Η ταινία “Καζαντζάκης” στο Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο “Βηθλεεμ” στα πλαίσια του “Ηρακλειο – Καλοκαίρι 2018”

Τετάρτη 18 Ιουλίου

Θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος “Βηθλεεμ”

Ταινία : “Καζαντζάκης”

Η ταινία «Καζαντζάκης» γνώρισε την αγάπη 240.000 θεατών που την επέλεξαν και την παρακολούθησαν στις χειμερινές αίθουσες της χώρας και στη συνέχεια πήρε μέρος στο 51ο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ του Houston στην Αμερική, από όπου επέστρεψε φορτωμένη με πολύτιμα βραβεία! Τιμήθηκε με το μεγάλο βραβείο καλύτερης ταινίας και τρία ακόμα μεγάλα βραβεία: αυτό της μουσικής για τον Μίνω Μάτσα, φωτογραφίας για τον Άρι Σταύρου καθώς και το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο για την ερμηνεία του στο ρόλο του Νίκου Καζαντζάκη. Το βραβείο καλύτερης ερμηνείας στον Οδυσσέα αποδόθηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Κριτικών Κινηματογράφου του Φεστιβάλ. Επίσης η ταινία διακρίθηκε και για δυο υποψηφιότητες. Συγκεκριμένα στην τελική πεντάδα του γυναικείου ρόλου η Μαρίνα Καλογήρου για τον ρόλο της Ελένης Καζαντζάκη και στην τελική πεντάδα Β΄ ανδρικού ρόλου ο Θοδωρής Αθερίδης για την ερμηνεία του στο ρόλο του Ζορμπά.

Πολύ χαρακτηριστική η δήλωση της Νίκη Σταύρου, δικαιούχος των πνευματικών δικαιωμάτων των έργων του Καζαντζάκη, η οποία παραχώρησε τα δικαιώματα του βιβλίου «Αναφορά στον Γκρέκο» πάνω στο οποίο στηρίχτηκε το σενάριο της ταινίας Καζαντζάκη: «Αυτή η ταινία, όποιος την παρακολουθήσει με καθαρή ματιά, θα του μιλήσει για φως και αγάπη. Ο Γιάννης Σμαραγδής ανακάλυψε την είσοδο του Λαβύρινθου στην καρδιά του Νίκου Καζαντζάκη και φώτισε την ιστορία αγάπης που στήριζε το «σαρανταπληγιασμένο σώμα του» στον δύσβατο ανήφορο της ζωής του.

Σκηνοθεσία | Direction: Γιάννης Σμαραγδής Σενάριο | Screenplay: Γιάννης Σμαραγδής Ηθοποιοί | Cast: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μαρίνα Καλογήρου, Θοδωρής Αθερίδης, Στάθης Ψάλτης, Ζέτα Δούκα, Αλέξανδρος Κολλάτος, Αργύρης Ξάφης, Μαρία Σκουλά 2017 | 120′

You may also like...