IANOS

IANOS

ΛΑΪΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ
ΣΤΑΔΙΟΥ 24 ‑ ΑΘΗΝΑ
Παρασκευή, 10, Σάββατο, 11, Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014, 21:30
Παρασκευή 10, Σάββατο 11 & Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Μίκης Θεοδωράκης Μπαλάντες Της Εξορίας
Αρκαδία VIII (Δύο τραγούδια – ποταμός Μιλώ και Χάρης-1944).
Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»
Ερμηνεύουν: Νένα Βενετσάνου, Λάκης Χαλκιάς
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου Ιανός, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα παρουσιάσει  τρεις κύκλους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη. Οι  κύκλοι τραγουδιών που θα ερμηνευθούν είναι οι: Μπαλάντες, Της Εξορίας και  Αρκαδία VIII (Δύο τραγούδια – ποταμός Μιλώ και Χάρης). Ερμηνεύουν η Νένα Βενετσάνου και ο Λάκης Χαλκιάς.
Με αφορμή το αφιέρωμα της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» στον Μανόλη Αναγνωστάκη, ο Μίκης Θεοδωράκης γράφει:
Με τον Μανόλη Αναγνωστάκη γνωριστήκαμε την εποχή που κυκλοφορούσε το λογοτεχνικό περιοδικό «Κριτική». Ήμουν τότε στο Παρίσι και μου έγραψε προτείνοντάς μου να του στείλω άρθρα μου για δημοσίευση. Θυμάμαι ότι τελικά δημοσιεύθηκαν δύο άρθρα μου στο περιοδικό αυτό. Όμως με την αλληλογραφία που χρειάστηκε να ανταλλάξουμε, γνωριστήκαμε αρκετά, αν και από μακριά. Αργότερα συναντηθήκαμε. Θυμάμαι ότι στις αρχές του εξήντα, όταν καθιέρωσα τις λαϊκές συναυλίες, προσπαθούσα παράλληλα να περάσω στον κόσμο και την συμφωνική μουσική. Γι’ αυτό έκανα πάντα δύο συναυλίες, στην πρώτη παρουσίαζα κομμάτια από συμφωνικά έργα και μιλούσα γι’ αυτά, γινόταν δηλαδή ένα είδος διάλεξης και στη δεύτερη τα λαϊκά. Όταν πήγαμε στην Θεσσαλονίκη, ο Μανόλης είχε αναλάβει την διοργάνωση της πρώτης βραδιάς, με τα συμφωνικά. Δούλεψε πολύ γι’ αυτή τη βραδιά, είχε μεγάλο ενθουσιασμό. Τελικά οι προσκλήσεις που έστειλε σε γνωστούς και φίλους βρέθηκαν σκισμένες και η βραδιά ξεκίνησε με πολύ λίγο κόσμο. Φαίνεται όμως ότι από στόμα σε στόμα διαδόθηκε το νέο και πολύ πριν τελειώσουμε, το θέατρο είχε γεμίσει.

Η ποίησή του μου άρεσε πάντα. Ήταν μελαγχολική στην πρώτη ανάγνωση, όμως έκρυβε μεγάλη δύναμη. Στα προδικτατορικά χρόνια ήμουν σε άλλο κλίμα και δεν έτυχε να γράψω μουσική πάνω σε ποιήματά του. Τον καιρό της εξορίας στη Ζάτουνα, μελοποίησα δύο μεγάλα ποιήματά του, το «Μιλώ» και τον «Χάρη» που αποτέλεσαν τον κύκλο «Αρκαδία VIII». Ήταν η καινούρια φόρμα πάνω στην οποία δούλευα τότε, το Τραγούδι-Ποταμός. Αργότερα, γύρω στα 1972, μου έστειλε ένα νέο κύκλο ποιημάτων, την «Λερναία Ύδρα», που απ’ ό,τι σημείωνε στο γράμμα του, τον έγραψε για μένα. Ήταν υπογραμμισμένος ο στίχος «Κι ίσως κανείς δεν σε προσμένει να γυρίσεις…» και δίπλα στο ποίημα η σημείωση                   «σε αφορούν». Το είχε καταλάβει και ήθελε να μου το πει, ότι γυρνώντας στην Ελλάδα μετά τη δικτατορία, όλα θα είχαν αλλάξει και τίποτα δεν θα ήταν όπως πριν τη χούντα. Έγραψα τη μουσική για τα ποιήματα αυτά, που αργότερα κυκλοφόρησαν σε δίσκο με τον τίτλο «Μπαλάντες».
Μετά τη δικτατορία μου έστειλε ακόμα μερικά ποιήματα που μπήκαν στον δίσκο                    «Της εξορίας». Ήταν σεμνός, έντιμος και πραγματικός αγωνιστής, που πάντα με τιμούσε η φιλία του και η συνεργασία μαζί του.

