Hertz Festival στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Hertz Festival Ένα διεθνές φεστιβάλσημείο συνάντησης των νέων τάσεων στην καλλιτεχνική έκφραση Hλεκτρονική μουσική συναντά την ψηφιακή τέχνηκαι τα οπτικοακουστικά μέσα σε πολλαπλές εκδηλώσεις στο Μέγαρο την Παρασκευή 8, Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, ώρες 20.00, 21.00, 22.00, 23.00
Live performances
στηνΑίθουσα Banquet 8&9/2 – Projections/Installations, απότις 19.00  στιςΑίθουσες MC2 και MC3
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξενεί την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου το HertzFestival, μια πρωτοποριακή οπτικοακουστική πλατφόρμα έκφρασης που συνδυάζει τις νέες τεχνολογίες με τις ψηφιακές τέχνες. ΤοHertzFestivalαποτελεί μια δυναμική αρένα δημιουργικής δραστηριότητας στον τομέα της χρήσης νέων μέσων και τεχνολογιών στη μουσική. Στόχος του είναι η προβολή και διάδοση των τελευταίων τάσεων και νεωτερισμών στο χώρο του ήχου και των ψηφιακών τεχνών. Το φετινό φεστιβάλ διευρύνει τη θεματική του προτείνοντας στο κοινό οπτικοακουστικές παραστάσεις, εγκαταστάσεις (installations), προβολές και projects εξωτερικών χώρων. Τα έργα αυτά έχουν κατασκευαστεί και παρουσιάζονται από κορυφαίες προσωπικότητες στο πεδίο της εξερεύνησης, χρήσης και εφαρμογής των νέων μέσων από την Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ιαπωνία, Ισπανία, Νορβηγία, Φινλανδία, αλλά και από την Ελλάδα. Καλλιτεχνικός διευθυντής του HertzFestival είναι ο Θανάσης Καπρούλιας (Novi_sad).
Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe, το NordicCulturePointκαι τη Νορβηγική Πρεσβεία Αθηνών, και εντάσσεται στην επιτυχημένη Σειρά Γέφυρες, που διευθύνει ο συνθέτης Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

HertzfestivalLivePerformances
Day
1
Την πρώτη ημέρα (Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου) η Αίθουσα Banquetθα υποδεχθεί  τέσσερις liveperformances.
Η πρώτη αρχίζει στις 20:00 και τιτλοφορείται Sirens. Συμπράττουν ο Έλληνας Novi_sad (Θανάσης Καπρούλιας) και ο Ιάπωνας RyoichiKurokawa [Ρυοΐτσι Κουροκάουα], που υπογράφουν μια υπερβατική ηχητική και οπτική μετάφραση της οικονομικής κρίσης. Ακολουθεί στις 21:00 ο Νορβηγός Biosphere (GeirJenssen/Γκιρ Γένσεν), που κατασκευάζει αρκτικά ambient ηχοτοπία, αναδεικνύοντας τις εικονοκλαστικές πτυχές της μουσικής.
Σειρά έχει στις 22:00 ο Ιάπωνας RyojiIkeda [Ρυότζι Ικέντα] με την οπτικοακουστική live performance Testpattern, o οποίος χρησιμοποιεί και εφαρμόζει την αισθητική των μαθηματικών στα ψηφιακά έργα του.
Ώρα 23.00: o επίλογος ανήκει στον Γερμανό Byetone (OlafBender/Όλαφ Μπέντερ) και στo οπτικοακουστικό live set Symeta, που, όπως τα περισσότερα audiovisual performances του Μπέντερ, πυροδοτούν τη φυσική ώθηση για χορό.

Hertz Festival-Live Performances
Day 2
Τη δεύτερη ημέρα (Σάββατο 9 Φεβρουαρίου), οι οπτικοακουστικές παραστάσεις στην Αίθουσα Banquetθα αρχίσουν και πάλι στις 20:00 με τον Γερμανό ΤhomasKöner [Τόμας Κένερ] που, μέσα από το οπτικοακουστικό live Novayazemlya, εξερευνά τις ακουστικές και οπτικές αποχρώσεις των μεταφυσικών τοπίων.
Ακολουθεί, μία ώρα αργότερα, ο Φινλανδός MikaVainio [Mίκα Βάινιο], ο επιλεγόμενος «μονάρχης του αποδομημένου post-technoid ήχου», και στις 22:00 ο Νορβηγός HelgeSten [Χέλγκε Στεν], o oποίος θα παρουσιάσει το θρυλικό dark ambient project Deathprod.
Οι ζωντανές εμφανίσεις της δεύτερης ημέρας θα κλείσουν (στις 23.00) με το audiovisual live set univrs/uniscopeversion του AlvaNoto [Άλβα Νότο], κατά κόσμον CarstenNikolai [Kάρστεν Νικολάι]. O Γερμανός δημιουργός είναι designer οπτικοακουστικών συνθέσεων και χρησιμοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία ως υβριδικό εργαλείο.

HertzFestival-Προβολές-Eγκαταστάσεις-Projects εξωτερικών χώρων
Day
1 + Day 2
Και τις δύο ημέρες, η Γερμανίδα ChristinaKubisch [Kριστίνα Κούμπις] θα παρουσιάσει στο κοινόδύο δουλειές της: το project εξωτερικού χώρου ElectricalWalks” (ώρα: 16.00), μια διαδρομή στην πόλη με οδηγό ασύρματα ακουστικά που λαμβάνουν ηλεκτρομαγνητικά σήματα, και την εγκατάσταση FiveElectromagneticGridsστην Αίθουσα MC3, 1 (επίσης στις 16:00), η οποία δεν είναι παρά ένας «σταθμός ακρόασης» όπου μπορεί κανείς να ακούσει ηλεκτρομαγνητικές ηχογραφήσεις που έγιναν σε μητροπόλεις του κόσμου. Επίσης, το ίδιο διήμερο, είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση της εγκατάστασης με ήχο και φως σε surround περιβάλλον Minus  60°” του Γερμανού KarlKliem [Καρλ Κλημ]. Θα φιλοξενηθεί στις 19:00 στην Αίθουσα MC2.
Επίσης, την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου (στις 19:00) έχει προγραμματιστεί στην Αίθουσα MC3 η προβολή της δημιουργίας Tundra του Ισπανού CarlosCasas [Κάρλος Κάσας], η οποία, όπως άλλωστε υπαινίσσεται και ο τίτλος της, έχει θέμα τη ζωή μιας ταξιαρχίας βουκόλων και ταράνδων στην Βορειοανατολική Σιβηρία.
Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, η Αίθουσα MC3 (στις 19.00)θα φιλοξενήσει την οπτικοακουστική εγκατάσταση Aion με υλικό που καταγράφηκε και ηχογραφήθηκε σε εγκαταλελειμμένους χώρους στο Τσέρνομπιλ, του Δανού JacobKirkegaard [Γιάκομπ Κίρκεγκααρντ].
Την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στις 20:00, οι Γάλλοι ArtofFailure παρουσιάζουν τη γραφική αναπαράσταση “Ιnternetencephalography, που απεικονίζει τη διαδικτυακή δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο, με λήψη στοιχείων από 193 χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Περισσότερες πληροφορίες, στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ: www.hertzfestival.com

Γενική είσοδος: 15,00€, 7,00 (Φοιτητικά-παιδικά).
Είσοδος και για τις 2 ημέρες: 25,00€

Η είσοδος στις προβολές/εγκαταστάσεις των Αιθουσών MC2 & MC3 είναι ελεύθερη.

You may also like...