In Progress Feedback Festival 2016

thumbnail (8)Το In Progress Feedback Festival 2016 επιστρέφει και φέτος, για έβδομη συνεχή χρονιά, με ανανεωμένο χαρακτήρα και έτοιμο να …βγει στους δρόμους! 
Γνωστά σημεία της πόλης αλλάζουν για λίγο χαρακτήρα και από τις28 Μαρτίου ως τις 25 Απριλίου, γειτονιές της Αθήνας γεμίζουν χαμόγελα, φαντασία, ρυθμό, δημιουργικότητα.
Το αγαπημένο φεστιβάλ τουΚΙΝΗΤΗΡΑ είναι φέτος αφιερωμένο στις όμορφες εκπλήξεις που μπορούν να (μας) συμβούν στο καθημερινό αστικό τοπίο. 
Έξι site-specific έργα παρουσιάζονται ξαφνιάζοντας θετικά σε διαφορετικά σημεία της πόλης, σε χώρους αναμονής επιβατών, σε πλατείες, σε δρόμους, σε λιμάνια. Στο διαγωνιστικό κομμάτι παίρουν μέρος οι: Κατερίνα Δρακοπούλου, Ονείρων Ύλη, Mangola Productions, Συμμορία του Ήλιου, Ομάδα Soyuz, Marielys Burgos Meléndez.  Όπως κάθε χρονιά, οι καλλιτέχνες παίρουν το feedback για τις δράσεις τους από το κοινό, αλλά και από την κριτική επιτροπή.  Στο In Progress Feedback Festival αυτή τη χρονιά συμμετέχουν και δύο resident artists [Tomas Danielis, Claire Huber], οι οποίοι θα φιλοξενηθούν και θα εργαστούν στον ΚΙΝΗΤΗΡΑ, ενώ οργανώνεται πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων στον ίδιο χώρο: σεμινάρια , εργαστήρια, προβολές ταινιών και διαλέξεις. Ακόμα, η ομάδα του ΚΙΝΗΤΗΡΑ έχει ετοιμάσει μία παράσταση-έκπληξη, στο πνεύμα του φεστιβάλ με τίτλο “Ανύποπτος Χρόνος”.Το 2016 είναι μία ιδιαίτερη και πολύ σημαντική χρονιά για το In Progress Feedback Festival, καθώς συμπεριλήφθηκε στα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe, www.effe.eu).Στην εορταστική ατμόσφαιρα προστίθεται και ο εορτασμός των 20 χρόνων ΚΙΝΗΤΗΡΑ.Γι’ αυτό και το φεστιβάλ φέτος «ενισχύεται» με ένα μεγάλο πάρτυ , γιορτάζοντας την πανευρωπαϊκή βράβευση , το In Progress Feedback Festival 2016 και τα γενέθλια του ΚΙΝΗΤΗΡΑ!Το In Progress Feedback Festival 2016 πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ.In Progress Feedback Festival 2016 – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Έξι εν εξελίξει παραστάσεις, δύο καλλιτεχνικά residencies και η ομάδα του Κινητήρα, δημιουργούν σύντομα site-specific έργα σ΄εξωτερικούς χώρους τα οποία δρουν ως μικρές εκπλήξεις στην καθημερινότητα του αστικού τοπίου.

Παραστάσεις με διαγωνιστικό χαρακτήρα
Feedback από το κοινό και την κριτική επιτροπή (Ana Sanchez Colberg , Marion Renard και Χρήστος Καούκης).Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων: 10/4/2016 στις 21.30 στον Κινητήρα.
«22 stops» Κατερίνα Δρακοπούλου
1 day, 22 dances
Σάββατο 2/4/2016 και Σάββατο 9/4/2016, 11:00 – 23:00 σε 22 σταθμούς του μετρό
Feedback Session: Δευτέρα 4/4/2016, 21:00 στον Κινητήρα
Το “22 stops” είναι μια σόλο περιπατητική παράσταση μακράς διάρκειας. Σε μία ημέρα, για 12 ώρες, με αφορμή 22 έργα τέχνης, το σώμα θα ταξιδέψει έξω απο  22 σταθμούς του μετρό και θα δημιουργήσει 22 αυτοσχεδιαστικές χορευτικές συνθέσεις Butoh.