Μίκης Θεοδωράκης Αθήνα,  9.12.2013
Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»
Γιάννης Μπελώνης, πιάνο
Αρτέμης Σαμαράς, βιόλα
Ξενοφών Συμβουλίδης, πνευστά
Βαγγέλης Κονταράτος, κιθάρα
Σταύρος Καβαλιεράτος, κοντραμπάσο
Στέφανος Θεοδωράκης – Παπαγγελίδης, κρουστά
Ηχοληψία: Μιχάλης Αλεξάκης
Είσοδος: 10€ / Ελάχιστη κατανάλωση: 6€
Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από τo
ianos.gr/radio/
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00

Ντόρα Μπακοπούλου
«Στον αστερισμό του Αρίωνα» Μουσική Βραδιά
ΣΤΑΔΙΟΥ 24 ‑ ΑΘΗΝΑ
Δευτέρα, 13&20 Ιανουαρίου 2014, 20:30
Η Ντόρα Μπακοπούλου με τούς εκλεκτούς συνεργάτες της,  Διονύση Βερβιτσιώτη (βιολί) και Χριστόφορο Μιρόσνικοφ (τσέλο), συναντούν τους Beatles στο Λονδινο του 1960 πριν πάνε στη Μόσχα του 1881 για να βρουν τον Pyotr Ilyich Tchaikovsky.
Μια βραδιά με αποσπάσματα τραγουδιών των Beatles σε μεταγραφή της Έλενας Χούντα για Πιάνο Τρίο.
Ακολουθεί το εμβληματικό και συγκινησιακό Τρίο του Pyotr Ilyich Tchaikovsky, ένα χαρακτηριστικό δείγμα του μεγάλου Ρώσου Μουσουργού.
Δευτέρα 13 και20 Ιανουαρίου στις 20:30
Είσοδος: 10€ / Ελάχιστη κατανάλωση: 6€
Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από τo ianosradio.gr
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00
Πληροφορίες ‑ Κρατήσεις:
IANOS | τηλ. 210 32 17 810, Σταδίου 24 ‑ Αθήνα
Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ:
Σταδίου 24 & Golden Hall (Λ. Κηφισίας 37Α, Μαρούσι)
και στο www.ianos.gr

Νίκος Ξυδάκης και Μιχάλης Γκανάς
«Γυάλινα Γιάννενα». Μουσική βραδιά
ΣΤΑΔΙΟΥ 24 ‑ ΑΘΗΝΑ
Παρασκευή, 17 &Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014, 21:30

