειρόγραφες λεζάντες, παρατηρήσεις ή αναμνήσεις, στίχους ή αποφθέγματα σημαντικών προσώπων, συμπληρώνουν το λεύκωμα και συγχρόνως καταδεικνύουν την προσωπική του συμβολή κι άποψη με τις περιγραφές των εικόνων που επέλεξε.

Την εκδήλωση της παρουσίασης του λευκώματος άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, ο οποίος τόνισε τη σημαντικότατη και διαχρονική συμβολή του Μικρασιατικού στοιχείου στην Ελλάδα ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πόλη της Νίκαιας, σηματοδοτώντας την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 79 χρόνια από την ονοματοδοσία της πόλης.

Στη συνέχεια, ο Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ κ. Γιώργος Μαργαρίτης, αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη Μικρασιατική Εκστρατεία, επισημαίνοντας ότι «η προϊστορία της Μικρασιατικής Εκστρατείας αποτελούσε από μόνη της μία πολύπλοκη και σκοτεινή περιπέτεια… Για να υλοποιηθούν τα σχέδια του Bενιζέλου χρειαζόταν πόλεμος, πόλεμος μαζικός όπου πάρα πολλοί θα έπαιρναν μέρος…».

Η Δρ. Ιστορικός Φωτογραφίας, κ. Νίνα Κασσιανού, στην ομιλία της τόνισε ότι «πρόκειται για ένα προσωπικό φωτογραφικό ημερολόγιο-οδοιπορικό του νεαρού υπολοχαγού Κυρμιζάκι μέσα από το οποίο μοιάζει να θέλει να κρατήσει στη μνήμη του όλα όσα τα μάτια του αντίκρισαν ακολουθώντας την εκστρατεία με το φακό του…».

Τέλος, στην ομιλία της, η Πρόεδρος της Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας κ. Αρχοντία Παπαδοπούλου, διηγήθηκε τα προσωπικά της βιώματα στη διάρκεια των επισκέψεών της στη Μικρά Ασία, όπου όλα τα ακούσματα από τους γονείς της αναβίωσαν, με τις αφηγήσεις των συγγενών της να αποκτούν πραγματική υπόσταση όταν ταξίδεψε εκεί, προκαλώντας συγκίνηση στους παρευρισκόμενους

You may also like...