Το In-Edit Festival επιστρέφει στην Αθήνα από αύριο Τετάρτη έως και την Κυριακή κι επειδή πρόκειται για ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ παγκοσμίως, αποχαιρετήστε μας τις επόμενες ημέρες. Οι φίλοι της μουσικής (και του κινηματογράφου κατά δεύτερον) φτιάξαμε ήδη πρόγραμμα, ο κινηματογράφος «Αστορ» στη Σταδίου, ένας από τους παλαιότερους στην Αθήνα (από το 1947), θα αποτελεί το δεύτερο σπίτι μας. Ενα πλήθος μουσικών ντοκιμαντέρ μάς περιμένει.
Το 2003, στη Βαρκελώνη, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το In-Edit Festival, ένα φεστιβάλ που πρόβαλλε μουσικά ντοκιμαντέρ Δεκατρία χρόνια μετά, θεωρείται το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ στον κόσμο με διοργάνωση σε περισσότερες από δεκαπέντε πόλεις, από την Πόλη του Μεξικού μέχρι το Βερολίνο και από το Σαντιάγο μέχρι τη Μαδρίτη.
Το In-Edit Festival ήρθε στην Ελλάδα το 2014, με πρώτη στάση τη Θεσσαλονίκη, ενώ την επόμενη χρονιά διοργανώθηκε σε δύο διαφορετικές εκδόσεις: στην Αθήνα τον Φεβρουάριο και στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο. Για το 2016, ξεκίνησε το ταξίδι του από Βαρκελώνη, περνάει τώρα από Αθήνα και συνεχίζει για πρώτη φορά σε Ιταλία και Ολλανδία.
«The Sacred Triangle: Bowie, Iggy & Lou 1971-1973» του Alec Lindsell «The Sacred Triangle: Bowie, Iggy & Lou 1971-1973» του Alec Lindsell |
Το πλήρες πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε στο site www.in-edit.gr. Εμείς επιλέξαμε και σας προτείνουμε πέντε ντοκιμαντέρ που δεν πρέπει να χάσετε ό,τι κι αν γίνει.
■ Το απίστευτο «Amy» του Ασίφ Καπάντια για την Amy Winehouse. Δίωρο, αποκαλυπτικό, βγαίνεις από την αίθουσα συγκινημένος και πολύ στενοχωρημένος για το μεγάλο ταλέντο που χάθηκε. Το είδα και δεν άντεξα, ειλικρινά. Δύο μόνο άλμπουμ πρόλαβε να κυκλοφορήσει η Amy, αλλά κυρίευσε όλο τον κόσμο, ειδικά με το δεύτερό της, το «Back to Black» (2006).
Στο ντοκιμαντέρ, που είναι και υποψήφιο για Οσκαρ, υπάρχει άφθονο κινηματογραφικό υλικό από την εφηβική της ηλικία, αλλά και πολλά στιγμιότυπα από τη χαώδη προσωπική της ζωή, που κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα. Το αλκοόλ ήταν που την έστειλε τελικά στον θάνατο. (Κυριακή 28/2, 21.45)
■ Το «Cobain: Montage of Heck» του Brett Morgen αναφέρεται στον Kurt Cobain των Nirvana. Είναι μια «συναισθηματική και ολοκληρωμένη εξερεύνηση της ψυχής του, η οικογένεια, οι φίλοι, οι πρώην σχέσεις του, τα μέλη των Nirvana». Επίσης, βλέπουμε ανέκδοτες φωτογραφίες, βίντεο από τα παιδικά του χρόνια, σημειωματάρια, ηχογραφήσεις και αποσπάσματα από τις πρώτες του συνεντεύξεις.
Ομως το ντοκιμαντέρ δεν είναι και τόσο καλό, ακόμα και για τους φαν των Nirvana, στο τέλος σαν να βαρέθηκα λίγο. Ωστόσο επιβάλλεται να το δείτε έστω και ως ντοκουμέντο. (Πέμπτη 25/2, 22.30. Κυριακή 28/2 17.00)
■ Το πιο γνωστό χορευτικό ντουέτο, παγκοσμίως, οι Daft Punk από τη Γαλλία, συνεχίζουν να μην παρουσιάζουν ποτέ τα πρόσωπά τους. Ούτε στο ντοκιμαντέρ «Daft Punk Unchained» του Ερβέ Μαρτέν-Ντελπιέρ τα αποκαλύπτουν.
Οι Φάρελ Γουίλιαμς, Μισέλ Γκοντρί, Skrillex και Kanye West αποθεώνουν στο φιλμ το όραμα και το πάθος τους, ενώ παρακολουθούμε την ιστορία τους, από την εποχή των άγνωστων Darlin’ (το αρχικό όνομα της μπάντας) μέχρι την τεράστια επιτυχία τους. Με το «Get Lucky» το 2013 αν θυμάστε μιλούσε όλος ο πλανήτης για τους Daft Punk. (Τετάρτη 24/2, 20.30)
■ Ενα παλιότερο ντοκιμαντέρ που απέκτησε επικαιρότητα. Το «Lemmy» (2010) αναφέρεται στην ιστορία του θρυλικού Λέμι των Motorhead, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τις τελευταίες ημέρες του 2015. Καταπληκτικό φιλμ, απολαυστικό, με χιούμορ και πολλή μουσική.
Θα το ευχαριστηθείτε. Αλλωστε η μουσική του Lemmy «ήταν πάντα ένα ενστικτώδες, αυθεντικό, παράφορο ροκ εν ρολ». Αποδίδουν τιμές οι Dave Grohl, Alice Cooper, Slash και Mick Jones των Clash. (Σάββατο 27/2, 23.30)
■ Οπως και με τον Lemmy έτσι και αυτό το (παλιό) ντοκιμαντέρ αποκτά πλέον άλλη αξία. Αιτία, ο Bowie. Είναι το «The Sacred Triangle: Bowie, Iggy & Lou 1971-1973» του Alec Lindsell και γυρίστηκε το 2010. Ντέιβιντ Μπόουι, Ιγκι Ποπ και Λου Ριντ οι πρωταγωνιστές του. «Για τρία χρόνια, οι πορείες τριών ιδιοφυϊών της παγκόσμιας μουσικής βρέθηκαν σε παράλληλη πορεία». Θα το δούμε και θα σας πούμε.