Ο ΙΑΝΟS παρουσιάζει  τον ποιητή Μιχάλη Γκανά στο αναλόγιο και το συνθέτη Νίκο Ξυδάκη στο πιάνο, πλαισιωμένους από μια ορχήστρα εξαιρετικών μουσικών για δύο μοναδικές παραστάσεις.
Συμμετέχουν:  Δημήτρης Μπουζάνης πιάνο, Γιώργος Διαμαντόπουλος πλήκτρα , Δημήτρης Χουντής σοπράνο σαξόφωνο.
Τα «Γυάλινα Γιάννενα» είναι το νέο ‑ και ανέκδοτο ακόμη ‑ μουσικό έργο του Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος μελοποιεί ποιήματα του Μιχάλη Γκανά εδώ και χρόνια, από το ομώνυμο βιβλίο μέχρι την «Άψινθο» που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Στο πρώτο μέρος του προγράμματος οι δύο φίλοι και συνεργάτες μοιράζονται σκέψεις και συναισθήματα, ήχους και στίχους ‑ δικούς τους και άλλων ‑ εικόνες και αρώματα ενός ορεσίβιου χώρου και της χωμάτινης χώρας του Νείλου, συνθέτοντας μια άλλη πατρίδα στην καρδιά της Ελλάδας.
Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος ο Νίκος Ξυδάκης θα ερμηνεύσει τραγούδια του πάνω σε ποίηση Ελλήνων ποιητών, από την Σαπφώ και τον Βιζυηνό μέχρι τον Γκόνη και τον Καψάλη, καθώς και άλλα τραγούδια του, αγαπημένα στο ευρύ κοινό.

Παρασκευή και Σάββατο 17 ‑ 18 Ιανουαρίου 2014
Είσοδος: 10€ / Ελάχιστη κατανάλωση: 6€
Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από τo ianos.gr/radio/
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00

Πληροφορίες ‑ Κρατήσεις:
IANOS | τηλ. 210 32 17 810, Σταδίου 24 ‑ Αθήνα
Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ:
Σταδίου 24 & Golden Hall (Λ. Κηφισίας 37Α, Μαρούσι)
και στο www.ianos.gr

Λουκιανός Κηλαηδόνης
Μουσική βραδιά
ΣΤΑΔΙΟΥ 24 ‑ ΑΘΗΝΑ
Παρασκευή, 24, Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014, 21:30
Ο Λούκι Λουκ Κηλαηδόνης επιστρέφει στη σκηνή του Ιανού και παρουσιάζει ένα “πρόγραμμα σε 2 μέρη”.

Α) Τα Μικροαστικά, τα Απλά Μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας και κάποια σπαρταριστά τραγούδια και video με αφορμή τα Φανταρίστικα.

Β) Παράξενες συναντήσεις: ο φτωχός και μόνος Καουμπόη ανταμώνει τον Μαραγκό, τα Κακά Παιδιά κάνουν Χαμηλές Πτήσεις, τα τραγούδια του θεάτρου συνομιλούν μεταξύ τους αλλά και με την εποχή μας!   

Μαζί του οι μουσικοί:
Ανδρέας Τσεκούρας ακορντεόν, Γιάννης Καραγιάννης μπάσο, Μελέτης Πόγκας κιθάρες.  Είσοδος: 12€ / Ελάχιστη κατανάλωση: 6€
Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από τo ianos.gr/radio/
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00.
Πληροφορίες ‑ Κρατήσεις:
IANOS | τηλ. 210 32 17 810, Σταδίου 24 ‑ Αθήνα
Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ:
Σταδίου 24 & Golden Hall (Λ. Κηφισίας 37Α, Μαρούσι)
και στο www.ianos.gr

STELIOS CHATZIKALEAS QUINTET
“URBAN STORIES”.
Μουσική βραδιά

ΣΤΑΔΙΟΥ 24 – ΑΘΗΝΑ
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014, 21:00
STELIOS CHATZIKALEAS QUINTET presents “URBAN STORIES”

Το κουιντέτο του τρομπετίστα Στέλιου Χατζηκαλέα, δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2012 με αφορμή την παρουσίαση και προώθηση των πρωτότυπων μουσικών του συνθέσεων .

“UrbanStories” ονομάζεται η πρώτη δισκογραφική δουλειά του κουιντέτου. Το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια ενός πενταετούς ταξιδιού σε χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Προσπαθώντας να κατανοήσει τις κοινωνικές σχέσεις που διέπουν το αστικό περιβάλλον, να αναλύσει το πώς η υποτιθέμενη καταναλωτική πληρότητα των κοινωνιών αυτών έρχεται σε αντίθεση με τις κοινωνικά κατεστραμμένες  μεσογειακές οικονομίες και να μετατρέψει όλες αυτές τις σκέψεις, συναισθήματα και μορφές πάλης σε μικρές μουσικές ιστορίες που αφηγούνται  την ωμότητα, την καταπίεση, την έκπληξη, τη φιλία, τον έρωτα.