Για περισσοτέρες πληροφορίες: https://www.facebook.com/22stops/
Σύλληψη, Δημιουργία, Ερμηνεία: Κατερίνα Δρακοπούλου
Φωτογραφία: Ιουλία Λαδογιάννη
Σχεδιασμός και Δημιουργία Αξεσουάρ Κεφαλής (Κάσκα): Jodie Cartman (www.fumbalinas.co.uk)
«Παράξενες Μέρες στην πόλη» Ονείρων Ύλη
1-3/4/2016, 11.30-14.00 έξω από την Ακαδημία Αθηνών και στον πεζόδρομο της οδού Κοραή
Μια σύντομη εκδοχή από 6 θεατρικά μονόπρακτα νέων συγγραφέων που έχουν σαν θέμα τους τις ημέρες της κρίσης, με γενικό τίτλο «Παράξενες Μέρες», θα “ριχτούν” μέσα στις πλατείες και στους δρόμους της Αθήνας. «Θα δοκιμαστούμε προσπαθώντας να τους δώσουμε τη δική μας εκδοχή για τις παράξενες μέρες που ζούμε. Να γίνουμε για λίγο ο καθρέφτης τους. Τι θα γίνει στη συνέχεια;… Ίδωμεν…».

Δραματουργική Επεξεργασία, Σύνδεση Κειμένων, Σκηνοθεσία: Βάλια Σαπανίδου
Σκηνογράφος, Ενδυματολόγος: Γιοβάννα Πρασίνου
Χορογράφος: Αρετή Μώκαλη
Ηθοποιοί: Έλενα Καστανά, Μάνος Γερωνυμάκης, Αδαμαντία Θεοφιλάκου, Εύα Κάρτσακλα, Ειρήνη Ντουλάκη, Σάκης Καρκαφίρης
Κείμενα των: Κυριακή Δημάκη, Νίκος Σουβατζής, Ελένη Χριστοφοράτου, Κώστας Καραφύλλης, Γιώτα Δημοπούλου, Νίκος Σούκουλης
«ΙΔΑΝΙΚΩ» Mangola Productions
1-3/4/2016, 17:00 – 19:00 στο λιμάνι του Πειραιά
Μια performance βασισμένη στο τηλεγράφημα του προέδρου της Επιτροπής των Ελλήνων Προσφύγων στο Χαλέπι προς το υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος, το 1923, δήλωνε πως «έχει καταστεί αδύνατο να δεχτεί περισσότερους μικρασιάτες πρόσφυγες». ΙΔΑΝΙΚΩ, ένα παιχνίδι λέξεων ανάμεσα στο Ιδανικό και στο Νικώ, γιατί ο «ιδανικός κόσμος» χτίζεται μέσα από μικρές νίκες. Μια ανεστραμμένη σημερινή πραγματικότητα. Ένα “καμπανάκι” στη συλλογική μνήμη. Το “Ελλάδα-2016” μετατρέπεται σε “Συρία-1923” όταν Έλληνες Μικρασιάτες έφταναν στο Χαλέπι ως πρόσφυγες. Μια ευκαιρία συνάντησης με το κομμάτι των δώρων του Συριακού πολιτισμού, της μουσικής, του χορού και του φαγητού.
Μια δημιουργία των: Θωμά Διάφα, Εύης-Δέσποινας Μωυσιάδου, Σοφίας Καψούρου και Αναστασίας Χαριτίδου
Film crew/ κινηματογραφιστές: Hasan Salame,  Bachir Abou Zeid, Amir Fakih
Κινησιολογία: Βάλια Παπαχρήστου
Συμμετέχουν: Γιώτα Καλλίνη, Βασιλική Νικηφορίδου, Δέσποινα Βιλλιώτη, Αγγελική Παρδαλίδου, Γιάννης Μανιατόπουλος, Εμμέλεια Φιλιπποπούλου, εθελοντές και περφόρμερς από την Ελλάδα και άλλες χώρες.
Με την στήριξη και την συμμετοχή της κοινωνικής κουζίνας “ο άλλος άνθρωπος”
«Πλας ντε λα Κονκόρντ – Plateia Omonoias – Concord» Συμμορία του Ήλιου
8-10/4/2016, 19:00 στην Ομόνοια
Η πρώτη πλατεία των Αθηνών, άλλοτε σημείο συνάντησης των πολιτών και σύμβολο της πρωτεύουσας, γίνεται σημείο συνάντησης καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο τη δημιουργία ενός δρώμενου με θέμα το παιχνίδι, τη χαρά και την αποδοχή της διαφορετικότητας, ερευνώντας τις πολιτισμικές μας διαφορές αλλά και όσα μας ενώνουν.
Σκηνοθεσία: Μελίνα Σκούφου-Manjari Kaul
Ενδυματολόγος – Σκηνικά Αντικείμενα: Γεωργία Μπούρδα
Μουσική: Αντρέας Σκούφος
Χορογραφίες: Giedre Degutyte
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βικτώρια Παπαμιχαήλ
Performers: Giedre Degutyte, Manjari Kaul, Βικτώρια Παπαμιχαήλ, Μελίνα Σκούφου, Εύα Τσούρου

«ΙΧΝΗ» Ομάδα Soyuz
8-10/4/2016, 20:00 στη συμβολή των οδών Ερεχθείου και Διονυσίου Αεροπαγίτου
Feedback Session: Σάββατο, 9/4/2016, 21:00 στον Κινητήρα
“…στο βάθος, σακάτηδες χωρίς χέρια παίζαν την τύχη μου στα χαρτιά, ο Ιησούς των μεθυσμένων περνούσε το βράδυ μες στα θαμπά φανάρια, κι έπαιρνα από πίσω το φονιά σκουπίζοντας τα ίχνη του πάνω στο χιόνι, γιατί τώρα ήξερα.” (Τ. Λειβαδίτης, Αλκοολισμός, από τη συλλογή «Νυχτερινός Επισκέπτης»)
Ο κόσμος μας που επαναχαρτογραφείται, η διττή ανθρώπινή μας φύση, υπαίτιος και αποδέκτης… ένας χορός “συμβαίνει” πάνω σε μια ιχνογραφημένη απεικόνιση του πλανήτη μας.
Χορογραφία: Όλγα Σπυράκη
Χορεύτρια: Στέλλα Σπύρου
Βοηθός εκτέλεσης Feedback: Στεριανή Τσιντζιλιώνη
“Transeúntes” (Περαστικοί) – Marielys Burgos Meléndez
8-10/4/2016, 17:00-20:00 (8/4 στο πάρκο Ριζάρη, μετρό Ευαγγελισμός, 9/4 στην πλατεία Κεραμεικού, 10/4 στην πλατεία Αμερικής)
Η δράση Transeúntes (Περαστικοί) είναι μία κινητική/ερευνητική περφόρμανς βασισμένη στα σημεία αναμονής και στα μέσα μεταφοράς των ανθρώπων. Αυτά τα σημεία θα μετατραπούν σε ένα ανοιχτό εργαστήριο του οποίου ο σκοπός είναι ο αυτοσχεδιασμός και η αλληλεπίδραση του κοινού μέσω της σωματικής κίνησης.
Η Marielys Burgos Meléndez είναι ανεξάρτητη καλλιτέχνης γεννημένη στο Puerto Rico. Από το 2014, η έρευνά της, ISLA en FUGA, επικεντρώνεται στην μετακίνηση των ανθρώπων είτε ως ελεύθερη είτε ως αναγκαστική επιλογή λόγω κοινωνικοπολιτικών καταστάσεων.
«Ανύποπτος Χρόνος» από την ομάδα του Κινητήρα
22-25/4/2016, 19:00 (22/4 στην πλατεία Κλαυθμώνος, 23/4 στην πλατεία Αμερικής, 24/4 στην πλατεία Κεραμεικού, 25/4 στον Εθνικό κήπο)
Μια παράσταση εμπνευσμένη από το ομώνυμο ποίημα του Χ. Πολυμενάκου που εξερευνά τη διάρκεια του χρόνου σε σχέση με τη στιγμή που ξαφνικά όλα αλλάζουν, λίγο ή πολύ.