Το άλμπουμ “Urban Stories” κυκλοφορεί από την Ankh Music (Ankh Jazz 0917-2/ 2013)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Στέλιος Χατζηκαλέας – Τρομπέτα, Φλικόρνο, ενορχηστρώσεις, συνθέσεις
Δημήτρης Παντελιάς – Άλτο, Τενόρο Σαξόφωνο
Γρηγόρης Ντάνης – Κλασσική, Ηλεκτρική Κιθάρα
Ντίνος Μάνος – Κοντραμπάσο
Θάνος Χατζηαναγνώστου – Τύμπανα
Είσοδος: 6€ / Ελάχιστη κατανάλωση: 5€
Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από τo  ianos.gr/radio/
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30
Πληροφορίες – Κρατήσεις:
IANOS | τηλ. 210 32 17 810, Σταδίου 24 – Αθήνα
Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ:
Σταδίου 24 & Golden Hall (Λ. Κηφισίας 37Α, Μαρούσι)
και στο www.ianos.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Στέλιος Χατζηκαλέας

Γεννήθηκε (1985) και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Πήρε τα πρώτα του μαθήματα κλασσικού πιάνου και θεωρίας σε ηλίκια 8 ετών με καθηγήτρια την Βάγια Ζάννου. Μετά από αρκετά χρόνια δύσκολης συμβίωσης με το πιάνο, το 2005 ξεκινά μαθήματα τρομπέτας στο Δημοτικό Ωδείο Ν. Ιωνίας (Βόλος) με δάσκαλο τον Κωνσταντίνο Γράβο. Το 2007 αποφοιτεί από το Παιδαγωγικού Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μετακομίζει στην Ολλανδία όπου και φοιτεί στο τμήμα Τζαζ Τρομπέτας του Κονσερβατορίου της Ουτρέχτης με δάσκαλο τον Angelo Verploegen. Παράλληλα παίρνει μαθήματα από τους Kenny Wheeler, Gerard Presencer, Ritchie Beirach, Peter Bernstein και Hein van de Geyn ενώ τη χρονιά 2010-2011 είχε την

ευκαιρία να φοιτήσει στο Ινστιτούτο Τζαζ της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας και παραστατικών τεχνών στο Γκρατς της Αυστρίας (Jazz Institute, Universität für Musik und Darstellende Kunst Graz) με κύριο δάσκαλο τον Jim Rotondi αλλά και τον Renato Chicco. Κατά τη παραμονή του εκτός Ελλάδας συμμετέχει σε διάφορα groups και ηχογραφήσεις με βάση τον αυτοσχεδιασμό, εμφανίζεται σε σκηνές της Ολλανδίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Κύπρου και Δημοκρατίας της Μακεδονίας ενώ μαζί με τον κιθαρίστα και συνθέτη Ανδρέα Παπαγιαννακόπουλο (και αργότερα τη σύμπραξη του κοντραμπασίστα Βασίλη Στεφανόπουλου) ιδρύουν το “Yiafka Playground 3” (βλ. Περιοδικό Jazz&Tzaz τ. 232/233, 2012). Υπήρξε μέλος των ορχηστρών HKU Big Band και Big Band Utrecht (2009-2011). Μετά την αποφοίτησή του (Δεκέμβριος 2011 – Bachelor of Music with honors) επιστρέφει στην Ελλάδα και συμπράττει με διακεκριμένους μουσικούς της τζαζ όπως ο Γρηγόρης Ντάνης, Δημήτρης Παντελιάς, Τάκης Πετερέλης, Banda Valeu, Κώστας Γιαξόγλου, Γιάννης Παπαναστασίου κ.ά. αλλά και την Ευανθία Ρεμπούτσικα και Τάνια Τσανακλίδου. Το Απρίλιο του 2013 συνεργάζεται με τον Ολλανδό συνθέτη και κιθαρίστα Marc van Vugt στα πλαίσια του project “Ubuntu II” και μοιράζεται τη σκηνή με τους Sylvain Beuf, Steve Beresford, Michael Occhipinti και Robin Eubanks στο Vredenburg Concert Hall της Ουτρέχτης στην Ολλανδία ενώ παράλληλα την ίδια χρονιά ηχογραφεί την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Urban Stories” μαζί με τους Γρηγόρη Ντάνη, Βασίλη Στεφανόπουλο, Martin Grabher και Δημήτρη Παντελιά η οποία εκδίδεται από την “Ankh Music” (ΑnkhJazz 0917-2). Διδάσκει Τζαζ τρομπέτα στο Ωδείο Τέχνης του Γ. Φακανά και στο Ωδείο Μουσικής Πράξης.

Ο Δώρος Δημοσθένους στον Ιανό
“… όταν το χτες γίνεται σήμερα..”
ΣΤΑΔΙΟΥ 24 ‑ ΑΘΗΝΑ
Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014, 21:30
Ο Δώρος Δημοσθένους αναβαίνει στη σκηνή του ΙΑΝΟΥ μαζί με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών και παρουσιάζει μια παράσταση από το παρελθόν γεμάτη τραγούδι, χορό και …νοσταλγία και μας προσκαλεί να τραγουδήσουμε τα πιο γοητευτικά, ερωτικά ξένα και ελληνικά ρετρό τραγούδια σε αισθαντικές  jazz διασκευές και να χορέψουμε  με αστραφτερά swing από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Είσοδος: 10€ / Ελάχιστη κατανάλωση: 6€
Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από τo  ianos.gr/radio/
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00
Πληροφορίες ‑ Κρατήσεις:
IANOS | τηλ. 210 32 17 810, Σταδίου 24 ‑ Αθήνα
Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ:
Σταδίου 24 & Golden Hall (Λ. Κηφισίας 37Α, Μαρούσι)
και στο www.ianos.gr
Μουσικές από την εποχή και την ατμόσφαιρα των club της Νέας Υόρκης των δεκαετιών , 30’ 40’’50 και 60, στους ρυθμούς του swing, του charleston, του blues και του rock n’ roll, με τραγούδια των Benny Goodman, Duke Ellington, Irving Berlin, Leonello Casussi, Ray Stanley, που τραγούδησαν μεγάλοι ερμηνευτές όπως ο Perry Como, Frank Sinatra, Elvis Presley, Tiny Tim, Dean Martin, (Glendora, Putting on the Ritz, Gigolo,κ.ά).   Αναφορά στο ελληνικό swing με τραγούδια των Σπάρτακου, Μουζάκη, Σουγιούλ, Η. Θεοφανίδης, Γιαννίδη κ.ά., και άλλα τραγούδια διασκευασμένα σε swing (Θα ‘θελα να ‘σουνα το ταίρι μου, χθες το βράδυ, ο αμαξάς,)

Ο Δώρος Δημοσθένους ο ξεχωριστός performer που εντυπωσιάζει το κοινό με τις ερμηνείες του και την εκρηκτική σκηνική του  παρουσία με φρεσκάδα, χιούμορ και έντονη θεατρικότητα μας προσκαλεί ν’ανακαλύψουμε κλασσικές μουσικές αξίες με σύγχρονο τρόπο.

 «… όταν το χτες γίνεται σήμερα…», μουσικές από τη χρυσή εποχή του swing και του retro τραγουδιού με ομορφιά, ερωτισμό και χάρη, μεταφέρουν στην καθημερινότητα μας μια άλλη, πιο αισθαντική διάσταση, ακριβώς τη στιγμή που τη χρειαζόμαστε. Ελάτε να απολαύσουμε μια μοναδικά ατμοσφαιρική βραδιά  και να τραγουδήσουμε παρέα, μελωδίες που αγαπήσαμε σε ένα νοσταλγικό πάρτι!

 

 

 

 

 

You may also like...