Σύλληψη-Χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα και η ομάδα
Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Καμπυλαυκά
Δραματουργία: Άννα Τσίχλη, Χρήστος Πολυμενάκος
Παίρνουν μέρος: Πάολα Απαρίσιο, Ιάσονας Βενετσανόπουλος, Αλέξης Βιδαλάκης, Χαρά Γιαννακοπούλου, Κωστής Δασκαλάκης, Μαριλένα Δασκαρόλη, Κατερίνα Ελ Ράχεμπ, Δέσποινα Κωστελίδου, Κατερίνα Λιόντη, Μάγδα Μάστορα, Γιώργος Μελισσουργός, Σμαράγδη Μιχαλακάκου, Φανή Μπακιρτζή, ΕλπίδαΝικολάου , Αγγελική Παπαδία, Νία Παππά, Πλούταρχος Πηλιχός
Guest: Βασίλης Ζώης , Ανθή Θεοφιλίδου, Τόνια Πάστρα, Ευγενία Σιγαλού
Residencies
Tomas Danielis (20-30/3/2016)
28-29/3/2016, 11:30 – 14:00 στον πεζόδρομο της Δράκου στη έξοδο του μετρό Συγγρού Φιξ
Θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της καλλιτεχνικής του έρευνας, “Δήμος/ Κράτος” (μέρος της σειράς performances “Personal Peaceful Riot”). 
Ποιά η θέση του κάθε ανθρώπου μέσα σε μια κοινωνία γεμάτη φόβο, ανάγκες, προκαταλήψεις, μαζική ενημέρωση;
Ιδέα, Χορογραφία: Tomas Danielis
Βοηθός χορογράφου: Μαρία Αρβανιτάκη
Περφόρμερ: Ιωάννα Κορίνα Παλάσκα
Με την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας
Claire Huber (10-18/4/2016)
16-17/4/2016, 19:00 στον Εθνικό Κήπο
Η δουλειά που θα παρουσιάσει θα είναι βασισμένη στην ελαφρότητα του παιχνιδιού και μέσω της κίνησης και των χρωμάτων, θα προσπαθήσει να φέρει σε επαφή το κοινό με τις αισθήσεις του.
Με την υποστήριξη του GOETHE-INSTITUT ATHEN
Παράλληλες δράσεις εντός του Κινητήρα:
• Σεμινάριο Φωτογραφίας σωματικού θεάτρου και παραστάσεων δρόμου (performances) με την Ιουλία Λαδογιάννη.
Δευτέρα 28/3/2016, 21.00-23.00 και Κυριακή 24/4/2016, 19.30-22.00
• Προβολή ταινίας και συζήτηση με τους Hasan Salame, Bachir Abou Zeid, Bakkar Al Bakkar (συνεργάτες Mangola Productions).
Κυριακή 3/4/2016 στις 19.30
• Εισαγωγικό σεμινάριο Butoh με την Κατερίνα  Δρακοπούλου.
Δευτέρα 4/4/2016, 14.00-17.00
• Διάλεξη με θέμα τις δράσεις της πολιτιστικής πρωτοβουλίας του project R.I.C.E (http://riceonhydra.org/) με τον Michael Kliën.
Παρασκευή 8/4/2016, 15.30-16.45
• Εργαστήριο Χορού με τίτλο «Χορ(ο)μιλίες» με σκοπό τη σύνθεση κίνησης βασισμένη στον θεατρικό λόγο με την Όλγα Σπυράκη.
Σάββατο 9/4/2016, 10.00-12.30 και Κυριακή 10/4/2016, 10.00-12.00
• Διάλεξη “Ο δημιουργός σε ρόλο θεατή” από τους Κυριακή Δημάκη, Κώστα Καραφύλλη, Νίκο Σουβατζή, Νίκο Σούκουλη και Παναγιώτα Δημοπούλου, τα κείμενα των οποίων ενέπνευσαν την ομάδα Ονείρων Ύλη για την παράσταση “Παράξενες Μέρες στην πόλη”
Σάββατο 9/4/2016, 13.00-15.00
• Έκθεση ζωγραφικής της Τόνιας Πάστρα με τίτλο «Ζωγραφικοί Αυτοσχεδιασμοί στον Κινητήρα»
Σάββατο και Κυριακή 23-24/4/2016, 11.00-15.00
Πάρτυ στο Soirée de Votanique
8/4/2016
Πάρτι την Παρασκευή 8/4/2016 από τις 21.00 και μετά στο Soirée de Votanique, Καστοριάς 37, Βοτανικός
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Αντιγόνη Γύρα
Oργάνωση φεστιβάλ: Μαρία Βλαχοσταθοπούλου
Γραμματειακή υποστήριξη: Αγγελική Παύλου
Γραφιστικά: Σοφία Αποστολοπούλου

 

You may also like...